KuchniaSprytne sposoby na przechowywanie w kuchni

Sprytne sposoby na przechowywanie w kuchni

Sprytne sposoby na przechowywanie w kuchni
Źródło zdjęć: © HALUPCZOK Kuchnie i Wnętrza

12.04.2018 | aktual.: 12.04.2018 16:32

W kuchni spotyka się moc apetycznych smaków i zapachów. Niestety przez niewłaściwe przechowywanie aromaty ulatniają się bezpowrotnie. Aby gotowanie było zawsze tak samo smaczne, pomyśl o szczelnych pojemnikach, wygodnych organizerach oraz pojemnych półkach i szufladach.

Sprytne sposoby porządkowania przestrzeni to absolutny must have w każdym kuchennym królestwie. Dzięki nim trudniej jest się pogubić wśród zawiłych meandrów sztuki kulinarnej i jednocześnie o niebo łatwiej utrzymać we wnętrzu stały ład. Jakie rozwiązania polecamy i dlaczego warto wcielić je w życie? Sprawdź.

1 / 6

Jakie szafki i szuflady sprawdzą się w kuchni?

Obraz
© MS-MEBLE MAŁYJUREK

Obszerne szuflady i szafki to niepodważalna konieczność - zwłaszcza w niewielkim pomieszczeniu. O ile bowiem w przestrzennej kuchni ozdobne pojemniki i słoje dobrze prezentują się na odkrytych półkach, o tyle do kameralnego pomieszczenia wprowadzają nieestetyczne wrażenie chaosu. Aby wnętrze szuflad było jeszcze bardziej funkcjonalne, radzimy zastosować nowoczesne organizery. Dzięki zgrabnym pomocnikom uda ci się utrzymać perfekcyjny porządek wśród sztućców, tekstyliów czy sypkich produktów. Projektując zabudowę meblową, koniecznie zainwestuj w szafki ze sprytnym systemem półek wysuwanych lub obrotowych. Szczególnym ułatwieniem mogą okazać się szuflady narożnikowe wyposażone w innowacyjny mechanizm, który pozwala na całkowite ich wysuwanie.

2 / 6

Na czym polega funkcjonalność półki cargo?

Obraz
© HOLTZ

Innowacyjny system cargo - oto rozwiązanie, które w wielu nowoczesnych kuchniach zastąpiło klasyczne, dobrze wszystkim znane półki. Na czym polega? Otóż cargo to nic innego jak wąska półka wysuwana z zabudowy meblowej wraz ze specjalnym stelażem. Taki schowek jest bardzo pojemny, dlatego z przyjemnością przejmuje rolę domowej spiżarni. Cargo to doskonałe miejsce na przechowywanie przypraw, produktów sypkich czy oliw smakowych - słowem, wszystkiego, co do tej pory zajmowało miejsce na kuchennym blacie. Sprytna półka stanowi zazwyczaj część zabudowy meblowej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby została zamontowana np. pomiędzy ostatnią szafką kuchenną a ścianą. Wówczas uda ci się funkcjonalnie zaaranżować niezagospodarowaną wcześniej przestrzeń.

3 / 6

Do czego wiklinowe kosze?

Obraz
© SAJE ARCHITEKCI Joanna Morkowska-Saj

Nie masz pomysłu na zagospodarowanie głębokich i wąskich półek? Mamy na to sposób - zainwestuj w wiklinowe kosze! Takie akcesoria prezentują się w kuchennym wnętrzu szalenie estetycznie i są bardzo wygodne. We wnętrzu organizerów z wikliny chętnie ukryją się zarówno produkty spożywcze, jak i elementy zastawy stołowej. Warto także zwrócić uwagę, że naturalny materiał świetnie komponuje się z większością stylów wnętrzarskich, m.in. skandynawskim, angielskim czy rustykalnym.

4 / 6

A może szafa?

Obraz
© Elfa

Dysponujesz niewielką kuchnią połączoną z salonem? Podpowiadamy - postaw na prostotę. Urządzając część kuchenną, możesz pokusić się o minimalistyczną "ścianę szafek" sięgającą sufitu lub… szafę z prawdziwego zdarzenia. Za przesuwanymi drzwiami uda ci się ukryć naczynia, garnki, urządzenia AGD i produkty spożywcze. Warunek? Obecność wysuwanych półek, koszy na prowadnicach, organizerów i pudełek. Oprócz tego w funkcjonalnej zabudowie swoje mogą także znaleźć miejsce lodówka i mikrofalówka.

5 / 6

Jak zagospodarować ściany?

Obraz
© Nicehome.pl

"Ściany mają uszy” - mówi jedno ze znanych polskich powiedzeń. Twoje kuchenne ściany powinny mieć przede wszystkim relingi i wieszaki. Takie akcesoria ułatwiają organizację i niwelują rozgardiasz na blatach. Na haczykach można z powodzeniem zawiesić deski do krojenia, niewielkie patelnie, chochle, sitka czy kubki. Niektórzy eksponują na relingach dekoracyjne doniczki pełne świeżych, aromatycznych ziół - taka namiastka ogrodu wertykalnego to pyszny kuchenny akcent - dosłownie i w przenośni.

6 / 6

Jak przechowywać przyprawy?

Obraz
© Atlas Studio

Czarny pieprz, sól morska, kumin, papryczki chilli, curry, kolendra… Aromatyczne przyprawy na dobre zawojowały świat polskich kulinariów i ani myślą go opuszczać. Jeśli i ty należysz do miłośników apetycznych, wyrazistych woni, koniecznie zadbaj o ich trwałość. Wszelkie przyprawy przechowuj w szczelnie zamykanych słoiczkach, a te z kolei, na półeczkach lub w organizerach. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest przesypanie przypraw do specjalnych słoików wyposażonych w magnesy, które kolejno przymocowuje się do tablicy magnetycznej. Taki gadżet jest bardzo designerski i co równie istotne, praktyczny. Przyprawy znikają z półek, szafek i blatów, a uzyskaną przestrzeń można przeznaczyć na przechowywanie innych produktów spożywczych oraz podręcznych akcesoriów.

Źródło artykułu:homebook.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)