KuchniaŚwiąteczny porządek zaczyna się od kuchni. Przechowuj właściwie, nie marnuj!

Świąteczny porządek zaczyna się od kuchni. Przechowuj właściwie, nie marnuj!

Okres przedświąteczny to moment intensywnych przygotowań, wypełniony licznymi obowiązkami. Szczególnie czasochłonne sprzątanie i gotowanie, możemy usprawnić w łatwy sposób. Kluczem do sukcesu jest właściwe przechowywanie produktów i akcesoriów. Kuchnia, jako serce mieszkania, to najlepsze miejsce na rozpoczęcie odpowiedniego zarządzania przestrzenią, dzięki któremu ograniczymy także marnowanie jedzenia. Sprawdź jak prawidłowo zagospodarować swoją przestrzeń i skrócić przygotowania do świąt.

Świąteczny porządek zaczyna się od kuchni. Przechowuj właściwie, nie marnuj!
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

19.12.2019 15:34

Przed Bożym Narodzeniem bardziej niż zazwyczaj zwracamy uwagę na sprzątanie w poszczególnych częściach naszego mieszkania. Niektóre z nich, tak jak np. kuchnia, będą znacznie łatwiejsze w utrzymaniu na co dzień, jeżeli zadbasz o ich odpowiednią organizację i umeblowanie. W okresie przedświątecznym poświęć chwilę swojej przestrzeni kuchennej i zaplanuj ją tak, aby późniejsze jej użytkowanie było przyjemnością. Funkcjonalna kuchnia pozwoli nie tylko na dobre rozmieszczenie sprzętów i akcesoriów do przechowywania, ale także stworzy idealne warunki do świątecznych, klimatycznych aranżacji.

Po pierwsze – meble

Jeżeli dopiero urządzasz swoją kuchnię lub planujesz jej remont, zadbaj, by wybrane meble były pojemne i praktyczne. Upewnij się, że wykorzystasz każdą dostępną przestrzeń – postaw na szafki sięgające aż po sufit, głębokie szuflady i szafki narożne, w których przechowasz produkty np. w pudełkach lub stylowych słoikach. Zdecyduj się także na wysuwane szafki z systemem Cargo, dzięki którym bez problemu schowasz garnki oraz przykrywki, a także dobrze zagospodarujesz przestrzeń. Chcąc kompleksowo zaplanować swoją kuchnię, postaw na system modułowych mebli Qubik, dzięki któremu dopasujesz rozmiar, rozkład i styl szafek do własnych potrzeb.

Obraz
© Materiały prasowe
Obraz
© Materiały prasowe

- Właściwie dobrane, funkcjonalne meble pozwolą na odpowiednie ułożenie produktów, zachowanie porządku, a także wygodniejsze użytkowanie przestrzeni kuchennej. W zależności od potrzeb i metrażu pomieszczenia, dostępne są różne typy zabudowy kuchennej – jednorzędowy, dwurzędowy, w kształcie litery „L” lub litery „U”. W Salonach Agata tworzymy wymarzone kuchnie w każdej z konfiguracji – zaznacza Jakub Madej, ekspert ds. mebli kuchennych salonów Agata.

Niezależnie jaki rodzaj zabudowy kuchennej wybierzesz, urządź ją według swojego gustu. Meble w odcieniach naturalnego drewna lub klasycznej bieli, polecane w połączeniu z przeszklonymi drzwiczkami górnych szafek, najlepiej komponują się ze ścianami w stonowanych kolorach. Ciemne fronty, w połączeniu z naturalną cegłą lub blatem przypominającym naturalny kamień, to natomiast idealne rozwiązanie do kuchni w stylu loftowym.

Obraz
© Materiały prasowe

Zorganizuj swoją kuchnię

Nie tylko meble mają kluczową rolę podczas urządzania kuchni. Aby Twoja przestrzeń była praktyczna, wybierz akcesoria, które pozwolą Ci utrzymać porządek na co dzień. Nieocenione w przestrzeni kuchennej są organizery, za sprawą których uporządkujesz cały kulinarny asortyment. Aby ułatwić dostęp do akcesoriów kuchennych, ułóż je w szufladzie, szafkach Cargo lub na półce. Ich doskonałym uzupełnieniem będą praktyczne pojemniki i stylowe słoiki na świeże i suche produkty. Wielofunkcyjne pojemniki na żywność ze szkła hartowanego pozwolą Ci przechować jedzenie w lodówce, przygotować je w mikrofalówce lub w piekarniku, a także zamrozić. Gustowny stojak na przyprawy uporządkuje natomiast wszystkie dodatki używane podczas przyrządzania posiłku oraz będzie stylowym uzupełnieniem blatu kuchennego. Obok niego postaw drewniany stojak na noże lub wszystkie sztućce, który pozwoli na ich komfortowe przechowywanie. Zorganizowane w ten sposób akcesoria oraz żywność, mają swoje stałe miejsce w kuchni i są łatwiejsze w użyciu.

Obraz
© Materiały prasowe

- Przygotowując się do świąt i planując przyrządzanie specjalnych potraw, często zapominamy, że organizacja naszej kuchni ma ogromne znaczenie dla późniejszego procesu gotowania i pieczenia. Jeżeli będziemy właściwie przechowywać produkty, z pewnością je wykorzystamy, co będzie korzyścią nie tylko dla środowiska, ale także naszego dania – podkreśla Jagna Niedzielska, szef kuchni i doradca kulinarny.

Funkcjonalne dodatki na święta

Po właściwym zorganizowaniu swojej przestrzeni kuchennej, czas na ulubioną część każdej miłośniczki aranżacji – ozdabianie wnętrza. Aby podkreślić świąteczny klimat, postaw na akcesoria z motywem bożonarodzeniowym. Kolorowe figurki w postaci choinki, renifera czy gwiazdy nadadzą pomieszczeniu przytulnego klimatu, a dodatkowo mogą być bardzo praktyczne. Nie marnuj przestrzeni na swoim stole i wybierz ozdoby, które spełnią także inne funkcje, jak np. szklana figurka w kształcie choinki, do której schowasz cukierki lub nawet bombki. Inne klimatyczne dodatki, które doskonale sprawdzą się w kuchni, to dekoracyjny wieniec lub girlanda, kolorowe bombki oraz urocze zawieszki na meble w postaci śnieżynek i dzwonków. Przeznaczone do części jadalnianej obrus, bieżnik czy serwetki w kolorze czerwonym sprawią natomiast, że świąteczne posiłki w gronie najbliższych będą jeszcze milsze.

Obraz
© Materiały prasowe

Aby zachować porządek w kuchni, jej aranżacja powinna być przemyślana i dostosowana do potrzeb mieszkańców. Przechowywanie produktów, akcesoriów i urządzeń we właściwy sposób pozwoli na stałą kontrolę porządku w pomieszczeniu, a dodatkowo także lepsze gospodarowanie żywnością. Podstawą są meble i ich wypełnienie, a także funkcjonalne dodatki. Dostosuj je do swojego stylu, udekoruj bożonarodzeniowymi akcesoriami i ciesz się czystą oraz klimatyczną kuchnią na długo przed świętami.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
dekoracjekuchniaprzechowywanie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)