Trwa ładowanie...

Suszarka nie tylko do grzybów. To urządzenie daje dużo więcej możliwości

Sezon na grzyby i soczyste owoce w pełni. Niestety, zajadając się letnimi przysmakami, mamy świadomość, że te niedługo się skończą. Jak zachować ich smak na dłużej? Rozwiązaniem może być... suszenie. Utrwalisz w ten sposób nie tylko skarby lasu –borowiki, maślaki czy prawdziwki – ale także owoce, warzywa, a nawet zioła. Sprawdź, jak działa to nieocenione urządzenie i susz sezonowe rarytasy z myślą o chłodniejszych miesiącach.

Grzyby to prawdziwe skarby lataGrzyby to prawdziwe skarby lataŹródło: Pexels
d30a56a
d30a56a

Nie ma nic lepszego, niż zapach wakacyjnych, upalnych dni w czasie jesiennych i zimowych chłodów. Metody utrwalania smaków letnich owoców i warzyw są znane i praktykowane od dawna. Do najpopularniejszych sposobów należy oczywiście przygotowywanie przetworów w słoikach, albo mrożenie. Jak jeszcze utrwalić smak żywności? Z pomocą przychodzi suszarka, która odparowując wilgoć, zachowuje świeżość jedzenia na długi czas.

Suszenie krok po kroku

Odparowywanie wilgoci z jedzenia to obok mrożenia najzdrowsza i najbardziej naturalna metoda utrwalania produktów. Wbrew pozorom, suszone produkty nie tracą wcale swoich cennych wartości odżywczych. Wręcz odwrotnie – dzięki temu, że ten naturalny proces nie wymaga użycia środków konserwujących, suszona żywność jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza.

d30a56a

Choć susz owocowy i suszone grzyby to nieoceniony skarb w okresie jesieni i zimy, warto wiedzieć, że w suszarce można utrwalać znacznie więcej pokarmów, niż tylko dorodne borowiki, śliwki, jabłka, czy morele. Tak naprawdę procesowi suszenia można śmiało poddać niemal każdy gatunek owoców i warzyw. Idealnie sprawdzają się w tym celu także brzoskwinie, gruszki, banan, kiwi, żurawina, wiśnie oraz winogrona (w przypadku owoców pestkowych warto je wcześniej wydrylować). W suszarce wysuszysz także włoszczyznę do zup i sosów, a także buraki, cukinię i bakłażana. Tą metodą możesz też wysuszyć pomidory, zachowując pełnię ich słodkiego smaku.

Co jeszcze można suszyć w suszarce?

Do suszarki można śmiało wkładać także warzywa liściaste. Takie zielone, chrupiące przysmaki, jak np. cykoria, albo jarmuż z pewnością docenią mali futrzani domownicy – króliki, chomiki, świnki morskie i szynszyle. Metoda suszenia doskonale sprawdza się w przypadku świeżych ziół z własnego ogródka. W ten sposób uchronimy je przed pierwszymi przymrozkami i zachowamy pełnię ich aromatu. Napar z suszonej mięty, dania doprawione suszem z bazylii, tymianku i oregano, czy też pyszny domowy rosół z dodatkiem suszonej natki pietruszki to obietnica wybornego smaku także w chłodne jesienne i zimowe dni, kiedy dostęp do świeżych ziół jest dość ograniczony.

Jak wybrać idealny model suszarki do żywności?

W sklepach ze sprzętem AGD znajdziemy wiele modeli suszarek do żywności, które różnią się kształtem, rozmiarem i stopniem mocy. Na którą z nich się zdecydować? To w dużej mierze zależy od tego, co chcemy suszyć w naszym urządzeniu i jak często będziemy z niego korzystać. Najpopularniejszy i najczęściej wybierany typ to suszarka o dehydratorze okrągłym, który znajduje się w spodzie maszyny. Na nim piętrowo ułożone są tacki, a całość przykryta jest pokrywą, zapobiegającą utracie ciepła. Pionowy system suszenia sprawdza się w przypadku, gdy suszymy tylko grzyby, owoce lub warzywa, ale w sytuacji, gdy chcemy wysuszyć jednocześnie różne produkty, zapachy żywności mogą się mieszać i przenikać między sobą. Okrągła suszarka nie posada opcji regulowania wysokości tacek, ani temperatury urządzenia. Jej pojemność jest zwykle dość ograniczona, co może stanowić utrudnienie, gdy chcemy wysuszyć większą ilość produktów. Wówczas lepszym wyborem będzie suszarka kwadratowa. Modele o takim kształcie mają wbudowany wiatrak z tyłu, dzięki czemu temperatura rozchodzi się równomiernie, a czas suszenia jest znacznie krótszy.

d30a56a

Bez względu na to, jaki model suszarki wybierzemy, możemy mieć pewność, że korzystanie z tego urządzenia przyniesie nam wiele korzyści. Suszenie zapobiega psuciu się żywności, a to sprzyja trosce o środowisko oraz o stan domowego budżetu. Suszone produkty są bardzo zdrowe, mają wiele błonnika i zachowują wszystkie cenne mikroelementy. Warto szczególnie teraz zdecydować się na zakup suszarki i utrwalić wszystkie smaki lata na dłużej. Owsianka z suszonymi morelami, sałatka z suszonych pomidorów malinowych, czy aromatyczny kompot z suszu z pewnością poprawi nastrój podczas szarych jesiennych dni i przywróci słodkie wspomnienie wakacji.

d30a56a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d30a56a