Smaczna, aromatyczna kawa. Postaw na niedrogie kawiarki

Nie ma nic lepszego dla kawosza niż zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Nie musisz inwestować w ekspres, równie aromatyczną kawę zaparzysz w prostej kawiarce. Kosztuje stosunkowo niewiele, a pozwoli przygotować pyszny napar.

Smaczna, aromatyczna kawa. Postaw na niedrogie kawiarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.07.2020 | aktual.: 02.07.2020 14:27

Kawiarka działa na podobnej zasadzie co ekspres ciśnieniowy, choć ma mniejszą moc. Gotująca się woda zmienia się w parę i przenika przez ziarna kawy, by skroplić się w zbiorniczku, z którego można rozlewać ją do filiżanek. Dobra kawiarka nie zajmie wiele miejsca, z powodzeniem zmieścisz ją nawet w małej kuchni. Warto sprawić sobie i swoim bliskim odrobinę przyjemności i zafundować sobie kawę jak z prawdziwej kawiarni.

Klasyczna czy elektryczna?

W sieci znajdziesz wiele modeli, które różnią się od siebie nie tylko materiałem, z którego są wykonane czy pojemnością, ale również sposobem podgrzewania wody. Klasyczne kawiarki wyposażone w pojemniczek na wodę wykonany z grubego aluminium przeznaczone są do stosowania na kuchniach gazowych i elektrycznych. Ich niewątpliwą zaletą jest mobilność, możesz zabrać ją ze sobą nawet na rodzinny biwak by przygotować aromatyczną kawę na ognisku, pod warunkiem że będzie w całości wykonana z metalu odpornego na przegrzanie.

Kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, gdyż wyposażona jest w podstawkę działającą na podobnej zasadzie co czajnik elektryczny. Nie musisz pilnować kawy, urządzenie wyłączy się samodzielnie, gdy proces parzenia zakończy się. Zarówno kawiarki tradycyjne, jak i elektryczne znajdziesz w wielu wersjach kolorystycznych i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Obraz
© Adobe Stock

Czym kierować się przy zakupie?

Dobry sprzęt do przyrządzania kawy nie musi kosztować wiele. Nawet za 40 złotych kupisz kawiarkę, która będzie w stanie przygotować dobrej jakości napój. Klasyczne modele wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej to gwarancja eleganckiego wyglądu i dużej wytrzymałości. Z drugiej strony połyskująca, srebrna kawiarka nie zawsze będzie pasować do wystroju kuchni, na szczęście możesz wybrać eleganckie modele z kolorową obudową. Zwróć uwagę nie tylko na względy estetyczne, ale również na to, dla ilu osób jednocześnie zwykle robisz kawę. Rozmiary kawiarek są oznaczone właśnie poprzez liczbę filiżanek, które będziesz w stanie przygotować za jednym zamachem.

Jak przygotować kawę w kawiarce

Przygotowanie kawy jest banalnie proste. Najpierw odkręcamy podstawkę, do której należy wlać wodę, mając na uwadze to, by nie przykryła zaworka bezpieczeństwa. Następnie trzeba wsypać świeżo zmieloną kawę na sitko zakończone lejkiem i mocno zakręcić. Potem wystarczy tylko uruchomić urządzenie lub postawić na ogniu i gotowe.

Aby kawa wyszła jak najlepsza w smaku, warto zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim nie wlewaj do kawiarki zimnej wody – znacznie lepiej będzie zalać dolną część gorącą wodą, niekoniecznie wrzątkiem. To sprawi, że kawa zaparzy się szybciej, a co za tym idzie ziarna będą miały mniejszy kontakt z wysoką temperaturą. Pamiętaj przy tym, by nie zalewać dolnego pojemniczka do pełna – zaworek w obudowie musi pozostać ponad powierzchnią wody. Pamiętaj również o tym, by nie spalić ziaren – jeśli napar w górnej części urządzenia zmieni się w brązową pianę, czas zdjąć kawiarkę z ognia.

Komentarze (64)