Ostre jak brzytwy. Sprytne sposoby na tępe noże

Ostry nóż to podstawa w kuchni, niestety idealna ostrość jest trudna w utrzymaniu. Zamiast wydawać mnóstwo pieniędzy na specjalne noże, które i tak się stępią, możesz użyć kilku prostych sztuczek, by nawet niedrogi nóż był idealnie ostry.

Szybki i prosty sposób na naostrzenie najbardziej stępionych noży
Szybki i prosty sposób na naostrzenie najbardziej stępionych noży
Źródło zdjęć: © Shutterstock

18.01.2021 | aktual.: 03.03.2022 07:14

Zamiast wyrzucać stare noże na śmietnik i kupować nowe, które stępią się równie szybko, warto pomyśleć o tym jak ponownie doprowadzić je do idealnej ostrości. Z pomocą przyjdą praktyczne urządzenia, które pomogą ci to zrobić, lub doprowadzą noże do używalności za ciebie.

Najprościej i najszybciej

Najbardziej popularnym sposobem na naostrzenie stępionego noża będzie użycie prostej ostrzałki szczelinowej, w której nakładające się na siebie metalowe pierścienie bądź kamienie ostrzące tworzą klin, który równomiernie szlifuje obie strony noża na raz sprawiając, że kilka pociągnięć wystarczy, by nadać mu idealną ostrość. Największą zaletą ostrzałki tego typu jest prostota użytkowania, wystarczy umieścić nóż w rowku i pociągnąć parę razy.

Przy zakupie trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość komponentów, to od nich zależy wytrzymałość sprzętu i to, jak długo uda się go utrzymać w dobrej kondycji. Najlepszym wyjściem będzie wybór ostrzałki ceramicznej, która nie ściera się podczas ostrzenia zapewniając niezawodne działanie przez długi czas.

Zwróć również uwagę na kształt całej ostrzałki. Aby skutecznie naostrzyć nóż, urządzenie musi być wyposażone w uchwyt, który pozwoli stabilnie trzymać sprzęt podczas ostrzenia. Dobrym rozwiązaniem jest również ostrzałka z nóżkami stabilizującymi, dzięki którym można postawić ją na blacie.

Postaw na modele automatyczne

Dużą popularnością cieszą się również ostrzałki automatyczne, które łączą w sobie dużą prędkość ostrzenia z należytą jakością. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zbyt częste i zbyt długie ostrzenie noża w ostrzałce elektrycznej może doprowadzić do zbytniego ścierania się ostrza, a w efekcie spowodować niezdatność do użycia.

Jak nie ostrzyć noży?

Pamiętaj, że ostrzenie noża przy pomocy innych narzędzi niż te specjalnie do tego przeznaczone może spowodować nieodwracalne szkody, ostrzenie o porcelanowy kubek, parapet czy inny nóż może spowodować więcej szkody niż pożytku. Musisz również pamiętać o tym, że zbyt częste ostrzenie osłabia wierzchnią warstwę noża i sprawia, że głownia staje się słabsza. Jeśli podczas ostrzenia zbyt mocno przyciśniesz nóż do ostrzałki, krawędź tnąca zbyt mocno się wytrze, a nóż będzie bardziej podatny na uszkodzenia.

Pamiętaj również, że niezależnie od wybranej ostrzałki trzeba ją czyścić po użyciu tak, by mikrodrobinki pochodzące z noża nie zapychały kanalików przeznaczonych do Wyczyszczenie ostrzałki do noży zwykle nie stanowi większego problemu, wystarczy jedynie bieżąca woda i płyn do mycia naczyń.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegokuchniaostrzenie noży
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)