Trwa ładowanie...
d2bgjgj

Noże zawsze ostre. Postaw na najlepsze ostrzałki

Każde ostrze z biegiem czasu się stępi. Nie oznacza to jednak, że nóż nadaje się wtedy wyłącznie do wyrzucenia. Istnieje wiele sposobów na to, by przywrócić mu dawną jakość.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ostrzenie noży na kamieniu to nie lada wyzwanie
Ostrzenie noży na kamieniu to nie lada wyzwanie (iStock.com)
d2bgjgj

Jeszcze kilka lat temu w każdym mniejszym i większym mieście można było skorzystać z usług fachowca oferującego ostrzenie noży. Teraz z powodzeniem można to zrobić samodzielnie, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Pomogą w tym odpowiednie ostrzałki oraz osełki, które sprawdzą się zarówno w przypadku noży kuchennych, jak i bardziej profesjonalnych ostrzy myśliwskich.

Ostrzałki kółkowe

To najprostsze i zarazem najtańsze ostrzałki, które po dziś dzień można spotkać w każdym domu. Zbudowane są na zasadzie dwóch nachodzących na siebie tarcz, które tworzą rowek oraz uchwytu pozwalającego zachować stabilność. Aby naostrzyć nóż, wystarczy jedynie włożyć go między tarcze prostopadle do podłoża i, delikatnie dociskając, szybko poruszać nim w przód i w tył.
Możesz również zaopatrzyć się w ostrzałkę elektryczną. Wystarczy włożyć nóż do specjalnego otworu, a obracające się z określoną prędkością kółka naostrzą nóż. Trzeba jednak uważać, bo jeśli w porę nie wyciągniesz noża, może bardzo szybko się zetrzeć. Pamiętaj również, by nie dociskać zbyt mocno.

Ostrzałka prętowa

Jest częściej używana przez szefów kuchni ze względu na większą uniwersalność i możliwość dostosowania kątów ostrzenia do rodzajów ostrzy. Jednocześnie ostrzenie przy pomocy pręta jest o wiele trudniejsze niż w przypadku osełki kółkowej czy nawet kamienia ostrzącego.

Ostrzenie noży nie jest trudne, wystarczy mieć odpowiednie narzędzia Shutterstock.com
Podziel się

Samo użycie wygląda następująco: należy ścisnąć pręt w jednej ręce i odchylić go pod określonym kątem (zwykle 15-20 stopni). Druga ręka powinna trzymać nóż pionowo, ostrzem do dołu, tak by czubek stykał się z prętem. Następnie należy przesuwać nożem po pręcie pamiętając o utrzymaniu odpowiedniego kąta. Gdy na ostrej krawędzi pojawią się drobne zadziory, trzeba zmienić stronę i powtórzyć proces. Jeśli masz z tym problemy, możesz zainwestować w model ze specjalnym stojakiem.

Kamienie ostrzące dla profesjonalistów

Samo ostrzenie przy pomocy osełki lub kamienia wodnego jest proste, ale wymaga nieco doświadczenia. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że kamień wodny musi przez cały czas pracy pozostać wilgotny, dlatego niezbędne będzie regularne polewanie go wodą, nawet kilka razy w ciągu jednego ostrzenia.

Przed przystąpieniem do pracy należy umieścić kamień na płaskiej, stabilnej powierzchni, a następnie przytknąć nóż tępą krawędzią od siebie. Następnie należy unieść grzbiet noża tak, by między boczną krawędzią ostrza a kamieniem powstał odpowiedni kąt – im większy, tym płytszy szlif i krótszy klin tnący. Potem, przyciskając opuszki palców do noża, trzeba przesuwać nim rytmicznie w przód i w tył. Jeśli na ostrzu pojawią się niewielkie zadziory, to znak, ze należy obrócić nóż na drugą stronę i zacząć proces od nowa. Po skończonym ostrzeniu można przejść do polerowania.
Przed wyborem odpowiedniego kamienia należy zadać sobie pytanie, jaki najlepiej sprawdzi się w twojej kuchni. Wszystko zależy od gradacji, czyli ziarnistości materiału, z którego wykonana jest osełka. Im większa ziarnistość, tym łatwiej osełka profiluje ostrze, ale również szybciej je "zjada".

Kamienie o dużej ziarnistości (600-800) to zestaw ratunkowy dla silnie stępionych i skorodowanych noży. Przyda się podczas wszelkich prac wymagających przeprofilowania szlifu. Kamienie o średniej gradacji (1000-1500) są najbardziej praktyczną opcją ze względu na równowagę pomiędzy dobrymi właściwościami ostrzącymi, a stopniem profilowania ostrza. Można je stosować zależnie od eksploatacji mniej więcej raz w miesiącu, by utrzymać nóż w dobrej kondycji.

d2bgjgj

Podziel się opinią

Share

d2bgjgj

d2bgjgj