Smakuje lepiej niż sklepowy. Sekret domowego chleba
Dobre pieczywo to dla wielu osób podstawa smacznego śniadania czy kolacji. Świeże, chrupiące i jeszcze ciepłe bułki czy chleb są bez porównania lepsze niż pieczywo kupowane dzień wcześniej. Zamiast wybierać się co rano do sklepu, zadbaj o to, by można go było przygotowywać w domu.
13.07.2021 16:39
Pomoże ci w tym praktyczny wypiekacz do chleba. Urządzenie nie kosztuje wiele, a umożliwi ci przygotowywanie nie tylko domowego chleba, ale również ciast, bułek czy innych rodzajów pieczywa. Jeśli chcesz wiedzieć, co dokładnie ląduje na twoim talerzu, nie ma lepszej opcji niż niewielki i wytrzymały wypiekacz. Wypieczone w nim bochenki będą miały odpowiedni kształt, a ich smak i zapach będzie zdecydowanie lepszy niż w przypadku pieczywa kupowanego w sklepie.
Piecz swój chleb
Własnoręczne przygotowywanie pieczywa nie jest tak trudne, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Wystarczy do tego jedynie piekarnik i zwykła foremka. Mając do dyspozycji dobry przepis będziesz w stanie przygotować bochenek chrupiący z zewnątrz i sprężysty w środku. Zapomnij o konserwantach i spulchniaczach, samodzielnie pieczony chleb nie potrzebuje tego typu poprawiaczy smaków. Cena pojedynczego bochenka przygotowanego samodzielnie jest o wiele niższa od takiej samej jakości chleba kupowanego w dobrej piekarni, a to znacznie odbije się na twoim portfelu. Dzięki praktycznym urządzeniom możesz nawet całkowicie zautomatyzować proces pieczenia.
Swojski chleb bez bałaganu
Wypiekacz do chleba z wbudowanymi mieszadłami pozwoli niemal całkowicie zautomatyzować proces pieczenia. Twoje zadanie będzie polegało na przygotowaniu odpowiedniego zakwasu, dokładnym odmierzeniu składników i wsypaniu ich w odpowiedniej kolejności. Wbudowane mieszadła zagniotą ciasto, dzięki timerowi i poszczególnym trybom pracy urządzenie samo odczeka, aż ciasto wyrośnie, a następnie zamontowana pod blachą grzałka upiecze chleb w odpowiedniej temperaturze i powiadomi nas, kiedy możemy spodziewać się gotowego chleba.
Dobrej jakości urządzenia wyposażone są w programator z wieloma odrębnymi trybami pracy pozwalającymi na przygotowanie zarówno białego, jak i pełnoziarnistego pieczywa. Poza tradycyjnym chlebem możesz również przygotować pieczywo razowe, a nawet ciasta makaronowe, bułki słodkie lub francuskie, a nawet ciasto na pizzę. Możliwości jest sporo i z pewnością będziesz korzystać z urządzenia przy każdej nadarzającej się do tego okazji.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Podstawą będzie moc urządzenia. Im jest wyższa, tym szybciej będzie trwać proces pieczenia,. Ponadto warto zwrócić uwagę na wielkość formy do wypieku. Zazwyczaj producenci podają orientacyjną wagę gotowego bochenka, który można upiec za jednym zamachem. Trzeba pamiętać, że przy jedzeniu świeżego, ciepłego chleba trudno poprzestać na jednej kromce, dlatego warto zainwestować w sprzęt z nieco większą misą o pojemności między 1 a 1,5 kg.