Trwa ładowanie...

Noże ostre jak brzytwy. To zasługa nowoczesnej ostrzałki

Trudno wyobrazić sobie porządną kuchnię bez dobrze naostrzonych noży. Jeżeli decydujesz się na zakup profesjonalnego zestawu ostrzy, dobrze będzie zainwestować również w ostrzałkę, która poradzi sobie z każdym z nich. Pamiętaj, że noże do odrębnych zadań wymagają odpowiedniego traktowania.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Solidna ostrzałka przyda się w każdym domu
Solidna ostrzałka przyda się w każdym domuŹródło: Pexels
dnb6a2f

Wystarczy kilka prostych sztuczek i solidna ostrzałka, by nawet niedrogi nóż ciął jak brzytwa. Zamiast wyrzucić stare noże na śmietnik i zaopatrzyć się w nowe, które wkrótce podzielą ich los, lepiej będzie zainwestować w przyrząd, który doprowadzi nóż do stanu używalności za ciebie. Najprostszym sposobem będzie zakup klasycznej ostrzałki szczelinowej. Dwa kamienie ostrzące nakładające się na siebie tworzą klin, który jednocześnie ostrzy i profiluje ostrze sprawiając, że idealnie sprawdzi się zarówno podczas płytkich, jak i głębokich cięć.

Wiosna w ogrodzie

Manualna czy automatyczna

Najtańsze ostrzałki szczelinowe to modele manualne, w których do ostrzenia wykorzystujesz siłę własnych mięśni. Wystarczy włożyć nóż w szczelinę, a następnie poruszać nim do przodu i do tyłu dbając o odpowiedni nacisk. Naostrzenie jednego noża to kwestia kilku minut. Alternatywą są ostrzałki elektryczne. Obracające się kamienie szlifują ostrze do idealnej ostrości bez żadnego wysiłku. Wystarczy kilka sekund raz w miesiącu, by zachować odpowiednią ostrość kuchennych noży. Nim podejmiesz decyzję o zakupie, zastanów się, jakiej ostrzałki potrzebujesz. Krawędzie ścierne z metalu bywają zawodne i bardziej inwazyjne dla noży, a samo ostrzenie trwa o wiele dłużej. Dlatego lepszym rozwiązaniem są ostrzałki z wkładem ceramicznym. Materiał nie ściera się podczas ostrzenia i może posłużyć ci przez wiele lat.

Praktyczna ostrzałka prętowa

Alternatywą dla ostrzałek kółkowych są ostrzałki prętowe. Wykonane są ze stali nierdzewnej, ceramiki bądź zwykłej stali. Ich używanie jest jednak o wiele trudniejsze niż w przypadku klasycznej ostrzałki. Podczas pracy musisz bowiem pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta ostrzenia. Zawsze możesz posiłkować się specjalnymi stojakami i stelażami, które ułatwią ci utrzymywanie idealnego kąta za każdym razem. Ostrzałka prętowa dobrze sprawdzi się do każdego rodzaju noży, począwszy od tasaków, a na delikatnych nożach do filetowania skończywszy.

Błędy przy ostrzeniu noży

Podczas ostrzenia łatwo zniszczyć nóż, dlatego trzeba zachować pewne środki ostrożności i ustrzec się od popełniania najczęstszych błędów. Przede wszystkim trzeba zachować odpowiedni nacisk. Tyczy się to w szczególności klasycznych ostrzałek szczelinowych. Jeśli dociśniesz zbyt mocno, kamień zbyt mocno Musisz również pamiętać o tym, by należycie konserwować ostrzałkę. Mikroskopijne drobinki pochodzące z noża mogą zapychać kanaliki przeznaczone do usuwania zanieczyszczeń. Do wyczyszczenia ostrzałki szczelinowej czy prętowej wystarczy bieżąca woda i płyn do mycia naczyń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dnb6a2f

Podziel się opinią

Share
dnb6a2f
dnb6a2f