Trwa ładowanie...

Płyty elektryczne zamiast gazowych. Dlaczego warto je wybrać?

Od kilku lat można zaobserwować odejście od klasycznych kuchenek gazowych na rzecz płyt elektrycznych. Trend ten przybrał na sile wraz ze wzrostem cen gazu. Na dodatek w nowym budownictwie coraz rzadziej pojawiają się instalacje gazowe. Jaką płytę warto wybrać? Czym różni się płyta ceramiczna od indukcyjnej?

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Płyty elektryczne mają wiele zalet Płyty elektryczne mają wiele zalet Źródło: Adobe Stock
d3fou3u

Gotowanie to jedna z najprzyjemniejszych czynności, ponieważ wiadomo, że po niej nastąpi uczta dla żołądka. Choć mówi się, że największą kontrolę nad ciepłem potraw zapewniają kuchenki gazowe, to jednak mają one wiele ułomności, takich jak brak podtrzymywania ciepła posiłków po zgaszeniu ognia, brak funkcji łączenia pól grzewczych, co umożliwia używanie dużych naczyń i wreszcie oczywiście coraz wyższe koszty użytkowania. Prąd rzecz jasna również nie należy do najtańszych, ale na pewno w ogólnym rozrachunku wypada lepiej. Dlatego dobrym pomysłem jest zakup płyty ceramicznej lub indukcyjnej, która wyniesie gotowanie na nowy poziom.

Ważne różnice

Choć oba rodzaje płyt są zasilane prądem i na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, to jednak różnią się sposobem działania. W płytach ceramicznych umieszczono spiralne grzałki, które zwiększają temperaturę pola grzewczego. W kuchniach indukcyjnych mamy do czynienia z polem elektromagnetycznym. Energia elektryczna jest zamieniana w ciepło, które generowane jest w ferromagnetycznym dnie naczynia. Dlatego do kuchni indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki i patelnie, które muszą być całkowicie płaskie. Plusem tego rozwiązania jest to, że przypadkowe dotknięcie płyty nie doprowadzi do poparzenia, ponieważ pola grzewcze mają niską ciepłotę.

Plusy i minusy

Jak już wspomnieliśmy, płyta indukcyjna jest bezpieczniejsza, jeśli dojdzie do przypadkowego dotknięcia pól grzewczych. Zarówno w płytach ceramicznych, jak i indukcyjnych występuje ciepło resztkowe. Przez pewien czas po zakończeniu gotowania płyta nadal oddaje ciepło do naczynia, więc można liczyć na ciepłą dokładkę. Minusem płyt indukcyjnych jest konieczność stosowania specjalnych naczyń. Rysą na pozytywnym wizerunku kuchenek ceramicznych jest fakt, że wykazują się wyższym zużyciem energii elektrycznej, ale jednocześnie są tanie w zakupie. W kuchniach indukcyjnych spotkacie wspomnianą funkcję łączenia pól grzewczych, co ułatwi korzystanie np. z dużych naczyń grillowych.

Kupujemy płytę

W przypadku ceramiki do wyboru jest kilka rodzajów wykończeń - stal nierdzewna, szkło, ceramika i emalia. Płyty ceramiczne i szklane są łatwe do utrzymania w czystości, stalowe są trwałe, ale trudne w czyszczeniu, a za wyborem emaliowanej przemawia niższa cena. Przy zakupie trzeba też odpowiednio dobrać moc do instalacji elektrycznej domu lub mieszkania. Zbyt duża może doprowadzić do przeciążenia i "wyskoczenia" bezpieczników. W kwestii sterowania najlepiej postawić na elektroniczne, ponieważ jest intuicyjne i po prostu dobrze wygląda.

Przy płytach indukcyjnych należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj posiadanej instalacji, a więc czy jest ona dwufazowa, czy trójfazowa. Jeżeli już to ustalicie, to możecie łatwo dokonać zakupu. Warto wiedzieć, że na rynku są płyty, które mogą działać zarówno z instalacjami 230V, jak i 400V. Z ciekawych funkcji dodatkowych warto zwrócić uwagę na łączenie pól, dostosowywanie wielkości pól do rozmiarów naczynia czy opcję szybkiego zagotowania wody lub rozgrzania garnka albo patelni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3fou3u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
d3fou3u