Sprzęt AGD w nowoczesnej kuchni. Tego nie może zabraknąć!
Czy to nasze potrzeby i oczekiwania tak bardzo się zmieniają, że nieustanie poszukujemy innowacyjnych rozwiązań kuchennych? A może to sprzęty AGD w nowoczesnej kuchni narzucają nam nowy sposób przygotowywania jedzenia? Gotujmy smacznie, zdrowo i… modnie!
21.11.2017 | aktual.: 20.02.2019 13:43
Gotowanie jest na topie. Popularne portale społecznościowe aż kipią od zdjęć potraw przygotowywanych samodzielnie przez użytkowników. Powstaje też wiele blogów, gdzie autorzy dzielą się z innymi swoimi kulinarnymi pasjami. Ba, niejeden telewizyjny konkurs talentów przedstawia zmagania w dążeniach do osiągnięcia zasłużonej sławy w branży gastronomicznej. Nie dziwi więc mnogość innowacyjnych rozwiązań opracowywanych specjalnie dla domowych mistrzów kuchni.
Decydując się na sprzęty AGD, myślimy na ogół o całościowym wyposażeniu nowoczesnej kuchni. Liczą się formy, kolory i rozmaite opcje, ułatwiające realizację nawet najśmielszych kulinarnych wizji. Abstrahując od cen, wyposażenie dobieramy zarówno pod względem energooszczędności, zakresu opcji, jak i designu. Nowoczesna kuchnia to bowiem miejsce zaprojektowane zmyślnie i z klasą!
Pełna kontrola świeżości
W tworzeniu sprzętów AGD niejednokrotnie wykorzystuje się doświadczenie zawodowych kucharzy. Znakiem nowych czasów są np. nowoczesne chłodziarko-zamrażarki. Dzięki odpowiednio zaplanowanej cyrkulacji wewnątrz urządzenia na każdym poziomie przechowywania panuje taka sama temperatura. Ruch powietrza zapobiega ponadto osadzaniu się szronu na ściankach, co zwalnia nas z konieczności czasochłonnego rozmrażania. Dodatkowo za sprawą kontroli poziomu wilgotności zmniejsza się ryzyko rozwoju groźnych drobnoustrojów i grzybów w lodówce.
Warto szukać też modeli z pojemnikami przeznaczonymi specjalnie do przechowywania określonego typu produktów, np. warzyw, mięsa czy ryb. Zwykle mają formę szuflad, gdzie tworzy się specyficzne środowisko odpowiadające danym artykułom.
Wiele modeli tego typu sprzętów AGD można ponadto dostosować do okazjonalnego przechowywania większej liczby produktów. Opcja szybszego i intensywniejszego chłodzenia sprawdza się zarówno przed rodzinną imprezą, jak i latem.
Każdy może być kucharzem
Ciekawe propozycje można znaleźć też wśród piekarników. Spóźnialscy goście? To nie problem! Nowoczesne sprzęty AGD oferują opcję podtrzymania temperatury potraw bez ich wysuszania. Dla początkujących kucharzy zbawienne są też wyświetlane na sprzęcie AGD przepisy i rozwiązania gwarantujące równomierne pieczenie potraw. Odpowiednia cyrkulacja powietrza to klucz do sukcesu. Jednolicie zarumienione baby i placki zamiast opadających niesymetrycznie ciast to powód do dumy każdej pani i pana domu!
Śmiało możemy też zapomnieć o szorowaniu piekarnika z trudnych do usunięcia zabrudzeń. Specjalne emalie zastosowane w jego wnętrzu zapobiegają wnikaniu plam i zapewniają łatwość ich usuwania.
Bezpieczne pichcenie
Przy naszym tempie życia niebagatelne znaczenie ma też szybkość przygotowywania potraw. Nowoczesny sprzęt charakteryzuje błyskawiczne nagrzewanie piekarnika. Nie trzeba pamiętać, by włączyć go odpowiednio wcześnie. Co istotne: przy wykorzystaniu maksymalnej mocy sprzętu AGD drzwi nadal pozostają chłodne, co zapewnia bezpieczne pichcenie nawet w towarzystwie najmłodszych członków rodziny.
A gdy ta jest liczna? Warto postawić na powiększoną komorę piekarnika oraz możliwość pieczenia kilku dań jednocześnie. To nie tylko oszczędność czasu, lecz także energii.
Na szybsze przygotowywanie potraw pozwalają również płyty indukcyjne, wyposażone w opcję zwiększającą chwilowo moc sprzętu AGD. W nowoczesnej kuchni krótszy czas smażenia i gotowania oznacza ponadto mniejsze straty wartości odżywczej dania.
Innowacją są płyty indukcyjne, które nie wymagają zasilania trójfazowego. To dobra wiadomość dla tych, którzy nie planują remontu czy rozbudowy instalacji elektrycznej. By uruchomić płytę, wystarczy podłączyć wtyczkę do standardowego gniazdka o mocy 230V.
Obsługę sprzętów AGD w nowoczesnej kuchni ułatwiają panele sensorowe. Brak wystających ponad tafle urządzenia gałek czy przycisków to nie tylko rozwiązanie estetyczne, lecz także łatwość utrzymania poszczególnych elementów wyposażenia w nienagannej czystości.
Ciszej od szeptu
W modnych kuchniach, zwłaszcza tych otwartych na salon, nie może zabraknąć okapu. Hitem są modele teleskopowe. Pochłaniacz wysuwamy tu jednym ruchem ręki. Praktyczna jest opcja czasowego wyłączania urządzenia tuż po smażeniu czy pieczeniu. Tak, sprzęt AGD w nowoczesnej kuchni samoczynnie kończy pracę, gdy powietrze zostanie oczyszczone. Przywraca mu ponadto świeżość tak cicho, by nie zagłuszać towarzyskich spotkań czy romantycznych szeptów podczas kolekcji we dwoje. Dla podtrzymania nastrojowej atmosfery, okap może zastąpić w kuchni centralne oświetlenie, sącząc przyjemne, rozproszone światło ledowe.
Mistrzyni logistyki
Doskonale zaprojektowanym sprzętem, bez którego trudno już wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię, jest zmywarka. Zwykle wtapia się ona w elegancką zabudowę. Wielu z nas nie przypuszcza jednak nawet, jak bardzo pojemne bywają standardowe modele tego sprzętu AGD.
Perfekcyjnie zaprojektowane wnętrze pomieści nawet kilka kompletów sztućców za sprawą specjalnych szufladek. Dzięki składanym akcesoriom przestrzeń można dowolnie modyfikować, by za każdym razem znalazło się tam miejsce nie tylko na szklanki i talerze, lecz także różnej wielkości garnki i patelnie. Pomaga w tym również regulacja wysokości górnego kosza.
Przy niepełnym załadunku można ustawić strumień wody tak, by mył naczynia tylko na wybranym poziomie np. w dolnym lub górnym koszu. Efekt tej pracy można podziwiać w pełnym świetle, gdy po otwarciu drzwi zmywarki wewnątrz automatycznie rozbłyśnie ledowa lampka.
A co czeka nas wkrótce? W myśl aktualnych trendów kuchnie nadal będą pełne funkcjonalnych wysp i półwyspów. Ich aranżację ułatwi mądrze i estetycznie zaprojektowany sprzęt AGD, przerywający monotonię zabudowy, zaskakujący podświetlanymi uchwytami i dotykowymi panelami, kryjącymi coraz bardziej innowacyjne opcje.
Partnerem artykułu jest Amica