Pyszne gofry każdego ranka. Postaw na sprawdzone urządzenie
Śniadania przygotowywane na szybko nie muszą być nudne. Wystarczy kilkanaście minut rano, by uraczyć bliskich pysznymi, chrupiącymi goframi. Ich przygotowanie nie jest trudne, a z dobrą gofrownicą znacznie szybciej je upieczesz.
11.08.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:41
Chrupiące gofry ze słodkimi konfiturami domowej roboty, bitą śmietaną, czy nawet wersja na wytrawnie z jajkiem sadzonym – gofry możesz przygotowywać na wiele sposobów. Wszystko zależy od twojej kreatywności.
Postaw na dużą moc
To, czy gotowe gofry będą dobrej jakości zależy nie tylko od przepisu i proporcji składników, ale również odpowiedniej temperatury pieczenia. Taką mogą natomiast zapewnić jedynie urządzenia o dużej mocy. Prawdziwe gofry powinny być chrupiące z zewnątrz, sprężyste w środku i na tyle sztywne, by utrzymać wszystkie dodatki, na które masz ochotę. Dlatego warto zwrócić uwagę przede wszystkim na urządzenia o mocy od 800 do 1200 W. Wprawny kucharz będzie w stanie przygotować gofry nawet na słabszej gofrownicy, wystarczy dodać nieco więcej proszku do pieczenia i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto należycie wyrośnie nawet na słabszym urządzeniu.
Odpowiednie tace grzewcze
Aby gofry były zawsze idealne i nie przyklejały się do tacek grzewczych, nie wystarczy wlać do masy więcej oleju. Nie musisz również ręcznie natłuszczać rowków. Trzeba wybrać model ze specjalną powłoką nieprzywierającą, która zapobiegnie przywieraniu. Oczywiście taka gofrownica wymaga specjalnej pielęgnacji. Przede wszystkim nie można skrobać powłoki metalowymi sztućcami, należy zastąpić je drewnianymi. Poza tym należy pamiętać, że powłoka zapobiega przywieraniu, a nie spaleniu potrawy. Jeśli gofry się przypalą, może to oddziaływać na płytę, która straci swoje właściwości.
Gofrownica dla dużej rodziny
Wybierając sprzęt warto również zwrócić uwagę na wielkość. Duża gofrownica może być trudniejsza do ustawienia w szafce, ale za to pozwoli na przygotowanie kilku placków na raz. Jeśli twoja rodzina jest stosunkowo liczna i chcesz uniknąć sytuacji, w której gofry znikną z talerza nim przygotujesz następną porcję, lepiej będzie zainwestować w gofrownicę z okrągłą tacką grzewczą, która pomieści cztery, a nawet sześć kawałków. Zajmuje przy tym stosunkowo niewiele miejsca.
Nie tylko na słodko
Gofry są na tyle uniwersalne, że każdy znajdzie swoje ulubione dodatki. Jedni preferują proste połączenia z cukrem lub dżemem, inni wolą bitą śmietanę i owoce, a jeszcze inni miód. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by przygotować dania wytrawne, na przykład kanapki z gofrem bez cukru zamiast chleba. Godnym polecenia pomysłem jest również gofr z jajkiem sadzonym.
Jeśli natomiast wolisz urządzenia wielofunkcyjne, możesz zainwestować nieco większe pieniądze w sprzęt, który łączy w sobie możliwości gofrownicy, grilla elektrycznego oraz opiekacza do kanapek. Dzięki temu możesz wprowadzić różnorodność do domowego menu. Takie rozwiązanie przypadnie do gustu domownikom.