Całe ciepło z kominka. To do zrobienia
Kominek nie musi być tylko stojącą w salonie ozdobą, rozpalaną jedynie z okazji wizyty gości. Aby codziennie cieszyć się jego ciepłem bez wydawania fortuny, wystarczy zadbać o zapewnienie mu wysokiej efektywności energetycznej poprzez zamontowanie odpowiedniej izolacji.
08.01.2018 | aktual.: 09.01.2018 12:18
Dobrze zamontowany kominek zapewnia poczucie bezpieczeństwa naszej rodzinie – warto więc wybrać do izolacji kominka taki materiał, który jest niepalny, a zarazem trwały i stabilny. Doskonale sprawdzi się tutaj wełna skalna, która ma najwyższą klasę reakcji na ogień A1, charakterystyczną dla materiałów niepalnych – zabezpieczy ona elementy obudowy kominka przed wpływem wysokiej temperatury powstającej podczas palenia. Zastosowanie tego materiału w odpowiednio wentylowanej obudowie sprawi, że emitowane ciepło będzie wykorzystane efektywniej, rozchodząc się po pomieszczeniu. Wełna skalna przypadnie także do gustu tym, którzy dbają o środowisko naturalne i wybierają rozwiązania ekologiczne – to materiał pochodzący z naturalnych surowców.
– Izolacja kominka jest kluczową czynnością dla podwyższenia jego wydajności i zabezpieczenia go przed ogniem - mówi Tomasz Kwiatkowski, ekspert firmy ROCKWOOL Polska – Dziś na rynku można znaleźć rozwiązania przeznaczone specjalnie do tego typu prac, jak np. płyty Fiewrock. Są to płyty wykonane z wełny skalnej – niezwykle trwałego i ognioodpornego materiału. Nie ulega on zniszczeniu czy ukruszeniu. Dodatkowo płyty pokryte są ekranem aluminiowym, który odbija ciepło i zwiększa efektywność cieplną - wytrzymują temperaturę stałą sięgającą do 580 st.C.
Kominek jako dodatkowe źródło ciepła to też spora oszczędność – odpowiednio zaizolowany pozwala na zmniejszenie konieczności dogrzewania budynku. Tak więc możemy cieszyć się ciepłem, które nie będzie uciekać, a rozprzestrzeniać się po całym pomieszczeniu i nie martwić się o rachunki. W zimowe świąteczne dni szczególnie docenimy dobrą izolację, która pozwoli nam cieszyć się komfortem i ciepłem w domu, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę.