Trwa ładowanie...

Pożegnanie z gazem. Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

W polskich mieszkaniach coraz częściej odchodzi się od klasycznych palników gazowych na rzecz zasilanych energią elektryczną. Tu mamy do wyboru dwie ścieżki - albo zakup płyty ceramicznej, albo indukcyjnej. Które rozwiązanie wybrać? Czym się różnią?

Płyty indukcyjne wymagają odpowiednich garnków Płyty indukcyjne wymagają odpowiednich garnków Źródło: Adobe Stock
d4j4c2d
d4j4c2d

Sposób działania

Choć oba rozwiązania są zasilane prądem, to różnica polega na sposobie podgrzewania. W przypadku płyt ceramicznych mamy spiralne grzałki ukryte pod polami grzejnymi, a te są oczywiście odpowiednio oznaczone na płycie. Dzięki temu łatwo umieścić właściwy garnek lub patelnię na właściwym miejscu. W przypadku płyty indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki, ponieważ działa ona w oparciu o pole elektromagnetyczne. Energia przetwarzana jest w ciepło, które generowane jest w ferromagnetycznym dnie naczynia. To właśnie stąd wynika potrzeba posiadania odpowiedniego zestawu do gotowania z użyciem indukcji. Tu objawia się też kolejna różnica, a mianowicie pola płyty indukcyjnej mają niską ciepłotę, więc przypadkowe dotknięcie nie będzie tak bolesne.

Plusy i minusy

Przyjęło się, że płyta indukcyjna gwarantuje większe bezpieczeństwo, co wynika ze wspomnianego nagrzewania się naczynia, a nie pól grzewczych. Zarówno przy płytach ceramicznych, jak i indukcyjnych traficie na pojęcie ciepła resztkowego. Oznacza ono, że jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu gotowania płyta oddaje ciepło do naczynia, dzięki czemu możecie liczyć np. na ciepłą dokładkę obiadu. Przy pracy z ceramiką można korzystać z klasycznych garnków, co daje dodatkową oszczędność pieniędzy przy przesiadce z kuchenki gazowej. W obu przypadkach wysokość wynosi często tylko kilka centymetrów, co daje duże pole do popisu w kwestii montażu. Rysą na szkle, a właściwie ceramice jest fakt, że płyty ceramiczne wykazują się wyższym zużyciem energii elektrycznej. W przypadku indukcji traficie na ciekawą funkcję, jaką jest łączenie pól grzejnych, dzięki czemu można zastosować większe naczynia.

Jak wybrać płytę ceramiczną?

Najpierw należy określić sposób wykonania płyty, a do wyboru są stal nierdzewna, szkło, ceramika i emalia. Płyty ceramiczne i szklane uchodzą za łatwe do utrzymania w czystości. Płyty stalowe wykażą się większą trwałością, ale za to ciężko je wyczyścić. Płyty emaliowane wyglądają nieco mniej atrakcyjnie, ale za to są tańsze. Trzeba również pamiętać o odpowiednim doborze mocy pod kątem instalacji elektrycznej, która jest w domu lub mieszkaniu. Zbyt duża moc może doprowadzić do przeciążenia zakończonego wyłączeniem bezpieczników. Najlepiej wybrać model ze sterowaniem elektronicznym, ponieważ będzie dobrze prezentował się w kuchni.

Jak wybrać płytę indukcyjną?

W tym przypadku zasady są podobne jak z rozwiązaniami ceramicznymi, chociaż różnice w sposobie wykonania są tu nieznaczne. Ważne jest oczywiście odpowiednie dobranie mocy przyłączeniowej, a także zwrócenie uwagi na to, czy wasza instalacja elektryczna jest jednofazowa czy trójfazowa. Najlepiej postawić na model działający zarówno z instalacjami 230V, jak i 400V. Warto kupić płytę ze wspomnianą wcześniej funkcją łączenia pól grzewczych. Traficie także na modele, gdzie pola dostosowują swoją wielkość do rozmiarów naczynia. Funkcja booster (tu producenci różnie ją nazywają) pozwoli szybko zagotować wodę lub rozgrzać garnek albo patelnię.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4j4c2d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d4j4c2d