KuchniaŚwieży bochenek z rana. Postaw na wypiekacz do chleba

Świeży bochenek z rana. Postaw na wypiekacz do chleba

Chrupiąca, przyrumieniona skórka i miękki, sprężysty miąższ – tak wygląda idealny bochenek chleba. Niestety, pieczywo bardzo szybko staje się twarde i nieapetyczne. Zamiast kupować chleb na zapas albo mrozić go, istnieje jeszcze jedna alternatywa, która zapewni ci świeży chleb z rana bez wychodzenia z domu.

Chrupiąca skórka i miękki miąższ
Chrupiąca skórka i miękki miąższ
Źródło zdjęć: © Shutterstock

26.11.2021 14:05

Zawsze możesz zdecydować się na samodzielne pieczenie chleba. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Możesz zrobić to w piekarniku lub skorzystać z urządzenia, które samo upiecze za ciebie bochenek. Gotowe przepisy na chleb znajdziesz w sieci.

Wypiekanie chleba samodzielnie wiąże się ze sporym nakładem pracy, ale efekt jest wart wszelkich wyrzeczeń. Wystarczy sprawdzony przepis na chleb i odpowiednie składniki, by każdego dnia cieszyć się w pełni zdrowym i świeżym pieczywem. Samodzielne pieczenie chleba to doskonała opcja dla osób, które chcą wiedzieć, co dokładnie ląduje na ich talerzu. Z pomocą przychodzą praktyczne urządzenia.

Wypiekacze do chleba zajmują stosunkowo niewiele miejsca, z powodzeniem zmieścisz je na kuchennym blacie, a w razie potrzeby schowasz do szafki. Proces pieczenia jest w pełni automatyczny – twoje zadanie będzie polegało jedynie na dodaniu produktów w odpowiedniej kolejności. Wypiekacz do chleba sam zagniecie masę, pozostawi ją do wyrośnięcia, a także dobierze temperaturę i czas pieczenia w taki sposób, by bochenek był idealnie przyrumieniony i miękki w środku. Zamknięty obieg powietrza sprawia, że pieczywo nie traci swojej wilgoci, a zabezpieczenie przed przegrzaniem czy wbudowany timer sprawią, że sprzęt może pracować bezpiecznie bez nadzoru.

Dzięki funkcji opóźnionego startu urządzenie może przystąpić do pracy dokładnie wtedy, gdy tego chcesz. Seria programów przystosowanych do różnych rodzajów pieczywa sprawi, że obejdzie się bez regularnego sprawdzania, czy ciasto jest już gotowe lub czy temperatura nie jest zbyt wysoka. Przy pomocy panelu sterowania możesz nawet wybrać stopień przypieczenia skórki – wszystko po to, by jak najlepiej dopasować bochenek do twoich preferencji.

Wypiekacze do chleba są bardzo wszechstronne. Można w nich przygotować nie tylko klasyczne pieczywo białe czy razowe, ale również chleb tostowy, biszkopt, ciasto na pizzę, bagietki, rogaliki czy pączki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w wypiekaczu do chleba przygotować również ciasta. Specjalny program pozwala na przygotowywanie słodkich wypieków, a także dosypanie nasion lub suszonych owoców do ciasta tuż przed upieczeniem. Ogranicza cię tylko własna wyobraźnia, a także przepis.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegowypiekacz do chlebachleb
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (37)