Czysta kuchnia w 5 krokach
Czyszczenie sprzętów to idealne zajęcie dla energicznego pana domu, który nie boi się podejmować trudnych prac domowych! Z piekarnika wyjmuje blachy i kratki, spryskuje je specjalnym sprayem odtłuszczającym lub ciepłą wodą z octem (1:1) i pozostawia je na co najmniej 30 minut. Tą samą miksturą przeciera wnętrze piekarnika. Namoczone plamy łatwiej się usuwa, a w międzyczasie można zająć się sprzątaniem lodówki! Tę, po uprzednim odłączeniu, pan domu opróżnia łącznie z zamrażalnikiem. Porządki przeprowadza w ekspresowym tempie, by jedzenie nie przebywało poza urządzeniem dłużej niż 20 minut! Wnętrze lodówki dokładnie myje wodą z dodatkiem antybakteryjnego soku z cytryny. Szklane półki przeciera tym samym roztworem, by nadać im blasku, a następnie wyciera do sucha chłonną ściereczką z mikrofibry, by zapobiec szybkiemu oszronieniu powierzchni.
Jeden ze swoich ulubionych sprzętów w kuchni - zmywarkę - czyści regularnie, używając specjalnej tabletki, proszku lub sody oczyszczonej (wystarczy jedno opakowanie).
**Sprawdź też: Kuchenne rewolucje: tani i efektowny remont kuchni