Okap węglowy czy okap w trybie wyciągu? Przedstawiamy wady i zalety każdej z tych opcji
Okap to niezwykle potrzebne urządzenie kuchenne – pochłania parę z przyrządzanych posiłków, wentyluje pomieszczenie i skutecznie pochłania zapach jedzenia. Coraz większą popularnością cieszą się tzw. "pochłaniacze", czyli okapy z filtrem węglowym. Czym różnią się od tradycyjnej wersji okapów w trybie wyciągu? Przeczytaj nasz poradnik.
18.10.2021 11:49
Nie ma wątpliwości, że okapy to nieoceniona pomoc w dbaniu o zdrową i czystą przestrzeń naszej kuchni. W miejscu, gdzie gotujemy, smażymy i pieczemy, wentylacja i czystość powietrza odgrywają kluczową rolę. Okapy mają za zadanie pochłonąć parę z dużą zawartością tłuszczu i nieprzyjemnych zapachów, zapewniając nam tym samym świeże i zdrowe powietrze, bez szkodliwych dla zdrowia substancji.
Okap – czy faktycznie jest niezbędny w kuchni?
Na rynku dostępne są dwa zasadnicze rodzaje okapów: okap w trybie wyciągu, czyli okap kominowy (za oczyszczanie powietrza odpowiada podłączenie do przewodu kominowego) oraz okap w trybie pochłaniacza, czyli autonomiczne urządzenie, które do oczyszczania powietrza nie potrzebuje instalacji kominowej. Obie opcje w pełni spełniają swoją funkcję, czyli chłoną parę wodną i szkodliwe zanieczyszczenia (w tym gazy, opary i drobinki tłuszczu), a dzięki nowoczesnemu designowi mogą stać się ciekawą ozdobą każdej kuchni. Zobacz, czym charakteryzują się oba rodzaje okapów i który z nich najlepiej sprawdzi się w twoim mieszkaniu.
Okap węglowy. Skuteczny pochłaniacz pary i przykrych zapachów
Zasadniczą różnicą pomiędzy wyciągiem a okapem węglowym jest fakt, że ten drugi nie jest podłączony do kanału wentylacyjnego, co oznacza, że zamiast odprowadzać wilgoć, ciepło i zapachy na zewnątrz pochłania je za pomocą filtrów węglowych. Co ciekawe, przefiltrowane powietrze dostaje się z powrotem do pomieszczenia, w czystej i pozbawionej szkodliwych gazów postaci. Zaletą filtrów absorpcyjnych jest ich autonomiczne działanie. Mogą funkcjonować w każdej kuchni, bez konieczności instalowania specjalnych ciągów i połączeń. W przeciwieństwie do klasycznego wyciągu, okap z filtrem węglowym nie tylko pochłania opary z przygotowanych posiłków, ale także dba o zdrową, zrównoważoną atmosferę w pomieszczeniu każdego dnia. Dodatkowym plusem okapów absorpcyjnych jest ich ciche działanie i prosty sposób użytkowania. Jedyne, o czym trzeba pamiętać mając w kuchni autonomiczny okap, to regularna wymiana filtrów zgodnie z zaleceniami producenta. W zależności od modelu, może to być raz na 3 do 6 miesięcy, a nawet co kilka lat. Zdrowie, prostota i wygoda – połączenie idealne.
Tradycyjny wyciąg. Na czym polega jego działanie?
Niestety, luksus posiadania nowoczesnego okapu z filtrem węglowym wiąże się z dużymi nakładami finansowymi, bo wymienne wkłady wcale nie są tanie. Dodatkowo, niektórzy eksperci zwracają uwagę na zmniejszoną skuteczność oczyszczania powietrza za pomocą okapów, które nie mają możliwości odprowadzania szkodliwych substancji. Jakaś ich część zawsze pozostanie w mieszkaniu, podczas gdy okapy z wyciągiem pozbędą się ich bezpowrotnie. Większa oszczędność i skuteczność to główne zalety okapu podłączonego do wyciągu, ale jego zasadniczą wadą jest to, że będzie działał tylko w pomieszczeniach, w których można zamontować rurę wentylacyjną.
Tak naprawdę, każda z tych dwóch opcji ma plusy i minusy. Zanim zdecydujemy się konkretny rodzaj okapu, powinniśmy więc zastanowić się nad możliwością podłączenia go do wyciągu, ewentualną zabudową i kompatybilnością z pozostałymi sprzętami, a także kosztem, jaki trzeba będzie włożyć w zakup i użytkowanie takiego urządzenia. Nie mamy jednak wątpliwości, że okap to sprzęt, który warto mieć w kuchni, a jego działanie – bez względu na rodzaj systemu – skutecznie zadba o nasze zdrowie i przyjemną atmosferę w mieszkaniu.