Przetwory z pigwy – pomysły i przepisy
Przetwory to doskonały sposób na zamknięcie ulubionych smaków na wiele miesięcy. Jednym z owoców, który z roku na roku jest coraz chętniej wykorzystywany do przygotowywania domowych konfitur i nalewek, jest pigwa – azjatyckiej rośliny, która może pochwalić się wieloma prozdrowotnymi właściwościami i słodkawym, aromatycznym smakiem. Szukasz pomysłu na przetwory z pigwy? Znajdziesz je w tym artykule!
26.11.2020 18:32
Pigwa – niedoceniany sposób na odporność
Pigwa to przede wszystkim naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Znajdziesz w niej witaminy z grupy B i C, garbniki oraz mnóstwo minerałów, które pomogą ci w walce z jesiennymi i zimowymi przeziębieniami oraz suchym kaszlem. Na tym jednak właściwości azjatyckiego owocu się nie kończą! Pigwa to także świetny sposób na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wsparcie prawidłowej przemiany materii. Dodatkowo nasiona pigwy mogą okazać się pomocne w przypadku niestrawności, problemów ze zgagą i refluksem oraz w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Pomysły na przetwory z pigwy
Pomysłów na wykorzystanie pigwy w kuchni jest wiele. Z owoców możesz przygotować konfiturę, nalewkę, syrop czy sok, a następnie zamknąć je szczelnie w słoikach, aby korzystać z nich przez całą zimę, a nawet i dłużej. Poniżej przygotowaliśmy dla ciebie sprawdzone przepisy na smaczne przetwory z pigwy!
Konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy to doskonały dodatek do kanapek, herbaty, a nawet mięs. Aby ją przygotować, potrzebujesz:
- 1 kg pigwy
- litr wody
- 0,75 kg cukru
Opcjonalnie można dodać ulubione korzenne przyprawy, np. cynamon albo imbir.
Umyj i pokrój pigwę w kostki, wrzuć je do dużego garnka, a następnie dodaj wodę, cukier i wybrane przyprawy. Duś wszystko na małym ogniu, do momentu, aż kawałki owoców będą miękkie. Jeśli masz ochotę, możesz zmiksować pigwę na gładką masę. Na zakończenie przełóż gotową konfiturę do czystych, wyparzonych słoików, postaw je dnem do góry w ciemnym miejscu i zostaw do ostygnięcia. Możesz także zapasteryzować przetwory w garnku lub piekarniku.
Sok i nalewka z pigwy
Kolejny pomysł na przetwory z pigwy to zrobienie soku i nalewki, które możesz przygotować za jednym razem. Zacznijmy od słodkiego napoju. Potrzebujesz do niego:
- 1 kg pigwy
- 0,75 kg cukru
Umyj i wypestkuj owoce, pokrój je na małe kawałki, a następnie przesyp do dużego garnka lub słoika. Posyp pigwę cukrem, przykryj całość gazą i połóż koło kaloryfera lub w innym ciepłym miejscu. Teraz wystarczy już tylko poczekać przez około 14 dni, nie zapominając o ostrożnym mieszaniu zawartości naczynia co pewien czas. Na zakończenie przelej sok przez sitko do słoików lub butelek i zapasteryzuj.
Co z resztkami po soku? Pozostałe owoce sprawdzą się doskonale do przygotowania pysznej, aromatycznej i rozgrzewającej nalewki. Wystarczy, że zalejesz je mieszanką spirytusu i ulubionej wódki, zachowując proporcje 1:1. Następnie powtórz wszystkie powyższe czynności – odstaw na około 14 dni, a po upłynięciu 2 tygodni przefiltruj nalewkę przez sitko i przelej do butelek. Gotowe!
Materiał Partnera: Homebook.pl