Trwa ładowanie...
ycipk-gzbbq8

Resztki jedzenia po Świętach. Jak je przechowywać, by dłużej były świeże?

Resztki jedzenia po Świętach – jak je przechowywać, by dłużej były świeże? Resztki z wigilijnej kolacji mogą być tak obfite, że wystarczą na kilka zwykłych posiłków. Na szczęście większość smakołyków można zakonserwować i zachować na później.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Resztki ze Świąt mogą być pomysłem na danie nawet kilka tygodni po Wigilii
Resztki ze Świąt mogą być pomysłem na danie nawet kilka tygodni po Wigilii (iStock.com)
ycipk-gzbbq8

Zgodnie z tradycją wigilijny stół zastawiony jest obficie. Dwanaście dań, pełne półmiski, ciężkostrawne dania – nic dziwnego, że w wielu domach po świętach pozostają pokaźne ilości resztek. Co zrobić, żeby pieczołowicie przygotowane potrawy się nie zmarnowały?

Dania do zamrażarki

Jeszcze przed świętami dobrze jest wygospodarować miejsce w zamrażarce. Na pewno się przyda. W temperaturze -18 stopni Celsjusza wiele dań można przechowywać tygodniami. Do zakonserwowania w ten sposób doskonale nadaje się bigos i kapusta z grzybami, wędliny, paszteciki, a nawet zupy i pieczywo. Wystarczy podzielić je na porcje, pamiętając o podpisaniu każdego opakowania. Najlepiej zjeść je jak najszybciej, ale przetrwają nawet trzy miesiące. Pierogi i uszka najlepiej jest rozłożyć na tacy, a dopiero po zamarznięciu przełożyć do torebki lub pudełka. Dzięki temu nie będą sklejone w jedną bryłę. Dodatkowo można je lekko przetrzeć pędzlem zamoczonym w oliwie.

ycipk-gzbbq8

Nie powinno się zamrażać potraw, które były już wcześniej przechowywane w ten sposób, grozi to zatruciem. Ryzykowne jest też podejmowanie decyzji kilka dni po świętach – należy konserwować produkty jak najświeższe, przegląd zawartości lodówki warto więc zrobić już pierwszego dnia świąt.

Fotolia
Podziel się

Świąteczne ciasta

Do przechowywania w zamrażarce nie nadają się ciasta z galaretką, bezy przekładane kremem i bitą śmietaną; po ogrzaniu do temperatury pokojowej tracą właściwą konsystencję i są niesmaczne. Trzeba je więc zjeść, dopóki są świeże. Z powodzeniem można natomiast mrozić serniki, ciasta drożdżowe i ucierane. Tym ostatnim łatwo jest przywrócić świeży smak, po powolnym rozmrożeniu wystarczy je przez kilka minut podpiec w średnio nagrzanym piekarniku.

ycipk-gzbbq8

Wiele tradycyjnych przepisów opracowano na długo przed wynalezieniem lodówki, wśród wigilijnych przysmaków są więc i takie, które można przechować przez wiele dni nawet bez lodówki. Staropolski piernik z żytniej mąki, pachnący miodem i korzennymi przyprawami z czasem wręcz zyskuje na smaku. W chłodnym pomieszczeniu, owinięty ściereczką albo zamknięty w hermetycznym pudełku może przetrwać kilka tygodni. Podobnie trwały jest klasyczny keks.

Słoiki

Gdy w zamrażarce brak miejsca, można sięgnąć po inne sposoby konserwowania żywności. Bigos nadaje się do wekowania. Wypełnione i zamknięte słoiki powinno się pasteryzować ok. 20 minut.

iStock.com
Podziel się
ycipk-gzbbq8

Mnożenie – dzielenie

Jeśli przy świątecznym stole spotyka się rodzina, której członkowie na co dzień nie mieszkają pod jednym dachem, dania warto podzielić. Każdy z gości może przynieść jedną przyrządzoną przez siebie potrawę, a wychodząc – zabrać porcje innych przysmaków. Dzięki temu gospodarze będą mniej obciążeni pracą, zniknie też kłopot z resztkami.

Dobry plan

Tradycja każe spróbować każdego ze świątecznych dań. Aby poradzić sobie z tym zadaniem, większość zgromadzonych przy stole osób wybiera o wiele mniejsze porcje poszczególnych potraw, niż podczas zwykłego obiadu. Zamiast kilku pierogów – jeden, łyżka bigosu zamiast kopiastego talerza, mały kawałek ciasta. Warto o tym pamiętać już podczas świątecznych zakupów. Potrzeby łatwiej określić wspominając, jak wiele jedzenia zostało po świętach w poprzednim roku. Może nie trzeba wypełniać koszyka – a także stołu i żołądka – aż po brzegi?

ycipk-gzbbq8
Shutterstock.com
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-gzbbq8

ycipk-gzbbq8
ycipk-gzbbq8