Przyjazna mała kuchnia. Możesz mieć wszystko pod ręką
22.04.2018 | aktual.: 22.04.2018 21:28
Z jednej strony przytulna - tu zawsze można mieć wszystko na wyciągnięcie ręki, z drugiej strony ograniczona niewielką powierzchnią. Jak urządzić funkcjonalnie małą kuchnię, aby była przyjazna i ergonomiczna?
Z jednej strony przytulna - tu zawsze można mieć wszystko pod ręką, z drugiej strony ograniczona niewielką powierzchnią. Jak urządzić funkcjonalnie małą kuchnię, aby była przyjazna i ergonomiczna?
Organizowanie miejsca w kuchni o skromnym metrażu oznacza takie zagospodarowanie przestrzeni, aby wszystko było uporządkowane i znajdowało się w zasięgu ręki. Umożliwiają to niestandardowe, ale funkcjonalne rozwiązania. Nowością są mechanizmy podblatowe, które sprytnie ukryte w szafkach pozwalają zaoszczędzić powierzchnię, a przy tym ułatwiają przygotowywanie posiłków i zapewniają miejsce do ich spożywania. Są one tak zaprojektowane, aby zajmować jak najmniej przestrzeni. Wysuwa się je z szafki tylko wtedy, gdy są potrzebne. Mogą one zwiększyć powierzchnię roboczą nawet do 90 cm.
Praktyczne relingi
Kolejnym ergonomicznym rozwiązaniem idealnym do małej kuchni są relingi, w których miejsce znajdą drobne akcesoria, doniczki z najczęściej wykorzystywanymi ziołami, a nawet tablet. Uporządkowane drobiazgi zawieszone w jednej linii lub umieszczone jedne nad drugimi nie tylko zapewnią wygodę w niedużej kuchni, ale również mogą być jej ozdobą.
Wysokie szafki
Niewielka powierzchnia wymusza oszczędność w projektowaniu. Usuwanie zbędnych elementów jest konieczne przede wszystkim po to, aby w małej kuchni wygospodarować jak największą powierzchnię roboczą. Optymalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie wysokiej zabudowy. Wysokie i pakowne szafki pomieszczą sporą ilość produktów, które można łatwo uporządkować i mieć do nich zawsze szybki dostęp. Polecanym przez architektów patentem jest również rozmieszczenie dużych urządzeń AGD w wysokim słupku - to pomysł zarówno praktyczny, który pozwala na oszczędność miejsca, jak i ergonomiczny, ułatwiający obsługę sprzętów.
Co ze śmieciami?
W małej kuchni szczególnie problematyczna może okazać się kwestia związana z odpadami. Rozwiązaniem może być takie zaaranżowanie szafek podblatowych, by znalazło się w nich miejsce na przykład na kosz wstawiany do szuflady.
Postaw na kreatywność
Mała kuchnia jest wymagająca dla projektanta, jednak dzięki dobremu pomysłowi może okazać się nie tylko ergonomiczna, ale też piękna. Jedno jest pewne - w tym przypadku kreatywne rozwiązania są szczególnie istotne, muszą bowiem na niedużej przestrzeni zapewnić wszystkie funkcje dużego pomieszczenia.