KuchniaPrzedłuż sezon grillowy. Niewielki sprzęt zapewni soczyste mięso i pyszne warzywa

Przedłuż sezon grillowy. Niewielki sprzęt zapewni soczyste mięso i pyszne warzywa

Każdy sezon grillowy jest przez nas wyczekiwany. Kiedy nadchodzi jesień, aż strach myśleć, że pogoda może pokrzyżować przygotowanie ulubionego mięsa czy warzyw. Zamiast się martwić, wypróbuj niedrogi gadżet, który pozwoli ci grillować przez cały rok.

Przedłuż sezon grillowy. Niewielki sprzęt zapewni soczyste mięso i pyszne warzywa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | shutterstock.com
Monika Zonenberg

09.10.2018 | aktual.: 18.02.2019 13:57

Grillowanie bez względu na pogodę
Tradycyjny grill wymaga od nas kilku okoliczności umożliwiających jego przygotowanie. Od warunków pogodowych zależy, kiedy danego roku się zacznie, a byle deszcz i wiatr może nam zrujnować grillowe plany. Dodatkowym jego minusem jest fakt, że musi być przygotowywany na świeżym powietrzu i wymaga długiego rozpalania, które zniosą ludzie obdarzeni dużą cierpliwością. Niektórzy entuzjaści grillowania próbują organizować go na balkonach w blokach. Choć jesteśmy wtedy bardziej osłonięci od wiatru, sugerujemy zaprzestanie starań ze względu na kulturę osobistą. Nie chcemy przecież wywołać wojny z sąsiadami, których firanki i dywany szybko zaczną pachnieć mocnym zapachem rozgrzanych węgli. Grillowanie na balkonie jest także prawnie zabronione. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu nie tylko będziesz mógł grillować przez cały rok i podczas niekorzystnej pogody, ale i efekty będą smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy zaopatrzyć się w niedrogi i mały grill elektryczny, na punkcie którego oszalejesz.

Obraz
© Fotolia

Zalety grilla elektrycznego
Użyteczność sprzętu elektrycznego w porównaniu z tym, którego używamy na zewnątrz, jest dużo większa. Oczywiście tradycyjny grill ma w sobie coś, co kojarzy nam się z letnią beztroską, jednak wymaga on właściwych warunków. Elektryczną wersję możesz włączyć bez względu na pogodę czy godzinę. Niespodziewana wizyta gości nie musi się więc rozpocząć szalonym biegiem do supermarketu z nadzieją, że znajdziemy tam węgiel. Jesienią i zimą grillowane produkty smakują równie dobrze, a błyskawicznie rozgrzewające się płyty urządzenia to okazja do wypróbowania wielu przepisów, na które do tej pory nie mieliśmy odwagi lub czasu. Wersja elektryczna jest także dużo łatwiejsza w kontroli niż pieczenie na węglu, co skutkuje mniejszym prawdopodobieństwem, że danie będzie przesuszone lub spalone. Warto wiedzieć, że składniki z grilla elektrycznego są dużo zdrowsze niż z tradycyjnego, ponieważ zawierają dużo mniej związków rakotwórczych pochodzących z dymu. Łatwiej i zdrowiej - wersja elektryczna zdaje się zdecydowanie wygrywać ten pojedynek.

Obraz
© 123RF

Grill elektryczny i jego możliwości
Wydaje się, że grillowe menu jest oczywiste i niezbyt odkrywcze. Nikogo nie zaskakuje już kiełbaska, karkówka czy kurczak, które bez wątpienia smakują i wyglądają świetnie. Mając jednak możliwość używania tej metody obróbki potraw na co dzień, warto spróbować nietypowych składników, które po grillowaniu staną się jeszcze bardziej apetyczne. Od czasu do czasu możesz zaproponować rodzinie i przyjaciołom grillowaną rybę, która będzie rozpływać się w ustach. Równie smakowicie będą prezentować się grillowane kalmary lub krewetki - zachwycą się nimi wielbiciele owoców morza. Nie ograniczaj się jedynie do mięsa. Niemal wszystkie warzywa, a nawet owoce możesz położyć na rozgrzany ruszt. Papryka, cukinia, ziemniaki czy dymka będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Koniecznie wypróbuj także grillowane owoce - brzoskwinie czy banany w towarzystwie lodów będą smakować wyśmienicie. Nowe możliwości kulinarne i gwarancja smaku - elektryczny grill zdziała w twojej kuchni cuda.

Obraz
© Shutterstock.com
Źródło artykułu:WP Dom
grillgrill elektrycznyporadnik kupującego
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)