KuchniaSuszarki spożywcze. Zrób własne suszonki z ziół, warzyw, owoców i kwiatów

Suszarki spożywcze. Zrób własne suszonki z ziół, warzyw, owoców i kwiatów

Potrzebujesz naturalnych składników i nieco cierpliwości, a otrzymasz zdrowy, chrupiący przysmak warzywny, doskonały makaron domowej roboty lub nawet suszone mięso. Domowe suszarki najczęściej pomagają nam zabezpieczyć efekty jesiennego grzybobrania, ale smakowitych możliwości jest znacznie więcej.

Suszarki spożywcze. Zrób własne suszonki z ziół, warzyw, owoców i kwiatów
Źródło zdjęć: © iStock.com

26.08.2019 | aktual.: 26.08.2019 11:57

Co można wysuszyć w suszarce spożywczej?

Najczęściej kojarzymy urządzenia do suszenia żywności z grzybami, ale warto obalić ten stereotyp. Suszarki pomogą nam zabezpieczyć przed zepsuciem owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, kwiaty, zioła o większych listkach, pestki (np. dyni), a nawet domowe makarony przygotowane "na zapas". Dodatkowy atut to fakt, że dokładnie wiesz, co jesz. Z suszarki wyjmiesz smakołyki z samodzielnie wybranych przez ciebie produktów, bez sztucznych ulepszaczy, soli i tłuszczu. Suszarka może stać się sprzymierzeńcem w diecie.

Suszarka spożywcza – mała czy duża?

Aby suszenie żywności było skuteczne i wydajne, warto rozważyć zakup pojemnej suszarki. Czas suszenia jest zależny od zawartości wody w produkcie, a proces przebiega najczęściej w temperaturze między 30 a 70 st. Celsjusza. Suszenie może trwać kilka godzin, a włożone do suszarki np. pokrojone w plastry warzywa zmniejszą swoją objętość nawet o połowę. Jeśli planujesz duże suszenie – postaw na większe modele. Dla okazjonalnych grzybiarzy wystarczą modele z np. 3 lub 4 tackami o średnicy ok. 30 cm.

System odprowadzania wilgoci, a przede wszystkim kontrola nad procesem suszenia, to największe zalety tych niedrogich urządzeń. Suszonki nie przypalą się i nie musimy się martwić o to, że z powodu zbyt niskiej temperatury pojawi się na nich pleśń. Późne lato i wczesna jesień to czas, kiedy najchętniej i najczęściej zbiera się grzyby – teraz popularność takich urządzeń rośnie, ale różnego rodzaju suszonki (np. świetną, domową włoszczyznę) możemy robić cały rok.

Suszarki spożywcze — przygotuj zapasy na cały rok

Suszenie owoców i warzyw, teraz kiedy są najtańsze, pozwala zaoszczędzić na kupowaniu ich poza sezonem. Domowa jarzynka do zupy będzie naturalnym produktem, a cała rodzina będzie mieć świadomość tego, skąd pochodzą jej składniki i jak zostały przygotowane. Zdrowo i bezpiecznie zachowamy smak i aromat na dłużej. Dobrze wysuszone składniki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez wiele miesięcy.

Domowe chipsy z sezonowych warzyw i owoców

Poza suszonymi grzybami, z których zrobisz aromatyczny sos, taką suszarkę wykorzystać możesz do coraz bardziej popularnych, zdrowych chipsów. Wystarczy pokroić w plasterki np. marchewkę i buraka, dorzuć trochę batata lub korzenia pietruszki, nastawić urządzenie i zająć się swoimi obowiązkami. Zdrowe, kolorowe, smaczne i efektowne chipsy zrobią się same. Po suszeniu wystarczy je posypać odrobiną ziół i niewielką szczyptą soli.

Na kilku piętrach urządzenia kładziesz cienko pokrojonego np. banana i czekasz, aż zdrowa przekąska będzie gotowa. Odprowadzanie wilgoci i stała cyrkulacja powietrza sprawiają, że nie musisz ich mieszać, a każda partia jest wysuszona w takim samym stopniu. Sezonowa inspiracja na najbliższe tygodnie to samodzielnie wysuszone śliwki.

Obraz
© 123RF
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)