Trwa ładowanie...

Suszarki do grzybów i owoców - ciesz się smakiem cały rok

Jednym z najbardziej wyrazistych symboli polskiej kuchni są grzyby – stanowią aromatyczny dodatek lub wręcz podstawę wielu dań w różnych częściach naszego kraju. Obecne w przystawkach, zupach, kremach, daniach głównych, sosach i farszach nadają niepowtarzalnego charakteru, wzbogacając smak i aromat. Wczesna jesień, gdy odpowiedni balans wilgotności i temperatury sprzyja wzrostowi grzybów, jest momentem, w którym zapasy zrobić możemy na cały rok.

Materiał partnera: Media Expert
Suszarki do grzybów i owoców - ciesz się smakiem cały rokŹródło: Unsplash.com
d3e1fct
d3e1fct

Grzybobranie

Każdy grzybiarz ma "swoje" miejsca, których zazdrośnie strzeże; utarte trasy, gdzie co roku napełnia koszyki. Wiedza na ich temat przekazywana jest często z pokolenia na pokolenie. Dla tych, którzy z grzybobraniem swoją przygodę dopiero zaczynają – lub dla pasjonatów poszukujących nowych miejsc – przydatna jest wiedza na temat występowania grzybów w otoczeniu konkretnych gatunków drzew.

Grzyby rozkładają materię organiczną w glebie, uwalniając niezbędne drzewom pierwiastki pokarmowe – z kolei korzenie roślin zaopatrują grzyby w cukry, aminokwasy i inne substancje wzmagające ich wzrost. Konkretne gatunki grzybów "współpracują" w ten sposób z określonymi gatunkami drzew – a wiedza dotycząca tej współzależności pozwala na znalezienie znakomitych miejsc grzybobrania.

Klasycznego borowika często znajdziemy między bukami i dębami, rośnie zazwyczaj tylko do końca września. Podgrzybki – złotawe i brunatne – rosną przede wszystkim w lasach iglastych, sosnowych i świerkowych. Wszystkie odmiany maślaka uwielbiają młodniki – młode, niskie iglaki; rosną pod sosnami na piaszczystej glebie. Koźlarze często rosną w pobliżu sosen oraz, dla kontrastu, drzew liściastych – brzóz, topoli, leszczyn i grabów. Jednym z najpopularniejszych grzybów, dodawanych dosłownie wszędzie – od sosów do porannej jajecznicy – jest pieprznik jadalny, czyli… zwykła kurka. Występuje zazwyczaj pod sosnami i świerkami, lubi podkład z mchu.

d3e1fct

Grzyby na cały rok

Zebrane grzyby przechowywać można długo i konserwować na wiele sposobów, a jednym z najpopularniejszych jest suszenie. Aby grzyby dobrze się ususzyły i nie zepsuły podczas przechowywania, należy pamiętać o kilku zasadach:

  • po pierwsze, grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy, nie płuczemy w wodzie. Za pomocą szczoteczki i nożyka oczyszczamy z igliwia i piasku
  • po drugie, sprawdzamy, czy zebrane grzyby nie są robaczywe lub zepsute – zarówno kapelusz, jak i nóżkę
  • po trzecie, zbyt duże grzyby nie ususzą się w całości – małe suszymy w całości, a większe lepiej pokroić w paski
d3e1fct

Ilu grzybiarzy, tyle sposobów i wytycznych dotyczących temperatury i czasu suszenia. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej skutecznych sposobów jest wykorzystanie specjalnie przeznaczonej do tego suszarki – prostego urządzenia, które pozwoli zakonserwować zebrane grzyby relatywnie szybko i skutecznie.

Podstawą są oczywiście temperatura i przewiew – czynniki pozwalające wyeliminować wilgoć.

Suszarka MPM MSG-01

Urządzenie o średnicy 28 cm i mocy 250W wyposażone jest w 5 sit z możliwością regulacji ich wysokości. Pracuje cicho i skutecznie, a produkty suszone są w warunkach zbliżonych do naturalnych – słonecznych i wietrznych. Oprócz grzybów, z powodzeniem w suszarce MPM ususzymy także owoce, warzywa, zioła czy kwiaty.

Suszarka MPM MSG-01Źródło: materiały partnera

Suszarka MILLA HOME FD501

Suszarka Milla Home o średnicy 25,5 cm posiada 5 sit do suszenia. Moc 240W pozwala na zatrzymanie smaku i aromatu zarówno grzybów, jak i owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Urządzenie wyposażone w wyświetlacz LED, możliwość regulacji temperatury w zakresie 35’C – 70’C i timer (30 min – 19,5 godziny). Suszarka posiada wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem.

Suszarka MILLA HOME FD501Źródło: materiały partnera

Suszarka MPM MSG-02

Najmocniejsza z obecnych w zestawieniu, suszarka MSG-02 to doskonały sposób na utrwalenie smaku i zapachu. Moc aż 400W gwarantuje wydajność. Posiada pięć sit o średnicy 33 cm, umożliwiających suszenie wielu produktów na raz, z regulowaną wysokością. Oferuje 3 poziomy mocy nadmuchu, umożliwiając suszenie produktów o większej wilgotności.

Suszarka MPM MSG-02Źródło: materiały partnera

Wygodne suszenie

Wykorzystanie suszarek gwarantuje dużo większą kontrolę nad warunkami i całym procesem, eliminując z produktów wilgoć, wyraźnie skraca też czas suszenia. Dzięki nim smakiem i aromatem nie tylko grzybów, ale i owoców oraz warzyw cieszyć możemy się nie tylko bezpośrednio po zebraniu, ale przez cały rok.

Materiał partnera: Media Expert
d3e1fct
d3e1fct
Advertisement