Opieka, grilluje, robi gofry. Pyszne śniadania przez okrągły rok
Ciepłe śniadanie to doskonała alternatywa na chłodny poranek. Wbrew pozorom przygotowanie ciepłego posiłku trwa niewiele dłużej, niż przygotowywanie zwyczajnych kanapek. Cała rodzina z radością powita chrupiące gofry czy grillowane kanapki zamiast zwykłej owsianki.
17.12.2021 11:45
Zjedz je od razu, na gorąco albo zabierz ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż. Opiekacze 3 w 1 z funkcją grilla i gofrownicy pozwolą ci przygotować szybkie śniadanie całkowicie od podstaw. Możliwości jest całkiem sporo, możesz dowolnie mieszać składniki tak, by jak najbardziej odpowiadały twoim upodobaniom.
Codziennie inne kanapki
W sieci znajdziesz mnóstwo opiekaczy, różniących się od siebie budową i parametrami. Choć nawet najtańsze urządzenia z powodzeniem posłużą ci do przygotowania opiekanych kanapek, to wybierając sprzęt z wyższej półki możesz mieć gwarancję większej różnorodności. Opiekacze wielofunkcyjne z wymiennymi tackami w różnych kształtach spiszą nie tylko podczas przygotowywania śniadań bądź kolacji, ale również obiadów.
Tego typu urządzenia łączą w sobie zarówno klasyczny opiekacz do kanapek, jak i gofrownicę oraz grill elektryczny. To proste urządzenie szybko zyska uznanie reszty domowników, a prostota i szybkość działania sprawią, że zajmie stałe miejsce na kuchennym blacie. Pamiętaj jednak, że aby w pełni wykorzystać moc takiego urządzenia, musi ono mieć odpowiednią moc. Bardziej wymagające potrawy będą dzięki temu odpowiednio wypieczone. Tańsze modele będą miały z tym spore problemy. Przydatna jest również funkcja regulacji mocy. W ten sposób dostosujesz stopień przyrumienienia potrawy do własnych upodobań.
Sprzęt na lata
Wnętrze każdego opiekacza pokryte jest nieprzywieralną powłoką teflonową, która z jednej strony pozwoli na przygotowywanie potraw bez konieczności nasmarowania tłuszczem, z drugiej jest jednak bardzo delikatna. Pamiętaj więc, by odpowiednio się nią zajmować. Jeśli twój opiekacz ma wyciągane nakładki, czyszczenie ich nie powinno stanowić problemu, wystarczy delikatna gąbka i odrobina płynu do mycia naczyń.
Pamiętaj jednak, że nieprzywieralna powłoka nie jest niezniszczalna. Przy nieodpowiednim czyszczeniu możesz ją łatwo porysować, a wtedy straci swoje właściwości. Zamiast metalowego "druciaka" postaw na miękką gąbeczkę, a do zdejmowania gofrów lub kanapek używaj wyłącznie drewnianych lub silikonowych łopatek – żadnego metalu. Dodatkowo pamiętaj o innej ważnej rzeczy – powłoka chroni przed przywieraniem, ale nie przed przypaleniem. Zwęglone szczątki mogą poczynić nieodwracalne szkody, dlatego lepiej mieć opiekacz zawsze pod kontrolą.