Tańsze i zdrowsze smażenie. Frytki bez grama tłuszczu

Pyszne i idealnie przyrumienione frytki nie muszą topić się w oleju. Przygotowanie ich na patelni nastręcza jednak wielu problemów. Nieodpowiednia temperatura oleju sprawia, że ziemniaki szybko zmienią się w ociekającą tłuszczem masę, chyba, że zastosujesz się do pewnych zasad lub wybierzesz urządzenie, które poradzi sobie z przygotowywaniem za ciebie.

Przygotowanie pieczonych ziemniaków będzie banalnie proste
Przygotowanie pieczonych ziemniaków będzie banalnie proste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.09.2021 15:41

Nie każda odmiana ziemniaków nada się na frytki. Najlepsze będą gatunki mączyste o stosunkowo wysokiej zawartości skrobi. Dzięki niej frytki są chrupiące z zewnątrz, ale odpowiednio miękkie i puszyste w środku. Warto po pokrojeniu namoczyć ziemniaki w wodzie z solą lub wrzucić na gotującą się wodę na trzy-cztery minuty. W ten sposób skrócisz czas smażenia i sprawisz, że frytki nabiorą nietypowego smaku. Samo smażenie również warto podzielić na dwa etapy. Najpierw wrzuć frytki na głęboki tłuszcz i smaż, aż staną się żółtawe. Następnie odcedź je i wrzuć na gorący tłuszcz po raz drugi.

Szybszy i tańszy sposób

Przygotowywanie frytek w garnku lub na patelni jest jednak bardzo kosztowne i czasochłonne, a samo przygotowywanie prostej przekąski trwa bardzo długo. Rozwiązaniem, które ułatwi cały proces jest praktyczna frytkownica. Modele niskotłuszczowe i beztłuszczowe pozwolą przygotować smaczne i chrupiące frytki, które dodatkowo będą miały znacznie mniej kalorii. Będziesz w stanie przygotować za jednym zamachem dużą porcję idealnie przysmażonych frytek, obejdzie się bez pryskającego tłuszczu i przewracania spieczonych ziemniaków.

Piecz bez tłuszczu

Jeśli zależy ci na tym, by wyeliminować z diety zbędny tłuszcz, postaw na frytkownicę, która ci to umożliwi. Frytkownice beztłuszczowe do podgrzewania frytek wykorzystują ciąg gorącego powietrza. Dzięki temu frytki nie tylko zachowują swoje walory smakowe, ale również nie nasiąkają olejem. W ten sposób możesz pozwolić sobie na smaczną i zdrową przekąskę znacznie częściej, a dodatkowo nie musisz martwić się o dodatkowe kilogramy. Urządzenie sprawdza się o wiele lepiej niż klasyczne frytkownice. Działają szybciej i nie potrzebują żadnych dodatkowych składników, wiec przygotowywanie posiłku jest o wiele tańsze. Dodatkowo brak tłuszczu oznacza brak ingerencji w smak potrawy, co powinno przypaść do gustu miłośnikom wyrazistych potraw.

Frytkownica w wersji klasycznej lub beztłuszczowej pozwoli na przygotowanie nie tylko frytek, ale również wielu innych potraw, czasem nawet całych posiłków. Soczysty i aromatyczny kurczak z ziołami, delikatna ryba, a do tego smaczne frytki bądź ziemniaczane łódeczki to kusząca i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla klasycznych posiłków.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegofrytkifrytownica
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)