ycipk-21piin

WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Polskie studio Beza Projekt wyróżnione przez magazyn "Wallpaper"

Przestrzeń do pracy nie jest już tylko miejscem, gdzie tylko siedzi się przy biurku. Staje się także popisem inwencji twórczej architektów. Tak jak w przypadku polskiego studia Beza Projekt, które stworzyło niesamowite wnętrza do co-workingu – "Warszawski UL" doceniony przez prestiżowy magazyn "Wallpaper".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Polskie studio Beza Projekt wyróżnione przez magazyn "Wallpaper"
(Materiały prasowe, Beza Projekt, Fot: Jacek Kołodziejski)
ycipk-21piin

"Warszawski UL" otworzył się niedawno, znajduje się w kamienicy z lat 20-tych i liczy sobie 80 m kw. Właściciele chcieli, by przekształcono mieszkanie w eleganckie i przytulne miejsce do pracy. Każdy może tą przestrzeń wynająć. Piękne wnętrza dostrzegł prestiżowy magazyn "Wallpaper" piszący o światowym wzornictwie. W jednym ze swoich artykułów podkreślał jak elegancki, kameralny i tajemniczy jest to projekt.

Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Don Draper w polskiej kamienicy

Modernistyczna kamienica, która znajduje się przy Puławskiej 152, zaprojektowana została przez Romualda Gutta. Jakiś czas temu powróciła do jej spadkobierców, a mieszkania trafiły do sprzedaży. I tak jedno z nich zakupiła Maria Bielak-Piwnicka i jej mąż Marek Piwnicki. Chcieli stworzyć miejsce do pracy dla frilanserów.

ycipk-21piin

Projektanci z Beza Projekt zaczęli pracę od historii mieszkania i całej kamienicy. Co się okazało? Podczas przeglądania archiwalnych zdjęć natknęli się na inwestora kamienicy, który przypominał … Dona Drapera z serialu "Mad Men". I stąd pomysł stworzenia wnętrz inspirowanych biurami z lat 50-tych i 60-tych.

Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się
Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Ściany korytarza obłożono panelami z palisandru. A dzięki zastosowaniu drzwi ukrytych i obłożonych fornirem całość jest bardzo spójna. Każde z biur ma przydzielony swój numer oraz elegancką etykietkę – miejsce na wizytówkę gospodarza.

ycipk-21piin

Przeszkoda to atut

Projektanci musieli zmierzy się z wydzieleniem sali konferencyjnej.
- Postanowiliśmy potraktować potencjalne przeszkody jako atuty. Konferencyjny stół został umieszczony w ścianie nośnej dzięki czemu nie było konieczności burzenia całej ściany, a jednocześnie stworzono funkcjonalną i komfortową przestrzeń - opowiada projektantka Anna Łoskiewicz-Zakrzewska.

Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Innym problemem stało się doświetlenie salki oraz ciemnej kuchni. Finalnie częściowo przeszklono ściany, co zapewniło dojście naturalnego światła, jednocześnie nie zabierając użytkownikom gabinetów prywatności.

W kuchni zdecydowano się na zabudowę na wymiar także wykonaną z palisandru. Półokrągłemu stołowi towarzyszą stołki-totemy z firmy Misa Form.

ycipk-21piin
Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Łazienka natomiast została kompletnie przebudowana i dodano w niej prysznic. Jak w każdym pomieszczeniu nie brakuje tu powiązań z latami 60-tymi. Umywalkę umieszczono w półokrągłej wnęce, a czarna armatura i ceramika dodały wnętrzu niepowtarzalnego charakteru.

The Nest Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się
Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się
ycipk-21piin
The Nest Materiały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Beza Design jest także twórcą przestrzeni co-workingowej "The Nest" u zbiegu warszawskich ulic Koszykowej i Pięknej. Jeszcze przed otwarciem (2018 r.) wnętrza doceniono na całym świecie, również przez magazyn "Wallpaper".

Matieriały prasowe, Beza Projekt
Podziel się

Projekty/ Design:
Beza Projekt
Anna Łoskiewicz-Zakrzewska
Zofia Strumiłło-Sukiennik

ycipk-21piin
Polub WP Dom
ycipk-21piin
ycipk-21piin
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-21piin