Panele podłogowe do kuchni
Płytki na podłodze i otwarta kuchnia? Niekoniecznie! Prawdziwa sztuka kulinarna odbywa się dziś często za zamkniętymi drzwiami, coraz modniejsze stają się więc również przytulne kuchnie, w których posadzkę tworzą panele podłogowe o wyraźnej strukturze drewna. Poznaj sprawdzony przepis na niebanalną kuchnię z klimatem.
22.02.2017 09:00
Płytki na podłodze i otwarta kuchnia? Niekoniecznie! Prawdziwa sztuka kulinarna odbywa się dziś często za zamkniętymi drzwiami, coraz modniejsze stają się więc również przytulne kuchnie, w których posadzkę tworzą panele podłogowe o wyraźnej strukturze drewna. Poznaj sprawdzony przepis na niebanalną kuchnię z klimatem.
– Wiadomo, że przygotowanie każdego, nawet najprostszego dania wiąże się z chlapaniem, parowaniem i zabrudzeniem posadzki. Nie oznacza to jednak, że na podłogę do kuchni nadają się jedynie płytki – mówi Katarzyna Śliwińska, kierownik działu marketingu RuckZuck. – Równie wytrzymałe i odporne na ścieranie są dziś panele podłogowe. Ze względu na trwałość, łatwość w czyszczeniu, ale także wyjątkowy design do mocno eksploatowanych pomieszczeń, takich jak kuchnia właśnie, polecamy między innymi dostępne w naszych salonach panele marki Wiparquet, w szczególności kolekcje Authentic Grain + i Authentic Timber objęte 30-letnią gwarancją.
Obecnie niemal wszystkie kolekcje paneli podłogowych można montować w kuchni. Ważne jest jednak, by deski miały określone parametry, produkty o wyższej klasie użyteczności i ścieralności (Kl. 31/AC3, Kl. 32/AC4 lub Kl. 33/AC5) gwarantują bowiem ich odporność na uszkodzenia. Dodatkowe zabezpieczenie tworzą również krawędzie paneli pokryte specjalną woskową warstwą, która chroni podłogę przed wnikaniem wilgoci. Dzięki temu deski są łatwe do wyczyszczenia, wytrzymałe i wyjątkowo estetyczne.
Aby podłoga w kuchni tworzyła niepowtarzalny klimat, stosuje się także zabieg frezowania krawędzi paneli. W ten sposób powstaje swego rodzaju rowek, czyli tzw. V-fuga, deski sprawiają wrażenie naturalnych, a różnica między prawdziwą deską drewnianą a panelem jest niemal niezauważalna.
– Kuchnia to miejsce wyjątkowe, które po latach otwarcia na salon dziś coraz częściej jest zupełnie oddzielnym pomieszczeniem. Takie rozwiązanie powoduje, że zapachy nie roznoszą się po całym domu, a gości nie razi nieład powstały podczas gorączkowych przygotowań do kolacji – dodaje Katarzyna Śliwińska. – Warto więc zadbać o to, aby drzwi do kuchni tworzyły atrakcyjny element wnętrza. Warto przełamać stereotyp i zrezygnować z białych drzwi kuchennych na rzecz tych z innym dekorem. Kuchnia stanie się wówczas jeszcze bardziej przytulna, a wspólne gotowanie będzie rodzinną przyjemnością.