KuchniaPłyta indukcyjna czy gazowa. Bardziej oszczędne rozwiązanie

Płyta indukcyjna czy gazowa. Bardziej oszczędne rozwiązanie

Płyta indukcyjna to gwarancja szybkiego, bezpiecznego, a przede wszystkim niedrogiego gotowania. Jeśli zastanawiasz się nad remontem kuchni i nie wiesz co zrobić ze starą kuchenką lub płytą, lepiej wymień ją na indukcyjną. Nowoczesne modele zapewniają niski koszt eksploatacji.

Płyta indukcyjna czy gazowa. Bardziej oszczędne rozwiązanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.06.2020 | aktual.: 15.06.2020 10:02

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Nowoczesne płyty indukcyjne są o wiele tańsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wygoda użytkowania jest w tym wypadku nie do przecenienia.

Płyta dla perfekcjonistów

Jedyne, czego potrzebuje do działania płyta indukcyjna to dostęp do prądu. Zamontowane pod warstwą ceramiczną cewki wytwarzają pole elektromagnetyczne, które nagrzewa dno naczyń. Nagrzewa się dno garnka, a nie płyta, więc rozwiązanie jest zdecydowanie bezpieczniejsze niż płyty elektryczne czy gazowe, jednakże do prawidłowego działania płyta indukcyjna potrzebuje użycia specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej.

Gładka powierzchnia płyty i specyfika jej działania sprawia, że łatwo utrzymać ją w czystości. Nie ma żadnych rowków ani kantów, w których gromadziłoby się jedzenie, a fakt, że płyta pozostaje chłodna przez cały czas gotowania sprawia, że nawet jeśli kipiąca ciecz lub kawałek mięsa wypadnie z garnka lub patelni, nie przypali się i łatwo będzie je sprzątnąć. Wystarczy zdjąć garnek z płyty i przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Dodatkowo w przeciwieństwie do płyty gazowej, ta indukcyjna nie osmoli dna garnka.

Obraz
© Adobe Stock

Kwestia wydajności

Płyty indukcyjne są zdecydowanie bardziej wydajne od starych kuchni gazowych. Proces przygotowywania potraw jest szybszy nawet o jedną trzecią. Jest to spowodowane większą oszczędnością ciepła. Otwarty ogień sprawia, że podczas gotowania na gazie około połowa ciepła rozprasza się dookoła, ogrzewając nie tylko garnek, ale na przykład uchwyty. Płyta indukcyjna wykorzystuje całą swoją energię do równomiernego ogrzewania dna naczynia. Możesz zapomnieć o rękawicach kuchennych, nie poparzysz się.

Warto zainwestować w urządzenia, które posiadają dodatkowe funkcje. Część płyt podczas gotowania pracuje z pełną mocą, a gdy potrawa zagotuje się, stopniowo ją zmniejsza. Istotna jest również funkcja szybkiego nagrzewania, która sprawi, że urządzenie błyskawicznie będzie gotowe do pracy. Ponadto w zależności od ułożenia cewek indukcyjnych można podzielić płyty na te, które umożliwiają gotowanie w standardowych naczyniach oraz takie, na których można przygotowywać potrawy w naczyniach o dowolnej wielkości i kształcie.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Brak otwartego płomienia sprawia, że korzystanie z płyty minimalizuje ryzyko poparzeń. Dodatkowo nawet przy przypadkowym włączeniu zacznie ona "grzać" dopiero przy kontakcie z naczyniami z ferromagnetycznej stali. Oznacza to, że kładąc na płycie drewnianą łopatkę lub łyżkę nie przypalisz jej. To zdecydowanie najbezpieczniejsza opcja.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegopłyta indukcyjnakuchnia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (86)