Pomyśl o nowych garnkach. Koniec z przypalonymi potrawami
Dobre garnki to podstawa przyjemnego gotowania bez zwęglonych potraw i skrobania przypalonego dna. Na rynku pełno jest zestawów wykonanych z trwałych i nieprzywieralnych materiałów, które doskonale sprawdzą się w nowoczesnej kuchni.
02.12.2020 | aktual.: 02.03.2022 16:56
Jeśli gotowanie jest dla ciebie męczarnią, potrawy wolno się rozgrzewają lub odwrotnie – błyskawicznie przypalają, a dno wybrzusza się i wypacza, czas pomyśleć o nowych bardziej wytrzymałych garnkach.
Nowy zestaw do kuchni
Wybór zestawu powinien zależeć przede wszystkim od kuchenki, którą dysponujesz. W przypadku palników gazowych nie ma to większego znaczenia, jednak problem pojawia się w przypadku płyt indukcyjnych. Powinny one mieć dna wykonane z ferromagnetycznego metalu, w przeciwnym wypadku płyta nie będzie w stanie ogrzać garnka.
Warto również zastanowić się nad liczbą elementów w zestawie. Bardziej zaawansowane komplety na pierwszy rzut oka zajmują wiele miejsca, ale dobrze dopasowują się jeden do drugiego i bez problemu można je przechowywać w szafce jeden na drugim. Jeśli zależy ci na jeszcze większej oszczędności miejsca, warto postawić na komplety z odczepianymi rączkami. Są dużo łatwiejsze w przechowywaniu, a dodatkowo można ich używać w piekarniku. Już nigdy nie poparzysz się podczas wyciągania gorącej potrawy.
Jakie tworzywo wybrać?
Zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i domowych gospodarstwach najczęściej spotyka się garnki ze stali nierdzewnej, które łączą w sobie dużą trwałość i elegancki wygląd. Dodatkowo garnki ze stali nierdzewnej są bardzo łatwe w czyszczeniu i można ich używać na każdym rodzaju palników. Dzięki swojej odporności na wysokie temperatury można ich używać w piekarniku, pod warunkiem że mają rączki wykonane z odpowiedniego tworzywa, które się nie stopi.
Rozwiązaniem dla prawdziwych koneserów są garnki miedziane. Przewodzą ciepło lepiej niż modele ze stali nierdzewnej czy żeliwa, lecz wymagają specjalnej pielęgnacji i dużej ostrożności, gdyż źle znoszą wysokie temperatury. Najtańszą opcją są natomiast lekkie garnki wykonane z aluminium. Dobrze przewodzą ciepo i mają przyzwoitą trwałość. Problemem jest jednak niska odporność na zarysowania.
Jeśli szukasz najbardziej trwałej opcji, wybierz garnki żeliwne. Są o wiele bardziej wytrzymałe, a przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą ci przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co czyni z nich świetny rodzaj naczyń do długotrwałego gotowania. Niestety, jedzenie bardzo łatwo przywiera do żeliwa, przez co należy pamiętać o uprzednim zabezpieczeniu powierzchni przed przystąpieniem do smażenia oraz regularnym mieszaniu, nie uchronisz się również od szorowania przypalonego dna.