Trwa ładowanie...

Pomyśl o nowych garnkach. Koniec z przypalonymi potrawami

Dobre garnki to podstawa przyjemnego gotowania bez zwęglonych potraw i skrobania przypalonego dna. Na rynku pełno jest zestawów wykonanych z trwałych i nieprzywieralnych materiałów, które doskonale sprawdzą się w nowoczesnej kuchni.

Gotowanie stanie się przyjemnościąGotowanie stanie się przyjemnościąŹródło: Adobe Stock
d1h5az9
d1h5az9

Jeśli gotowanie jest dla ciebie męczarnią, potrawy wolno się rozgrzewają lub odwrotnie – błyskawicznie przypalają, a dno wybrzusza się i wypacza, czas pomyśleć o nowych bardziej wytrzymałych garnkach.

Nowy zestaw do kuchni

Wybór zestawu powinien zależeć przede wszystkim od kuchenki, którą dysponujesz. W przypadku palników gazowych nie ma to większego znaczenia, jednak problem pojawia się w przypadku płyt indukcyjnych. Powinny one mieć dna wykonane z ferromagnetycznego metalu, w przeciwnym wypadku płyta nie będzie w stanie ogrzać garnka.

Warto również zastanowić się nad liczbą elementów w zestawie. Bardziej zaawansowane komplety na pierwszy rzut oka zajmują wiele miejsca, ale dobrze dopasowują się jeden do drugiego i bez problemu można je przechowywać w szafce jeden na drugim. Jeśli zależy ci na jeszcze większej oszczędności miejsca, warto postawić na komplety z odczepianymi rączkami. Są dużo łatwiejsze w przechowywaniu, a dodatkowo można ich używać w piekarniku. Już nigdy nie poparzysz się podczas wyciągania gorącej potrawy.

Jakie tworzywo wybrać?

Zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i domowych gospodarstwach najczęściej spotyka się garnki ze stali nierdzewnej, które łączą w sobie dużą trwałość i elegancki wygląd. Dodatkowo garnki ze stali nierdzewnej są bardzo łatwe w czyszczeniu i można ich używać na każdym rodzaju palników. Dzięki swojej odporności na wysokie temperatury można ich używać w piekarniku, pod warunkiem że mają rączki wykonane z odpowiedniego tworzywa, które się nie stopi.

Rozwiązaniem dla prawdziwych koneserów są garnki miedziane. Przewodzą ciepło lepiej niż modele ze stali nierdzewnej czy żeliwa, lecz wymagają specjalnej pielęgnacji i dużej ostrożności, gdyż źle znoszą wysokie temperatury. Najtańszą opcją są natomiast lekkie garnki wykonane z aluminium. Dobrze przewodzą ciepo i mają przyzwoitą trwałość. Problemem jest jednak niska odporność na zarysowania.

Jeśli szukasz najbardziej trwałej opcji, wybierz garnki żeliwne. Są o wiele bardziej wytrzymałe, a przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą ci przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co czyni z nich świetny rodzaj naczyń do długotrwałego gotowania. Niestety, jedzenie bardzo łatwo przywiera do żeliwa, przez co należy pamiętać o uprzednim zabezpieczeniu powierzchni przed przystąpieniem do smażenia oraz regularnym mieszaniu, nie uchronisz się również od szorowania przypalonego dna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1h5az9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h5az9