KuchniaSolidne i praktyczne. Garnki do nowoczesnej kuchni

Solidne i praktyczne. Garnki do nowoczesnej kuchni

Podstawą gotowania jest odpowiedni przepis i dobre jakościowo produkty, ale również odpowiednie naczynia. Bez nich będziesz wkładać w gotowanie o wiele więcej wysiłku, a mimo to potrawy mogą pozostawiać wiele do życzenia.

Z dobrymi naczyniami gotowanie będzie dużo łatwiejsze
Z dobrymi naczyniami gotowanie będzie dużo łatwiejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.11.2021 15:34

Na rynku znajdziesz sporo rozmaitych zestawów wykonanych z różnych materiałów. Warto zastanowić się nad tym, jakie będą pasowały do twoich potrzeb. Odpowiednio dobrany komplet łatwiej będzie utrzymać w porządku i przechowywać w szafce jeden na drugim. Dlatego, jeśli planujesz zrobienie porządków w swoich szafkach, zacznij od wymiany garnków na nowe.

Naczynia godne szefa kuchni

Zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach najczęściej używa się garnków ze stali nierdzewnej. Jest bardzo trwała, odporna na odkształcenia pod wpływem temperatury, a dodatkowo wyjątkowo łatwo ją czyścić. To sprawia, że nawet po wielu latach utrzymają swój nienaganny wygląd. Tańszą i mniej wytrzymałą alternatywą będą garnki aluminiowe. Są lekkie, zapewniają dobre przewodnictwo ciepła, ale za to mają mniejszą wytrzymałość. Jeżeli natomiast zależy ci na tym, by kupić zestaw garnków na lata, postaw na modele żeliwne. Są odporne na uszkodzenia, zarysowania i wysokie temperatury, a dodatkowo przy odrobinie umiejętności da się na nich smażyć bez dodatku tłuszczu.

Kilka garnków, jeden uchwyt

Alternatywą dla tradycyjnych garnków jest zestaw z odpinaną rączką. W ten sposób ułatwisz sobie nie tylko przechowywanie, ale również i przygotowywanie potraw. Po odpięciu uchwytów bez problemu zmieścisz kilka naczyń w lodówce czy szafce, a w razie potrzeby włożysz potrawę do piekarnika bez przekładania jej do naczynia żaroodpornego i bez obaw, że rączki się stopią. Mniej uchwytów to również większy porządek podczas gotowania, gdy zajdzie potrzeba przeniesienia gorącego naczynia, nie musisz martwić się o to, że uchwyty będą nagrzane.

Oprócz materiału zwróć jeszcze uwagę na powłokę. Najczęściej jest to emalia, powłoka ceramiczna lub teflon. Emalia ma szeroką liczbę zastosowań i jest umiarkowanie odporna na zarysowania. Garnki z powłoką ceramiczną należą do najtrwalszych na rynku i przewyższa je jedynie powłoka tytanowa. Teflon jest bardzo delikatny i wymaga używania drewnianych łopatek czy łyżek, ale w zamian za to sprawia, że potrawy nie przywierają, a także pozwala gotować bez użycia tłuszczu.

Wybór odpowiednich garnków powinien być oczywiście podyktowany rodzajem kuchenki, którą dysponujesz. Jeśli twoja kuchnia ma palniki gazowe, nie ma to większego znaczenia, ale w przypadku płyt indukcyjnych trzeba postawić na modele wykonane z ferromagnetycznego materiału. W innym przypadku płyta nie będzie w stanie podgrzać garnka.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegogarnkinaczynia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)