Porządki w kuchni - to ułatwia sprzątanie!
Większość z nas, robiąc porządki w kuchni, wierzy, że stosowanie płynu do mycia naczyń, detergentu do czyszczenia zlewu, odświeżacza powietrza i innych środków chemicznych sprawia, że w domu jest sterylnie czysto. Okazuje się jednak, że to mylne przekonanie...
22.02.2017 08:59
Większość z nas, robiąc porządki w kuchni, wierzy, że stosowanie płynu do mycia naczyń, detergentu do czyszczenia zlewu, odświeżacza powietrza i innych środków chemicznych sprawia, że w domu jest sterylnie czysto. Okazuje się jednak, że to mylne przekonanie...
Badania przeprowadzone w 2013 r. w dziewięciu europejskich krajach przez prof. Johna Oxforda z University of London dowiodły, że na gąbkach i ścierkach używanych do sprzątania znajduje się nawet 10 milionów bakterii. To aż 200 tysięcy razy więcej drobnoustrojów niż np. na muszli klozetowej. Niemal w każdym badanym kraju to właśnie zmywak okazywał się najbrudniejszym przedmiotem w domu. Skoro akcesoria, których używamy do sprzątania, są tak brudne, jak skutecznie utrzymywać w kuchni higieniczne warunki?
Sprzątanie kuchni - nowe zasady
W kuchni od rana sporo się dzieje. Deska do krojenia, zmywarka, odpływ zlewu, zakamarki lodówki czy akcesoria do czyszczenia, takie jak zmywak i ściereczki – tutaj drobnoustroje rozmnażają się najszybciej. W optymalnych warunkach nowe bakterie powstają co 8-9 minut. Większość z nich roznosimy sami, używając tej samej gąbki do mycia naczyń oraz do wycierania plam po rozlanej zupie. Niestety trzeba się pogodzić z faktem, że nie uda nam się pozbyć całkowicie bakterii z domu. Istnieją jednak sposoby na to, aby przestać nieświadomie pomagać im się rozprzestrzeniać.
Krok pierwszy: gąbka na każdy problem
Podstawowym błędem jest używanie jednej gąbki czy ścierki do wielu czynności. Komu nie zdarzyło się w czasie śniadania wytrzeć gąbką brudnych talerzy, a chwilę potem użyć jej do przetarcia blatu stołu? Pierwszym krokiem na drodze do zwiększenia higieny w kuchni jest przygotowanie odrębnego zestawu narzędzi do pracy przy zlewie i do doraźnego czyszczenia kuchni.
– Do mycia naczyń przyda się zmywak, który radzi sobie z tłustymi plamami oraz trudniejszymi do usunięcia zabrudzeniami. Takie produkty mają zwiększoną chłonność i wytrzymałość. Z kolei przy czyszczeniu patelni i innych delikatnych powierzchni świetnie sprawdzi się zmywak do teflonu. Warto także zaopatrzyć się w ściereczki do naczyń z mikrofibry, które nie pozostawiają smug, dlatego można wycierać nimi umyte naczynia do sucha. Pamiętaj również o utrzymywaniu czystości na blatach i stołach – zamiast tradycyjnych ścierek korzystniej będzie używać tych antybakteryjnych, np. nasączanych, które nie tylko czyszczą, ale też dezynfekują. Są jednorazowe, dzięki czemu nie trzeba się martwić o to, że zostaną na nich bakterie, które później będą się rozprzestrzeniać – mówi Bartłomiej Szakiewicz, ekspert marki Jan Niezbędny.
Krok drugi: pielęgnacja
Odrębne akcesoria do poszczególnych kuchennych czynności to dopiero połowa sukcesu. Ważne jest także to, co robisz z gąbkami i ścierkami po zakończeniu zmywania bądź sprzątania. Wilgotne zmywaki pozostawione na dnie zlewu to prawdziwy raj dla bakterii. Po każdym użyciu musisz je dokładnie płukać, aby pozbyć się z nich resztek jedzenia. Gąbki powinny być często zmieniane, średnio raz w tygodniu, a ścierki po dokładnym wypłukaniu rozwieszone do wysuszenia.
Materiał opracowano przy współpracy z marką Jan Niezbędny