Takiej kawy nie powstydziliby się profesjonalni bariści
Doda energii, orzeźwi, przywróci siły nawet w największy upał – kawa na zimno. Jej przygotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste i szybkie.
27.07.2023 14:35
Domowej roboty mrożona kawa, która sprawi, że poczujesz superbaristyczne moce i zapewni chwilę rozpustnej przyjemności, o której trudno będzie zapomnieć i którą jak najszybciej będzie chciało się powtórzyć. Czy to możliwe? Z odpowiednim sprzętem, jak najbardziej tak. Kaw, które wam proponujemy nie powstydziliby się profesjonalni bariści.
Cold caffe latte
Miłośników mlecznych kaw na pewno zachwyci mrożona wersja caffe late. Espresso z dużą ilością zimnego mleka i kostkami lodu przyniesie pyszną chwilę wytchnienia w upalny dzień.
Cold caffe latte możesz przyrządzić w tradycyjny sposób – zaparzone wcześniej espresso wymieszaj w shakerze czy słoiku z zimnym mlekiem i lodem. Możesz także wykorzystać funkcję spieniania zimnego mleka w ekspresach DE’LONGHI Eletta Explore. Dzięki wbudowanemu systemowi LatteCrema Cool w ekspresie można przygotować zimne latte, cappuccino czy flat white wykończone piękną pianką, z wyraźnymi warstwami, które podtrzymają ulubione dodatki, np. syropy smakowe, wiórki czekolady czy pokruszone orzechy. W ekspresach DE’LONGHI Eletta Explore bez problemu idealnie spienisz także napoje roślinne. Z takim sprzętem przygotowanie w domowym zaciszu modnego cold latte na sojowym nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Cold brew
Mrożona kawa niejedno ma imię. Menu cold coffee nie ogranicza się wyłącznie do mlecznych wariacji na temat frappe. Kawosze z pewnością docenią smak kawy macerowanej na zimno, czyli cold brew. Proces jej przygotowania polega na moczeniu zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Nie ma to nic wspólnego z klasycznym zaparzeniem kawy wrzątkiem i czekaniem, aż wystygnie. Kawa moczona w zimnej wodzie uwalnia zupełnie inny smak i aromat. Jest dużo łagodniejsza w smaku. Pozbawiona goryczki i kwasowości, ale nadal bardzo aromatyczna.
Cold brew zazwyczaj przygotowuje się w specjalnym dripie. Minusem procesu "zaparzania" tego rodzaju kawy jest czas oczekiwania. Nie możemy sięgnąć po nią zawsze, kiedy najdzie nas na nią ochota, bo proces "cedzenia" może trwać nawet… 10 godzin. Na szczęście są nowoczesne ekspresy, które do przygotowania cold brew potrzebują jedynie 5 minut. Ekspresy DE’LONGHI Eletta Explore modele ECAM450.65.S i ECAM450.86.T są wyposażone w innowacyjną technologię Cold Extraction. Woda mija element grzewczy i w temperaturze pokojowej dopływa do systemu zaparzającego. Tam dochodzi do pulsacyjnego zaparzania kawy przy użyciu niskiego ciśnienia. Kawa spływa do kubka kropla po kropli, podobnie jak w dripie, i po niecałych 5 minutach oczekiwania można cieszyć się wyjątkowym napojem.
Ekspresy do zadań specjalnych
W ekspresach DE’LONGHI Eletta Explore możesz przygotować 50 różnych napojów na zimno i gorąco. Poza wyżej wymienionymi cold brew i cold caffe latte za pomocą jednego przycisku możesz przygotować także m.in. cappuccino, espresso, flat white – wszystkie w wersji na ciepło i na zimno. Jeśli zabraknie ci pomysłu, jak urozmaicić swoją kawę, wystarczy, że sięgniesz do aplikacji. Tam znajdziesz ponad 100 https://dynacrems.wp.pl/script/?id=106018&placement_id=dynacrems-adv-106018&ad_type=static&autoplay=1&static=static&shop_id=5261smakowitych przepisów. Ekspres umożliwia tworzenie własnych, kawowych kompozycji, a dzięki czterem personalizowanym profilom każdy członek rodziny może zapisać swój napój.
Kupując teraz jeden z ekspresów Eletta, otrzymasz 3 kg kawy gratis. Zapas ziaren przyda się na początek baristycznych eksperymentów.