Suszarki spożywcze. Zrób własne suszonki z ziół, warzyw, owoców i kwiatów
Potrzebujesz naturalnych składników i nieco cierpliwości, a otrzymasz zdrowy, chrupiący przysmak warzywny, doskonały makaron domowej roboty lub nawet suszone mięso. Domowe suszarki najczęściej pomagają nam zabezpieczyć efekty jesiennego grzybobrania, ale smakowitych możliwości jest znacznie więcej.
26.08.2019 | aktual.: 26.08.2019 11:57
Co można wysuszyć w suszarce spożywczej?
Najczęściej kojarzymy urządzenia do suszenia żywności z grzybami, ale warto obalić ten stereotyp. Suszarki pomogą nam zabezpieczyć przed zepsuciem owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, kwiaty, zioła o większych listkach, pestki (np. dyni), a nawet domowe makarony przygotowane "na zapas". Dodatkowy atut to fakt, że dokładnie wiesz, co jesz. Z suszarki wyjmiesz smakołyki z samodzielnie wybranych przez ciebie produktów, bez sztucznych ulepszaczy, soli i tłuszczu. Suszarka może stać się sprzymierzeńcem w diecie.
Suszarka spożywcza – mała czy duża?
Aby suszenie żywności było skuteczne i wydajne, warto rozważyć zakup pojemnej suszarki. Czas suszenia jest zależny od zawartości wody w produkcie, a proces przebiega najczęściej w temperaturze między 30 a 70 st. Celsjusza. Suszenie może trwać kilka godzin, a włożone do suszarki np. pokrojone w plastry warzywa zmniejszą swoją objętość nawet o połowę. Jeśli planujesz duże suszenie – postaw na większe modele. Dla okazjonalnych grzybiarzy wystarczą modele z np. 3 lub 4 tackami o średnicy ok. 30 cm.
System odprowadzania wilgoci, a przede wszystkim kontrola nad procesem suszenia, to największe zalety tych niedrogich urządzeń. Suszonki nie przypalą się i nie musimy się martwić o to, że z powodu zbyt niskiej temperatury pojawi się na nich pleśń. Późne lato i wczesna jesień to czas, kiedy najchętniej i najczęściej zbiera się grzyby – teraz popularność takich urządzeń rośnie, ale różnego rodzaju suszonki (np. świetną, domową włoszczyznę) możemy robić cały rok.
Suszarki spożywcze — przygotuj zapasy na cały rok
Suszenie owoców i warzyw, teraz kiedy są najtańsze, pozwala zaoszczędzić na kupowaniu ich poza sezonem. Domowa jarzynka do zupy będzie naturalnym produktem, a cała rodzina będzie mieć świadomość tego, skąd pochodzą jej składniki i jak zostały przygotowane. Zdrowo i bezpiecznie zachowamy smak i aromat na dłużej. Dobrze wysuszone składniki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez wiele miesięcy.
Domowe chipsy z sezonowych warzyw i owoców
Poza suszonymi grzybami, z których zrobisz aromatyczny sos, taką suszarkę wykorzystać możesz do coraz bardziej popularnych, zdrowych chipsów. Wystarczy pokroić w plasterki np. marchewkę i buraka, dorzuć trochę batata lub korzenia pietruszki, nastawić urządzenie i zająć się swoimi obowiązkami. Zdrowe, kolorowe, smaczne i efektowne chipsy zrobią się same. Po suszeniu wystarczy je posypać odrobiną ziół i niewielką szczyptą soli.
Na kilku piętrach urządzenia kładziesz cienko pokrojonego np. banana i czekasz, aż zdrowa przekąska będzie gotowa. Odprowadzanie wilgoci i stała cyrkulacja powietrza sprawiają, że nie musisz ich mieszać, a każda partia jest wysuszona w takim samym stopniu. Sezonowa inspiracja na najbliższe tygodnie to samodzielnie wysuszone śliwki.