Trwa ładowanie...

Rozmieszczenie sprzętów w kuchni

Share
Rozmieszczenie sprzętów w kuchniŹródło: shutterstock
drjdklo

Kuchnia to jedno z najbardziej eksploatowanych pomieszczeń w naszym domu. Nic więc dziwnego, że urządzając ją, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na funkcjonalność. Kluczową rolę w kuchni użytkowej odgrywa usytuowanie sprzętów – lodówki, zmywarki, piekarnika czy płyty do gotowania. Zobacz, jak rozplanować te urządzenia we własnej kuchni, by było wygodnie z niej korzystać.

Tak naprawdę nie ma jednej zasady, która wskazywałaby na uniwersalne i najbardziej ergonomiczne ustawienie sprzętów w kuchni – inaczej będzie ono wyglądało w kawalerce, w której gotuje się sporadycznie, inaczej w domu, w którym codziennie przygotowuje się posiłki dla całej rodziny. Najważniejsze to dopasować projekt kuchni do własnych potrzeb. Zobacz, na co zwrócić uwagę.

Kuchnia na bazie trójkąta

Projektanci kuchni zwracają uwagę na istnienie czegoś takiego jak trójkąt roboczy, czyli trzech podstawowych punktów w kuchni, na których opiera się całe jej użytkowanie. Na trójkąt ten składają się podstawowe sprzęty: lodówka, zlew (razem ze zmywarką) oraz płyta grzewcza (zamiennie piekarnik – w zależności od rodzaju przyrządzanego posiłku).

Płyta grzewcza

Serce domu i najbardziej dosłowny symbol domowego ogniska. Warto, by znajdowała w jak najbardziej centralnym położeniu – w punkcie, w którym będzie blisko zarówno do lodówki (by sięgać po produkty), jak i do zlewu (zmywarki), by móc odłożyć zabrudzone naczynia.

drjdklo

Piekarnik

Z reguły jest najrzadziej używanym sprzętem, ale są też domy, w których bywa eksploatowany częściej niż kuchenka do gotowania. Jeśli preferujemy potrawy pieczone nad gotowanymi, warto rozważyć takie usytuowanie piekarnika, by to on znajdował się w centrum kuchennego życia. Jeśli chodzi o piekarnik, mamy dwie, najbardziej popularne sposoby jego montowania – pod płytą grzewczą albo na ściance, w pionie np. pod kuchenką mikrofalową. To drugie rozwiązanie jest coraz częściej wybierane, ze względu na łatwiejszy dostęp (nie ma konieczności schylania się).

Zmywarka

Powinna znajdować się w towarzystwie zlewu. Są dwie przyczyny takiego ulokowania. Po pierwsze, łatwiej jest zorganizować dopływ i odpływ wody podczas instalacji, po drugie takie rozwiązanie sprawdzi się także podczas samego użytkowania – zwykle nie mamy nawyku ładowania na bieżąco zmywarki, a brudne naczynia wkładamy do zlewu. Mała odległość między zmywarką a zlewem, ułatwi nam przekładanie brudnych naczyń pomiędzy tymi dwoma punktami.

Lodówka

To chyba najczęściej użytkowany sprzęt w naszym domu. Dobrze, żeby nie była ona zbyt odosobniona od ciągu kuchennego – blatów czy np. wyspy. To ze względu na to, by mieć, gdzie wykładać produkty wyjmowane z lodówki i nie „transportować” ich do odległych od niej miejsc.

Pozostałe sprzęty w kuchni

Aranżując rozlokowanie pozostałych sprzętów, np. tzw. małego AGD, także warto wziąć pod uwagę jego użytkowanie, np. warto, aby mikrofalówka znajdowała się w sąsiedztwie lodówki, bo zwykle stamtąd wyjmujemy rzeczy do podgrzania. Przy kuchence powinno być także miejsce na postawienie gotowego posiłku, by ze zbyt gorącym naczyniem nie musieć biegać po całej kuchni. Podobnie ekspres do kawy – jeśli lubimy kawę z pianką, warto poszukać miejsca na postawienie go w pobliżu lodówki, by móc od razu wykorzystać wyjęte z niej mleko. Warto rozważyć także ulokowanie domowej kawiarenki w pobliżu szafki z filiżankami. A jeśli naszym przysmakiem są tosty albo gofry, dobrze żeby sprzęt do ich robienia miał swoje stałe miejsce w kuchni.

drjdklo

Planowanie sprzętu ze względu na jego funkcjonalność

Każdy ze sprzętów użytkowych w twojej kuchni nie jest oddzielnym bytem i musi współgrać z najbliższym otoczeniem. Płyta grzewcza czy zlew będzie np. wymagać dodatkowej powierzchni tzw. blatu roboczego na ociekające naczynia czy krojenie składników do przygotowywanego posiłku. Zmywarka natomiast jest najczęściej użytkowana (ładowana) przy całkowicie otwartych drzwiach (by móc wysunąć kosze w całości) i do tego potrzebna jest przestrzeń. Warto wziąć to pod uwagę przy rozplanowaniu sprzętów w kuchni.

drjdklo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drjdklo
drjdklo