Sekret dobrze zmielonego mięsa. Poznaj prosty sposób na idealne kotlety

Ręczna maszynka do mielenia mięsa to relikt przeszłości, który z każdym rokiem powoli wychodzi z użytku. Stare modele są niepraktyczne, wymagają sporo siły, a zmielone mięso nie zawsze wyglądało idealnie. Rozwiązaniem jest elektryczna maszynka, która zmieli mięso, ale ma również o wiele szersze zastosowania.

Idealnie zmielone mięso to zasługa jednego urządzenia
Idealnie zmielone mięso to zasługa jednego urządzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.10.2021 15:46

Kluczem do zakupu dobrej maszynki do mielenia jest wybór odpowiednich komponentów, które znacznie zwiększą jej możliwości. Możesz zrezygnować z kupowania drogich, gotowych produktów na rzecz tych przygotowywanych samodzielnie. Mięsa, surówki czy nawet gotowa masa serowa na ciasto, to wszystko przygotujesz w domu w krótkim czasie i przy minimum uciążliwego sprzątania. W ten sposób nie tylko zaoszczędzisz, ale dokładnie wiesz, jakiego rodzaju mięsa i inne potrawy lądują na twoim talerzu.

Własne kiełbasy, mak i ser

Z pomocą maszynki do mielenia możesz samodzielnie przygotować mięso na kotlety, zapiekanki czy pasty, a również inne produkty. Wymienne sitka pozwalają dopasować sprzęt do rodzaju przetwarzanych produktów. Najdrobniejsze otwory nadadzą się do przetwarzania maku na makowiec, te nieco szersze do mielenia mięsa lub sera na sernik, a najszersze z łatwością poradzą sobie z przygotowywaniem mięs na kiełbasy. Dzięki nakładce masarskiej nadziewanie kiełbas czy innych potraw z farszem będzie o wiele prostsze.

Surówki w kilka chwil

Poza sitkami, nowoczesne maszynki do mielenia wyposażono również w szatkownicę z wymiennymi bębnami. Ich zadaniem jest przygotowywanie warzyw w różnej formie. Przeważnie są nakładki pozwalające ciąć warzywa w plastry, małe i duże wiórki lub ucierać je na gładką masę. Wysoka jakość materiału gwarantuje sprawną pracę nawet przez wiele lat. Odpowiednie końcówki pozwolą nie tylko na mielenie mięsa, ale również wyciskanie soków zarówno z cytrusów, jak i owoców miękkich pokroju malin, truskawek czy porzeczek. W pierwszym przypadku wystarczy zainstalować nakładkę, która wyglądem przypomina ręczną wyciskarkę do cytrusów. W drugim przypadku rozwiązaniem jest specjalny moduł z wbudowanym ślimakiem, który zmiażdży miękkie owoce, pozwalając na wyciśnięcie znacznie większej ilości soku niż w przypadku tradycyjnej sokowirówki.

Kwestie bezpieczeństwa

Jeśli podczas pracy urządzenie napotka jakąś przeszkodę, która zablokuje urządzenie, możesz przełączyć się na tryb wsteczny i wyczyścić ślimak bez konieczności rozkręcania. Dodatkowo warto wybrać urządzenie z gumowymi nóżkami lub przyssawkami, które pozwolą utrzymać urządzenie w bezruchu podczas pracy. Wybierając sprzęt z wieloma dodatkowymi komponentami pojawia się problem z ich przechowywaniem. Na szczęście część modeli ma wbudowany w obudowę schowek na komponenty. Dzięki niemu utrzymasz wszystko w należytym porządku i będziesz mieć pod ręką w razie potrzeby.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (32)