Ogień, prąd czy indukcja? Jak dobrać sprzęt do gotowania
Kuchnia gazowa
Jej instalacja możliwa jest oczywiście w tych budynkach, do których doprowadzony jest gaz. Ewentualnie można się wspomagać butlą gazową, ale na dłuższą metę to uciążliwa opcja i lepiej brać ją pod uwagę tylko w przypadku domów letniskowych. Komu polecić kuchnie gazowe? Na pewno kulinarnym zapaleńcom. Profesjonalni kucharze gotują i smażą tylko na płomieniach. Bez nich trudno sobie wyobrazić takie techniki kuchenne, jak flambirowanie lub opalanie. Do kuchni gazowych nie trzeba mieć żadnych specjalnych naczyń. Wystarczą najzwyklejsze garnki. Gaz jest również tańszy od prądu, więc koszt użytkowania takiej kuchenki jest niższy niż elektrycznych płyt ceramicznych albo indukcyjnych. Same kuchenki gazowe też kosztują zdecydowanie mniej, a ponadto przeważnie mają już zainstalowany piekarnik, który do kuchni zasilanych prądem trzeba niestety dokupić oddzielnie.