Suszone grzyby i przyprawy. Warto robić je samodzielnie
Letnie deszcze i ciepłe noce to znak, że w lesie pojawiają się pierwsze grzyby. Jednocześnie nie wolno zapominać o owocach, które niedługo będą nadawać się do zbiorów. To doskonały czas na to, by skorzystać z praktycznej suszarki i zrobić zapasy na jesień.
24.08.2021 14:35
Suszenie w piekarniku czy na grzejniku to tanie, choć niepozbawione wad rozwiązania. Przy wyborze sposobu suszenia warto jednak postawić na sprawdzony sprzęt, który pozwoli ci ususzyć praktycznie wszystko, począwszy od grzybów, poprzez warzywa i owoce, aż do mięsa.
Grzyby, mięso, a nawet przyprawy
Najczęściej sięgamy po suszarkę do owoców jesienią, gdy spodziewamy się wysypu grzybów. Niemniej jednak możemy z niej korzystać przez cały rok, na przykład na bieżąco susząc owoce do porannej owsianki czy płatków. Przy odrobinie pomysłowości znajdziesz również bardziej kreatywne choć mniej oczywiste zastosowania. Suszarka świetnie nadaje się do stworzenia domowych kostek rosołowych, po wysuszeniu i sproszkowaniu włoszczyzny z domowego ogródka zmienisz ją w domową mieszankę doskonałą do zup i sosów. Urządzenie świetnie sprawdzi się również do suszenia mięsa. Po nocy w aromatycznej marynacie włóż mięso do suszarki, w ten sposób zyskasz świetną i sycącą przekąskę w sam raz na wypad na łono natury. Jeżeli natomiast preferujesz kuchnię bezmięsną, wykorzystaj suszarkę do przygotowania sycących batoników. Wystarczy zmiksować ulubione owoce na gładką papkę, dodać płatki owsiane, uformować z nich podłużne paski i suszyć na papierze do pieczenia.
Szybkie suszenie to podstawa
Samo suszenie jest zależne od odpowiedniej, stałej temperatury oraz otwartego obiegu powietrza. Dlatego susząc żywność w piekarniku musisz liczyć się z pewnymi problemami – drzwiczki piekarnika powinny być otwarte, dodatkowo warto również włączyć termoobieg. Mimo wszystko trzeba jednak regularnie sprawdzać, czy suszone grzyby nie będą się przypalać. Zbyt wysoka temperatura zniszczy ich smak. Suszenie to proces wymagający czasu, ale dzięki profesjonalnej suszarce można go znacznie przyspieszyć. Możesz mieć pewność, że produkty umieszczone w urządzeniu nie zaczną po prostu gnić. Wystarczy kilka godzin, by ususzyć tyle grzybów, by starczyło ci na cały następny rok. Im więcej tacek, tym większe możliwości
Suszarka to urządzenie, które nie ma dużego zapotrzebowania na prąd. 300 bądź 400 W z powodzeniem wystarczy. Sprzęt szybko ogrzewa powietrze do odpowiedniej temperatury, a nadmuch bez problemu rozprowadza gorące powietrze po wszystkich tackach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jeśli wybierzesz bardziej pojemne urządzenie, lepiej będzie zdecydować się na wyższą moc, w przeciwnym wypadku żywność na tackach znajdujących się wyżej nie będzie odpowiednio przesuszona. Jeżeli zależy ci na przygotowywaniu Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w kilkustopniową regulację temperatury i prędkości nawiewu, które pozwolą dostosować pracę urządzenia do wielkości i rodzaju przygotowywanej żywności. Dzięki temu urządzenie będzie pracować najefektywniej. Dodatkowym atutem jest system chroniący przed przegrzaniem, dzięki któremu możesz mieć pewność, że sprzęt będzie działać przez długi czas.