Szybki zastrzyk witamin. Sokowirówka, której użyjesz każdego dnia
W jesienne i zimowe poranki nawet kawa nie jest w stanie należycie nas pobudzić. Nic tak nie dodaje energii jak solidna dawka witamin, najlepiej w szybkiej i smacznej formie. Warto zacząć dzień od szklanki odżywczego soku.
19.12.2019 | aktual.: 20.12.2019 12:54
Mówi się, że już jedno jabłko dziennie utrzyma cię jesienią i zimą z dala od lekarza. Dostarczanie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania. Warto więc urozmaicić swoje poranne posiłki sokami domowej roboty.
Szybko, smacznie i niedrogo
Aby cieszyć się świeżym sokiem, warto zainwestować w niedrogą sokowirówkę. Miłośnicy zdrowego odżywiania z pewnością docenią urządzenie, które będzie w stanie wyciągnąć wszystko to, co najlepsze z owoców i warzyw, a przy tym będzie łatwe w czyszczeniu i konserwacji. Taki sprzęt nie zajmuje dużo miejsca i może stać się integralną częścią kuchennego blatu. Jeśli będzie dobrana do oczekiwań, z pewnością będziesz sięgać po sok coraz częściej.
Przed wyborem urządzenia zwróć uwagę przede wszystkim na jego moc. To od niej zależy jak urządzenie poradzi sobie z obróbką owoców i warzyw. Miękkie jabłka czy truskawki bez problemu zmielisz przy pomocy tańszej sokowirówki o niskiej mocy, jednak prawdziwym wyzwaniem dla urządzeń jest przerabianie na sok twardych warzyw – marchwi czy buraków, które są przecież źródłem witamin.
Sok w kilka minut
Chcesz zrobić sok szybko i bez zbędnego rozdrabniania się – zainwestuj w modele, do których możesz wrzucać całe owoce i warzywa. Czasem ochota na sok potrafi minąć, gdy okaże się, że jego przygotowanie trwa długo i wymaga większego zaangażowania. Zwróć więc uwagę na wielkość otworu, w który wsuwasz produkty. Obędzie się bez zbędnego obierania i cięcia owoców na mniejsze cząstki. Nowoczesne modele mają podajnik o średnicy nawet 8-10 cm, w którym zmieści się wiele owoców.
Aby uczynić robienie domowego soku jeszcze łatwiejszym i jeszcze przyjemniejszym, warto pokusić się o wybór urządzenia, które będzie łatwe w rozmontowaniu i czyszczeniu. Dodatkowym atutem jest możliwość mycia całego zestawu w zmywarce. Wtedy nie tylko będziesz mieć pewność, że wewnątrz urządzenia nie rozwiną się bakterie, ale również uraczysz się świeżym sokiem zaraz po zrobieniu.
Szybkie czy wolne obroty?
Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się wyciskarki wolnoobrotowe. Sposób ich działania znacząco różni się od tradycyjnych sokowirówek. W sokowirówce mechanizm opiera się na metalowym sicie wyposażonym w drobne ostrza, które z dużą prędkością ścierają wrzucone warzywa i owoce na gładką masę. Im większe obroty, tym skuteczniej urządzenie oddziela owocowo-warzywną pulpę od soku, który wlewa się specjalnym korytkiem do pojemnika na zewnątrz.
Wyciskarka wolnoobrotowa to w gruncie rzeczy unowocześniona wersja prasy. Główną rolę pełni tu komora wyciskająca połączona ze ślimakiem, który obracając się powoli wyciska sok z owoców i warzyw. W przeciętnych wyciskarkach ślimak obraca się z prędkością 40-120 obrotów na minutę, jest to o wiele mniej niż w sokowirówce. W zamian otrzymujesz dokładnie wyciśnięty sok, w którym nic się nie zmarnuje.
Zobacz też: Nowy sezon "Korony królów" w TVP1