KuchniaPraktyczna spiżarnia przy kuchni. Jak ją urządzić?

Praktyczna spiżarnia przy kuchni. Jak ją urządzić?

Spiżarnia przy kuchni, choć niedoceniana, przekona do siebie każdego, kto choć raz miał możliwość mieszkać w domu z zapleczem gospodarczym. Także urządzając mieszkanie, warto przewidzieć miejsce na spiżarnię. Jak ją jednak zaplanować i zagospodarować?

Praktyczna spiżarnia przy kuchni. Jak ją urządzić?
Źródło zdjęć: © IKEA

14.11.2013 15:37

Spiżarnia przy kuchni, choć niedoceniana, przekona do siebie każdego, kto choć raz miał możliwość mieszkać w domu z zapleczem gospodarczym. Także urządzając mieszkanie, warto przewidzieć miejsce na spiżarnię. Jak ją jednak zaplanować i zagospodarować?

Planując i wyposażając spiżarnię, weź pod uwagę charakter gospodarstwa oraz funkcjonalność przestrzeni, która spełni twoje oczekiwania. Spiżarnia musi być przede wszystkim praktyczna i łatwa do utrzymania w porządku oraz czystości.

Miejsce na spiżarnię

Praktycznym rozwiązaniem będzie zaplanowanie spiżarni w pomieszczeniu przylegającym do kuchni - najłatwiej wówczas korzystać z jej funkcji. Można na nią przeznaczyć większą przestrzeń lub choćby aneks czy wydzielony fragment dużej kuchni.

Jeśli nie dysponujesz takim miejscem, możesz urządzić spiżarnię w piwnicy domu, pomieszczeniu gospodarczym czy wnęce przylegającej do garażu. Ważne, by jej powierzchnia umożliwiała łatwe poruszanie się, a pomieszczenie było chłodne i dobrze wentylowane.

Dogodna temperatura w spiżarni to 10-15 stopni C, czyli taka, która sprzyja przechowywaniu żywności. Pomieszczenia przylegające do kuchni najczęściej są cieplejsze, wówczas konieczne jest przechowywanie nietrwałych produktów w chłodziarce. Jeśli dopiero planujesz budowę domu, na spiżarnię dobrze jest przeznaczyć miejsce nieogrzewane, przylegające do najchłodniejszej ściany domu i usytuowane od północy.

Wykończenie wnętrza spiżarni

Zarówno ściany, podłoga, jak i powierzchnie półek w spiżarni powinny być wykończone tak, by łatwo było utrzymać na nich porządek, a sprzątanie nie sprawiało kłopotu. Dobrze jest użyć materiałów umożliwiających ścieranie na mokro. Na podłodze sprawdzą się płytki ceramiczne lub kamienne oraz wykładzina, np. linoleum. Zastosowanie tego typu materiału pozwala na mycie z użyciem detergentów. Dodatkowo płytki mają właściwości wpływające na chłodzenie pomieszczenia.

Ściany spiżarni dobrze jest pomalować zmywalną farbą. Sprawdzi się odporna na ścieranie farba lateksowa. Półki wykonane z drewna muszą być solidnie zaimpregnowane i powleczone farbą lub lakierem tworzącym na powierzchni łatwą do odkurzania warstwę ochronną. Metalowe półki należy zabezpieczyć preparatem antykorozyjnym. Dobrym rozwiązaniem będzie farba typu 3 w 1 zawierająca podkład, impregnat oraz warstwę ozdobną o wybranym kolorze. Tak zabezpieczone półki będą odporne na wilgoć i łatwe w myciu.

Jeśli w spiżarni jest okno, warto wyposażyć je w siatkę przeciw owadom oraz przesłonę, by wnętrze się nie nagrzewało. Konieczne jest zapewnienie dobrej wentylacji w spiżarni, przy czym kanał odpowiedzialny za cyrkulację powietrza powinien być zabezpieczony przed ewentualnym dostaniem się gryzoni do wnętrza spiżarni.

Jeśli nie masz okna, które można pozostawić rozszczelnione, niezbędne będzie zastosowanie w spiżarni wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej. Drzwi do spiżarni powinny izolować od cieplejszego otoczenia lub umożliwiać cyrkulację powietrza, jeśli na zewnątrz jest chłodniej.

Zagospodarowanie przestrzeni spiżarni

W zależności od potrzeb spiżarnia może spełniać funkcję pomocniczą w przechowywaniu produktów spożywczych – można tu gromadzić towary w zbiorczych opakowaniach zajmujące zbyt dużo miejsca w kuchni.

Chłodna spiżarnia przyda się jako magazyn na warzywa, owoce, przetwory czy wina. Świeże produkty dobrze jest przechowywać w ażurowych koszach, wiklinowych lub metalowych, natomiast butelki łatwo będzie poukładać w stojakach umożliwiających leżakowanie trunków.

Jeśli przestrzeń na to pozwala, dobrze jest umieścić w spiżarni dodatkową chłodziarkę lub zamrażarkę. Tu też przyda się miejsce do przechowywania dużych sprzętów AGD oraz rzadko używanych elementów zastawy stołowej. Ciężkie sprzęty oraz wymagające chłodu produkty warto umieścić na niższych półkach. Wyżej mogą znajdować się przetwory, konserwy lub sypka żywność.

Wygodna głębokość półek to około 30 cm, jednak na dole przydadzą się głębsze, by łatwo było ustawić duże garnki czy zgrzewki wody. Na wysoko zainstalowanych hakach wygodnie będzie suszyć zioła, warkocze czosnku czy papryki.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)