Woda lecąca z kranu to nie jedynie cząstki wodoru i tlenu. W jej skład wchodzą także inne pierwiastki, które wpływają na twardość wody. Czym się różni twarda woda od miękkiej i jakie ma to znaczenie dla zdrowia oraz domowych sprzętów?
Woda lecąca z kranu to coś więcej niż cząstki wodoru i tlenu. Ma ona znacznie bogatszy skład, znajdują się w nim między innymi pierwiastki, które wpływają na twardość. Czym się różni twarda woda od miękkiej i jakie ma to znaczenie dla zdrowia oraz domowych sprzętów?
Badania laboratoryjne dowodzą, że w wodzie kranowej mogą znajdować się żelazo, wapń, magnez, miedź oraz inne cząsteczki, które wpływają na jej właściwości (najważniejsza z nich to twardość). Za tę cechę odpowiadają głównie dwa pierwiastki: wapń oraz magnez.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Duża zawartość minerałów powoduje, że z wody wytrąca się osad, który może się odkładać wewnątrz sprzętów domowych, takich jak pralka czy zmywarka, co skraca ich żywotność. To samo dotyczy czajników, które łatwo będą się zakamieniać, a w efekcie psuć smak herbaty. Na umytych szklankach i kieliszkach zobaczysz wyraźne ślady spływającej wody i zastygłych kropli. Jeśli trudno zmywa się mydło z rąk lub długo próbujesz wypłukać szampon z włosów, to również znaki, że woda ma w sobie wiele minerałów. A wszystko to składa się na jeden wniosek: woda w kranie jest twarda.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Zawartość minerałów nie musi być szkodliwa. Ludzki organizm miewa niedobory różnych niezbędnych do życia pierwiastków, toteż woda zupełnie wyjałowiona również dla naszego zdrowia nie będzie korzystna. Problemem może być niebezpiecznie przekroczona granica zawartości pierwiastków oraz intensywny smak czy zapach wpływający nawet na zmianę smaku gotowanych w niej potraw czy powstających z niej napoi.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Warto rozważyć, czy nie byłoby sensownie zmiękczyć wodę w domu. Taki zabieg może wpłynąć na zmniejszenie wydatków, gdyż będziesz jej mniej potrzebować do płukania tkanin, naczyń, oszczędzisz także podczas porządków oraz kąpieli. Zyska na tym bardzo także skóra - po myciu w miękkiej wodzie jest bardziej gładka, dokładniej oczyszczona. Zyskują - i to znacznie - również włosy: są miękkie w dotyku jak po kąpieli w deszczówce. To samo dotyczy upranej garderoby: włókna tkanin nie potrzebują płynu zmiękczającego. Kawa, herbata czy inne napary będą bardziej intensywne i aromatyczne. Do tego zastawa stanie się lśniąca, jak po użyciu nabłyszczacza. Poza tym mniej wydasz na naprawę lub wymianę AGD.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Miękka woda łatwiej rozpuszcza w sobie składniki, szybciej zatem wykonasz wszelkie roztwory. Proszek do prania nie pozostawi na materiałach białych smug, gdyż bez trudu, natychmiast po wsypaniu do wody zostanie rozpuszczony. Gotowane, płynne potrawy również wyciągną cały aromat z produktów, przez co dania będą o wiele smaczniejsze. Z drugiej strony pamiętaj, że gotowane w miękkiej wodzie warzywa oddadzą jej większość swych cennych związków, które później wylejesz podczas odcedzania. Dlatego ziemniaki, buraki czy kalafiora gotuj raczej w wodzie twardej.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Dobrze jest sprawdzić, jaką wodę doprowadza do domu wodociąg. Możesz zlecić testy prywatnemu laboratorium lub wyspecjalizowanej jednostce stacji sanitarno-epidemiologicznej. Jeśli jednak masz naoczne dowody, choćby w postaci osadu, warto spróbować zmiękczyć wodę. Służą do tego filtry działające na zasadzie odwróconej osmozy. Możesz samodzielnie zmontować go na przebiegu instalacji doprowadzającej wodę do zlewu, zmywarki lub pralki albo skorzystać z usług specjalistów.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu
Woda w kranie - twarda czy miękka
Najprostszym sposobem na uzyskanie miękkiej wody w niedużych ilościach, wystarczających na potrzeby kuchenne i drobne zabiegi kosmetyczne, jest nabycie naczynia filtrującego. Dostaniesz je w każdym supermarkecie - ma postać dzbanka z wkładem węglowym, który przelewowo zatrzymuje w filtrze nadmiar zbędnych minerałów.
To cię też zainteresuje:Najskuteczniejsze sposoby na oszczędzanie wody w domu