Praktyczna aranżacja kuchni: trójkąt roboczy
22.02.2017 09:24
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.
Trójkąt roboczy w kuchni
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.
Trójkąt roboczy w kuchni
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.
Trójkąt roboczy w kuchni
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.
Trójkąt roboczy w kuchni
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.
Trójkąt roboczy w kuchni
Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Aby praca w niej przebiegała szybko i sprawnie, projektanci zalecają przestrzeganie praktycznej zasady trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie i sprzyja oszczędności energii.
Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty - lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania i sprawi, że niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka - optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinno się pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.