Sposoby na tępe noże. Czym naostrzyć i jak o nie dbać

Mówi się, że im ostrzejszy nóż, tym łatwiej nim się skaleczyć. W rzeczywistości jest jednak odwrotnie, używając tępego ostrza wkładamy w cięcie więcej siły, a jeśli podczas krojenia nóż obsunie się lub ześlizgnie, skutki mogą być opłakane. Dlatego warto dbać o ostrość noży kuchennych.

nóż kuchenny ostrzenie ostrzałka do noży kamień do ostrzenia
nóż kuchenny ostrzenie ostrzałka do noży kamień do ostrzenia
Źródło zdjęć: © Istock

29.06.2021 11:56

Odpuść sobie ostrzenie noży o parapet czy ceramiczny kubek. W ten sposób prędzej uda ci się trwale uszkodzić krawędź tnącą. Lepiej zdać się na dobrej jakości narzędzia, które większość pracy wykonają za ciebie. Ich koszt jest niewielki, a z łatwością poradzą sobie z większością rodzajów noży.

Praktyczne ostrzałki szczelinowe

To zdecydowanie najbardziej rozpowszechniony rodzaj ostrzałek, który można spotkać w większości domów. Ich największą zaletą jest prostota użytkowania. Wystarczy włożyć nóż w specjalną szczelinę i przeciągać aż do uzyskania idealnej ostrości. Nie musisz martwić się o kąt, pod jakim ostrzysz noże ani pilnować zmiany strony. Sam proces jest również bardzo szybki i nie wymaga długiego przygotowywania. Ściernice wykonane z kamienia diamentowego, wolframu lub ceramiki pozwolą na kompleksowe zajęcie się każdym nożem.

Alternatywą, na którą warto zwrócić uwagę są ostrzałki elektryczne. Działają na podobnej zasadzie co standardowe modele szczelinowe, ale sam proces ostrzenia przebiega błyskawicznie i dokładnie. Nie musisz martwić się tym, że przez nieodpowiedni nacisk nóż będzie nierównomiernie naostrzony. Bardziej zaawansowane modele z kilkoma ściernicami to stosunkowo duży koszt, jednak daje dużo większe możliwości.

Precyzyjne ostrzenie na kamieniu

Alternatywą, dzięki której naostrzysz zarówno solidne noże codziennego użytku, jak i delikatne i elastyczne nożyki do filetowania będzie kamień ostrzący. Przy wyborze musisz jednak kierować się gradacją, czyli ziarnistością kamienia. Im bardziej szorstki kamień, tym bardziej agresywnie ściera ostrze. To z jednej strony zapewnia lepsze wyprofilowanie szlifu, ale z drugiej przy długotrwałym użytkowaniu może niepotrzebnie ścierać ostrze, prowadząc nawet do jego trwałego uszkodzenia.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)