Sprzątanie i organizacja lodówki
Nieprzyjemny zapach, przeterminowane produkty, zmrożone masło, warzywa bez smaku – nikt nie lubi takich niespodzianek w lodówce. Aby ich uniknąć, należy przeprowadzać bieżące porządki, usuwając wycieki czy tłuste plamy, oraz co 2-3 miesiące organizować gruntowne sprzątanie sprzętu AGD. Nie bez znaczenia jest też dbałość o właściwą organizację wnętrza lodówki.
29.07.2014 09:57
Porządki w lodówce: sprzątanie krok po kroku
1. Odłącz sprzęt AGD od zasilania. Wyjmij produkty z lodówki, sprawdzając ich stan i daty ważności. Usuń te, które nie nadają się do spożycia.
2. Wyjmij z lodówki półki, szuflady i pojemniki. Szklane elementy wyczyść na końcu, by zdążyły się nieco ogrzać. Użyj do tego letniej wody, by duża różnica temperatury nie spowodowała ich pęknięcia. Akcesoria umyj miękką gąbką lub szmatką. Można do tego użyć detergentu lub wody z octem jabłkowym czy sodą w proporcjach 3:1. Mycie elementów wyposażenia w zmywarce trwa za długo, a produkty spożywcze powinny znajdować się poza sprzętem AGD możliwie jak najkrócej. Poza tym nie wszystkie akcesoria są przeznaczone do mycia mechanicznego i mieszczą się w zmywarce.
3. Tym samym roztworem co akcesoria umyj wnętrze lodówki i drzwi, nie zapominając o gumowej uszczelce. Uporczywe, zaschnięte plamy usuń szczoteczką z odrobiną pasty do zębów.
4. Sprzęt AGD wytrzyj do sucha, by zapobiec jego oszronieniu, i włóż produkty.
5. Chcąc zachować w lodówce świeży zapach, użyj naturalnego odświeżacza – naczynia wypełnionego sodą lub mieloną kawą. Sprawdzonym sposobem na pochłanianie zapachów oraz wilgoci jest też zgnieciona, zwinięta w kulę papierowa torba, którą wkłada się do pojemnika z warzywami czy owocami.
Porządki w lodówce: dobra organizacja
Układ produktów w lodówce powinien być dostosowany do panujących wewnątrz sprzętu AGD zróżnicowanych temperatur. Ich rozkład zależy od modelu lodówki (np. w przypadku wysokiej z osobną zamrażarką jest inny niż małej, podblatowej z zamrażalnikiem w górnej części). Zwykle jednak daje się rozmieścić produkty zgodnie z poniższymi zasadami.
Podręczną strefę przechowywania stanowią drzwi lodówki, na których dzięki funkcjonalnym półkom można umieścić opakowania z ketchupem, musztardą czy majonezem. Dobrze przechowuje się tu także masło i miękkie sery, np. typu brie. Na drzwiach jest też zazwyczaj miejsce z wytłoczeniami dla jajek. Te można jednak z powodzeniem przechowywać także na środkowej półce lodówki. Najniższa sfera na drzwiach jest przystosowana do napojów i soków. Jeśli jednak te ostatnie nie są pasteryzowane, warto przechowywać je w najchłodniejszym miejscu lodówki.
Na ogół najcieplejsza sfera (nawet ok. 8°C) znajduje się najwyżej. Tam też powinno się umieszczać warzywa czy przetwory w słoikach, dżemy, a także torty i ciasta z kremem.
Środkowa część lodówki to miejsce idealne na sery, jogurty czy potrawy przeznaczane do podgrzania, ponieważ zapewnia temperaturę maksymalnie do 5°C.
Na półce najbliżej zamrażalnika panuje temperatura ok. 3°C, a zatem idealne warunki dla wędlin, mięsa czy ryb oraz mleka.
Specjalne szuflady i pojemniki w lodówce są zwykle przeznaczone na warzywa, np. sałatę, czy cytrusy. Niektóre modele chłodzącego sprzętu AGD umożliwiają dostosowanie panującej w szufladach temperatury do typu przechowywanych produktów. Dzięki temu w pojemnikach można szybko schłodzić np. napoje. Niekiedy na butelki jest też przeznaczony specjalny stojak.
Porządki w lodówce: zajrzyj do zamrażalnika
Produkty przechowywane w zamrażalniku warto zapakować w specjalne woreczki przeznaczone do minusowych temperatur. Dobrze jest nakleić nalepki z podpisami na zafoliowane mięso, ponieważ po zamrożeniu trudno niekiedy odróżnić jego rodzaje.
Produkty w lodówce powinny być ułożone w miarę luźno, w zamrażalniku zaś odwrotnie – ciasno. Dobrze widoczne ułatwiają bieżące porządki, a wolna przestrzeń usprawnia cyrkulację powietrza, zwiększając efektywność chłodzenia sprzętu AGD.
Porządki w lodówce: walcz z niemiłym aromatem
Produkty o silnym aromacie, np. kiełbasę czosnkową czy ryby, należy przed włożeniem do lodówki szczelnie owinąć folią aluminiową. Wędlinę dobrze jest zapakować w woskowany papier, który nie przemięka. Do przechowywania produktów spożywczych nadają się też plastikowe pudełka, pod warunkiem że mają odpowiednie atesty.
Pamiętaj też, że niektóre produkty nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ tracą wartość odżywczą, a nawet smak. Są to m.in. warzywa strączkowe oraz pomidory, papryka, ogórki, ziemniaki czy cukinia. Chłodu nie lubią też owoce tropikalne.