Piekarniki, które same się czyszczą?
Staranne wyczyszczenie piekarnika to jeden z najbardziej uciążliwych obowiązków domowych. Plamy z tłuszczu i przypalone zaschnięte resztki nie są łatwe do usunięcia, tym bardziej, jeśli nie czyści się ich regularnie. Na rynku dostępne są różne preparaty do czyszczenia, ale lepszym wyborem będzie piekarnik elektryczny z funkcją samoczyszczenia. Na czym to polega i czy faktycznie działa zgodnie z oczekiwaniami? Jaki sprzęt jest wart zakupu?
01.08.2019 15:49
Systemy samoczyszczące – czy są skuteczne?
Piekarniki Samsung, LG, Electrolux czy innych producentów coraz częściej wyposażone są w różne tryby samoczyszczenia – może to być funkcja czyszczenia parowego, pyroliza lub kataliza. Są to metody skuteczne i niezwykle ułatwiające wykonywanie obowiązków domowych, ale nie wyręczają nas w sprzątaniu całkowicie.
Aby zagwarantowały długotrwały efekt, każda z wymienionych technologii wymaga dodatkowo czyszczenia manualnego, ale o znacznie niższej intensywności. Dzięki nowoczesnym systemom czyszczenie nie wymaga wysiłku i nie zajmuje wiele czasu.
Co to jest pyroliza?
Dobrym wyborem będzie m.in. piekarnik elektryczny z funkcją czyszczenia pyrolitycznego. Na czym ono polega? Pyroliza polega na spalaniu zanieczyszczeń w komorze piekarnika, dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury – nawet 500°C. Nie trzeba intensywnie go czyścić silnymi detergentami, tracąc wiele czasu i energii.
Zaschnięte resztki jedzenia oraz tłuszcz ulegają spaleniu, w efekcie czego zmieniają się w popiół, który trzeba jedynie usunąć wilgotną szmatką lub ściereczką. Wnętrza piekarnika nie trzeba więc szorować lub czyścić z użyciem detergentów. Oznacza to nie tylko brak konieczności szorowania wnętrza urządzenia, lecz także znacznie ułatwia utrzymanie go w czystości.
Przykładowe modele piekarników z funkcją czyszczenia pyrolitycznego to Amica EBF 7522 AApyro, Electrolux EOC3430COX, a także wybrane piekarniki Samsung Dual Cook.
Piekarniki z katalizą
Warto też wziąć pod uwagę emalię katalityczną, alternatywę dla wyżej wymienionego rozwiązania. Wyjaśnijmy, na czym polega proces katalizy, czym różni się od pyrolizy, a także, jakie sprzęty warto kupić. Piekarnik elektryczny z funkcją czyszczenia katalitycznego działa podobnie do pyrolitycznego, gdyż zabrudzenia także są w nim spalane, ale w niższej temperaturze i podczas pracy piekarnika.
W piekarniku znajdują się tzw. panele katalityczne z mikroporami, których zadaniem jest namierzenie cząsteczek tłuszczu i różnego rodzaju zabrudzeń powstających w trakcie procesu pieczenia.
Gdy potrawa – np. pieczeń – jest już gotowa – następuje tzw. dopalanie katalityczne. Polega ono na wzroście temperatury do około 300°C lub 350°C i w efekcie zanieczyszczenia zmieniają się w popiół. Wystarczy go zmieść szczoteczką i wyrzucić. Potrzebne są jednak wkłady – można je łatwo zdjąć i umyć w zmywarce. Jednak panele katalityczne należy regularnie wymieniać – jeden zestaw wystarczy jednak na kilkanaście lub kilkadziesiąt miesięcy.
Przykładowe modele urządzeń z katalizą to m.in. piekarniki Samsung FLEX NV75 N5641 RS oraz NV70K1340BB czy też Beko BVR 35500 XMS, Solgaz SP50, Hotpoint-Ariston FT 95V C.1 OW itd. Zapewniają one też szereg innych udogodnień, m.in. termoobieg, funkcję supergrill itd.
Piekarnik elektryczny z czyszczeniem parowym
Modele piekarników z funkcją czyszczenia parowego oparto na prostym mechanizmie. Zamontowano w nich specjalny pojemnik na wodę. Należy jedynie włączyć program czyszczenia, a wtedy woda jest podgrzewana, aż powstaje para wodna. Pod wpływem jej działania zabrudzenia stają się miękkie i ich ręczne usunięcie nie stanowi problemu. Przykładowe modele piekarników z funkcją czyszczenia parowego to Beko BIE24300B czy Bosch Serie 6 HBA357BS0.
Dopalanie katalityczne, pyroliza czy czyszczenie parowe są dobrze oceniane przez użytkowników, gdyż są świetną alternatywą dla tradycyjnego, ręcznego sposobu czyszczenia. Znacznie skracają czas potrzebny na pielęgnację urządzenia i pozwalają utrzymywać go na bieżąco w doskonałej czystości.