Trwa ładowanie...

Oto następca prodiża. Kombiwar sprawdzi się w małej kuchni

Lubisz pieczone dania, ale nie opłaca ci się odpalać piekarnika do dania dla jednej osoby? Duże koszty i długi czas nagrzewania mogą skutecznie zniechęcić każdego amatora tego typu dań. Na szczęście istnieje praktyczna alternatywa.

"Klik" i pieczeń nastawiona - kombiwary i multicookery ułatwiają przygotowanie wielu potraw"Klik" i pieczeń nastawiona - kombiwary i multicookery ułatwiają przygotowanie wielu potrawŹródło: Adobe Stock
d4lys7u
d4lys7u

Kombiwar to wydajne urządzenie, które pozwoli zmodernizować twój sposób przygotowywania potraw. Zajmuje niewiele miejsca, z powodzeniem zmieści się na kuchennym blacie, a dodatkowo przygotujesz w nim mnóstwo różnorodnych potraw, począwszy od grillowanego kurczaka, a na gotowanej na parze rybie kończąc. Szklana misa z lampą halogenową szybko upora się z przygotowaniem obiadu, na który normalnie trzeba by było poświęcić godziny. Przy okazji możesz sporo zaoszczędzić.

Zamiast piekarnika

Kombiwar składa się z pojemnika wykonanego z hartowanego szkła oraz pokrywy, w której zamontowano grzałkę halogenową z termoobiegiem. Gdy włączysz urządzenie i ustawisz odpowiednią temperaturę, lampa nagrzeje się, a wbudowany wiatrak rozprowadzi ciepło po całym urządzeniu sprawiając, że potrawa będzie dogłębnie przypieczona z każdej strony. W stosunkowo niewielkiej przestrzeni pieczenie jest znacznie krótsze niż w przypadku tradycyjnych piekarników.

Największą zaletą kombiwarów jest ich uniwersalność. Urządzenia nie tylko smażą i pieką, ale również gotują, grillują, rozmrażają i duszą. Przy odrobinie wprawy można w nich nawet przygotować zupę. Najprostsze kombiwary wyposażono w timer oraz regulator temperatury, te bardziej zaawansowane mają również na wyposażeniu programator, który pozwala na automatyczne ustawienie parametrów w zależności od tego, co planujesz przygotować.

Niewielki, ale pojemny

Niewielki rozmiar może być jednak również wadą kombiwarów. Z jednej strony urządzenie nie będzie w stanie zastąpić prawdziwego piekarnika pod względem objętości, z drugiej ma jednak znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię. Większość kombiwarów to urządzenia, których misa mieści od 12 do 25 litrów. Część modeli wyposażono również w doczepiany kołnierz, który zapewni dodatkowych kilka litrów. To z powodzeniem starczy, by przykładowo upiec kurczaka w całości.

d4lys7u

Jeżeli masz w ciągu dnia mało czasu i myślisz o zakupie urządzenia, które pozwoli ci błyskawicznie przygotowywać posiłki, warto postawić na kombiwar. Sprzęt nie kosztuje zbyt wiele, a z pewnością przyda się w domu. Pomoże ci w przygotowywaniu lub odgrzewaniu posiłku podczas gdy ty zajmiesz się innymi rzeczami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4lys7u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lys7u