Pakowanie żywności w nowoczesnym stylu. Wypróbuj niedrogie urządzenia

Dziennie do koszów na śmieci trafiają tony przeterminowanej żywności, którą można było odpowiednio zabezpieczyć przed zepsuciem. To praktycznie wyrzucanie pieniędzy w błoto, warto więc pomyśleć o szybkim i skutecznym sposobie przechowywania żywności.

Pakowanie żywności w nowoczesnym stylu. Wypróbuj niedrogie urządzenia
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

18.07.2018 | aktual.: 19.07.2018 15:49

Poniżej znajdziesz kilka próżniowych pakowarek, które mogą całkowicie zmienić twoje podejście do oszczędzania. Wiele z nich można dostać w naprawdę atrakcyjnych cenach, co jeszcze bardziej skłania do zakupu.

Pojemniki próżniowe, które pozwalają na odessanie zbędnego powietrza, a tym samym zabezpieczenie żywności przed rozwojem bakterii odpowiedzialnych za ich rozkład to dobre, choć nieco niepraktyczne rozwiązanie. Klasyczne pudełka zajmują sporo miejsca i nigdy nie będziesz w stanie wypchać ich w pełni. Z drugiej strony mrożenie bywa niepraktyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o delikatne produkty.

Próżnia w kuchni

Pakowarka próżniowa to mniejsze rachunki za żywność i mniej jedzenia, które całkowicie się zmarnuje. Sam proces jest szybki i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy włożyć żywność do specjalnego woreczka, a następnie wetknąć otwór do urządzenia. Sprzęt odessie całe powietrze, a potem zgrzeje końce opakowania, dzięki czemu produkt pozostaje odcięty od otoczenia i wszelkiego rodzaju bakterii cienką, lecz wytrzymałą warstwą folii. To oznacza, że jeśli chcesz przechowywać je w niewielkiej zamrażarce lub lodówce, zrobisz to bez problemu. Jedzenie będzie zajmować o wiele mniej miejsca niż umieszczone w pojemniku próżniowym, a jego zdatność do spożycia będzie zdecydowanie dłuższa.

Obraz
© 123RF

W przeciwieństwie do innych sprawdzonych metod, żywność będzie stanie przetrwać od kilkunastu do kilkudziesięciu dni. To dobre rozwiązanie dla osób, które dużo podróżują i często zdarza się, że przed dłuższym wyjazdem muszą opróżnić całą lodówkę. Co ważne, taki sposób obróbki nie ingeruje w smak, kolor, a także konsystencję potrawy. Innymi słowy wyciągasz to, co wkładasz do woreczka. W przypadku innych metod przechowywania byłoby to niemożliwe.

Oszczędność przede wszystkim

W pakowarce próżniowej możesz przechowywać właściwie wszystko, począwszy od surowego mięsa czy łatwo psujących się warzyw, aż po gotowe potrawy, pieczone steki, ryby lub nawet gulasz. Mając do dyspozycji to sprytne urządzenie, możesz ograniczyć wyjazdy na duże zakupy do minimum, wystarczy raz na tydzień. Nareszcie można będzie kupić sporo jedzenia na zapas i nie martwić się, że po jakimś czasie się zepsuje. Co ważne, dłuższe przechowywanie nawet bardzo intensywnie pachnących produktów nie wpłynie na smak i zapach innych potraw. Możesz więc przykładowo przechowywać obok siebie banany i czosnek, a ich smaki nie przegryzą się.

Obraz
© 123RF | 123rf

Wybierając pakowarkę próżniową przede wszystkim należy zwrócić uwagę na moc urządzenia, osiągane przez nie podciśnienie oraz wydajność pompki, która wysysa powietrze z opakowania. To gwarancja sprawnego i bezproblemowego działania. Do użytku domowego proponuje się użycie pakowarki listwowej, komorowe przeznaczone są do celów typowo przemysłowych.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (17)