Potrawy wigilijne – co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

Już 24 grudnia zasiądziesz przy stole z najbliższymi, aby rozpocząć świętowanie Bożego Narodzenia. Choć jeszcze około stu lat temu liczba potraw wigilijnych różniła się w zależności od regionu, tak zgodnie z obecną tradycją tego dnia należy przygotować aż 12 dań. Każde z nich symbolizuje coś innego – chrześcijaństwo, odrodzenie się do życia, dobrobyt, a nawet długowieczność. Sprawdź, jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole!

Potrawy wigilijne – co powinno znaleźć się na świątecznym stole?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

11.12.2020 15:52

Materiał Partnera: Homebook.pl

Dlaczego akurat 12 potraw wigilijnych?

Tradycja 12 potraw wigilijnych pojawiła się w Polsce na przełomie XIX i XX wieku, czyli już ponad 100 lat temu. Wcześniej liczba dań serwowanych w dzień poprzedzający Boże Narodzenie wynosiła 7, czyli tyle, ile jest dni tygodnia, a następnie 9. Nie bez powodu – właśnie tyle jest chórów anielskich. Skąd w takim razie aż 12 potraw? Choć tak naprawdę nie jest znana geneza tego zwyczaju, to przyjęło się, że liczba ta ma symbolizować dwunastu apostołów.

Do innych tradycji wigilijnych zaliczamy na przykład pozostawienie wolnego miejsca przy stole. W zależności od regionu dodatkowe nakrycie kompletu zastawy stołowej jest przeznaczone dla zbłąkanego wędrowca lub dla zmarłych bliskich. W niektórych częściach Polski uchyla się także drzwi dla dusz członków rodziny i przyjaciół, którzy już odeszli.

Tradycyjne potrawy wigilijne

Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Zgodnie z tradycją lista dań obejmuje barszcz z uszkami, zupę grzybową, karpia smażonego i w galarecie, rybę po grecku, śledzie, pierogi, paszteciki z grzybami, kapustę z grochem, kutię, kompot z suszu, makowca lub piernik. Oczywiście, serwowane dania mogą różnić się w zależności od regionu Polski, jednak jedno pozostaje niezmienne – 24 grudnia uczta powinna być postna, czyli bezmięsna. A co oznaczają popularne potrawy wigilijne?

Barszcz z uszkami i zupa grzybowa
Barszcz ma symbolizować długowieczność i urodę nawet na starość, podczas gdy zupa grzybowa w niektórych rejonach Polski jest uznawana za potrawę o magicznej mocy. Wierzy się, że jej główne składniki, czyli grzyby, zapewniają zdrowie i siłę oraz są odzwierciedleniem płodów ziemi. Właśnie dlatego znajdziesz je nie tylko w zupie, ale także w kapuście czy pierogach serwowanych na wigilijnym stole.

Obraz
© Materiały prasowe

Karp i inne ryby
Karp i inne ryby to jedne z najważniejszych potraw wigilijnych. Nie bez powodu – podawane w wersji smażonej, w sałatce, po grecku lub w galarecie mają przypominać o odrodzeniu się do życia. Oczywiście, same ryby są symbolem religii chrześcijańskiej i Jezusa.

Obraz
© Materiały prasowe

Kapusta z grzybami lub z grochem
Ciekawostką może okazać się fakt, że znajdująca się na świątecznym stole kapusta ma zapewniać życiodajną siłę, podobnie jak i dodawane do niej grzyby, które według dawnych wierzeń symbolizują także zdrowie.

Kutia, czyli makiełki
Kutia to słodka potrawa wigilijna na bazie pszenicy, kaszy pęczak, ryżu, a nawet makaronu. Choć zazwyczaj dodaje się do niej suszone owoce, orzechy, migdały i obowiązkowo miód, to głównym bohaterem tego dania jest mak. To właśnie on ma symbolizować bogactwo, dostatek i obfitość.

Piernik
Podobnie jak mak, piernik ma symbolizować dobrobyt i luksus.

Obraz
© Materiały prasowe

Kompot z suszu
Kompot z suszu jest przygotowywany z suszonych śliwek, jabłek, gruszek, rodzynków, a nawet moreli czy fig. Jak się okazuje – nie bez powodu stał się jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Jego składniki mają zapewniać zdrowie i długowieczność, odpędzać złe moce oraz symbolizować młodość.

Materiał Partnera: Homebook.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)