Ogień bez dymu. Grillowanie na tarasie i w ogrodzie
Wysoka temperatura za oknami skłania do spędzania wieczorów na świeżym powietrzu, a to doskonały czas na grilla. Zamiast pieczenia kiełbasek i karkówki nad węglem i wędzenia w dymie, lepiej postawić na czystą i bardziej praktyczną opcję.
19.06.2020 | aktual.: 19.06.2020 14:17
Stare, rozchwiane grille węglowe powoli znikają z tarasów i ogrodów, a na ich miejscu coraz częściej pojawiają się wydajne wersje gazowe. Nic dziwnego, nie powodują tylu problemów po rozpaleniu, a potrawy są równie apetyczne.
Urządzenie nie wymaga skomplikowanego montażu. Jeśli nie chcesz prowadzić przyłącza gazowego bądź zależy ci na tym, by grill był mobilny, możesz postawić na urządzenie z miejscem na butlę. Pamiętaj, że grille gazowe mogą sporo ważyć, dlatego jeśli myślisz o modelu mobilnym, lepiej będzie wybrać grilla na kółkach. Obejdzie się bez mozolnego rozpalania i długiego nagrzewania grilla, wystarczy kilka chwil i jest gotów do pracy, dodatkowo dużo łatwiej utrzymać w nim pożądaną temperaturę.
Prawdziwy grillowy smak
Według błędnej opinii, potrawy grillowane na grillu gazowym w smaku znacznie różnią się od tych przygotowywanych na węglu. Nic bardziej mylnego, nowoczesne modele wyposażono w aromatyzery, czyli poprzeczne blaszki umieszczone między rusztem i palnikami, których zadaniem jest odparowywanie soków i tłuszczów z potraw przy jednoczesnym rozprowadzaniu ciepła tak, by docierały do każdego zakątka grilla. Dzięki temu upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu – potrawy będą smakowały jak te przyrządzane na tradycyjnych grillach, tyle że bez szkodliwych substancji i nieprzyjemnego, węglowego posmaku, a z drugiej strony unikniesz sytuacji, w której potrawy przygotowywane na brzegach rusztu będą na wpół surowe po długim czasie smażenia.
Dopasowany do potrzeb
Przede wszystkim zastanów się, jak często i dla jak dużej grupy osób zdarza ci się grillować. Jeśli robisz to sporadycznie, nie ma sensu kupować modelu z wieloma palnikami i dodatkowymi rusztami. Niemniej jednak jeśli w twojej rodzinie często się grilluje, możesz pokusić się o dodatkowe udogodnienia. Składane półki pozwolą ci rozłożyć na nich potrawy jeszcze przed grillowaniem, a dodatkowy palnik boczny umożliwi ugotowanie ziemniaków czy warzyw, które będą doskonałym dodatkiem do pieczonych dań.
Zwróć uwagę na detale
Przy zakupie warto sprawdzić przede wszystkim to, czy grill i ruszt są solidne. Kupujesz sprzęt z myślą, że będzie ci służyć przez długie lata, dlatego musi być pozbawiony wszelakich wad konstrukcyjnych. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na stan palników, które powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, ze źródłami ognia po obu stronach. Tylko w takim przypadku będzie można mieć pewność, że urządzenie będzie rozgrzewać się równomiernie.
Zwróć również uwagę na ruszt. Powinien być wykonany z żeliwa lub stali szlachetnej, która zagwarantuje nie tylko dobrą temperaturę gotowania, ale również dużą wytrzymałość. Im większa będzie waga rusztu, tym dłużej będzie w stanie utrzymywać ciepło. Ważny jest również jego kształt – im prostsza budowa i mniej łączeń, tym łatwiejsze czyszczenie. Dodatkowo grille gazowe wyposażone są przeważnie w specjalne rynienki odprowadzające tłuszcz do wyjmowanego pojemnika. Nie musisz męczyć się ze skrupulatnym ścieraniem wszystkich zanieczyszczeń po skończonej pracy, wystarczy wyjąć miseczkę i opróżnić ją.