Noże ostre jak brzytwy. To zasługa nowoczesnej ostrzałki

Trudno wyobrazić sobie porządną kuchnię bez dobrze naostrzonych noży. Jeżeli decydujesz się na zakup profesjonalnego zestawu ostrzy, dobrze będzie zainwestować również w ostrzałkę, która poradzi sobie z każdym z nich. Pamiętaj, że noże do odrębnych zadań wymagają odpowiedniego traktowania.

Solidna ostrzałka przyda się w każdym domu
Solidna ostrzałka przyda się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Pexels

10.09.2021 12:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wystarczy kilka prostych sztuczek i solidna ostrzałka, by nawet niedrogi nóż ciął jak brzytwa. Zamiast wyrzucić stare noże na śmietnik i zaopatrzyć się w nowe, które wkrótce podzielą ich los, lepiej będzie zainwestować w przyrząd, który doprowadzi nóż do stanu używalności za ciebie. Najprostszym sposobem będzie zakup klasycznej ostrzałki szczelinowej. Dwa kamienie ostrzące nakładające się na siebie tworzą klin, który jednocześnie ostrzy i profiluje ostrze sprawiając, że idealnie sprawdzi się zarówno podczas płytkich, jak i głębokich cięć.

Manualna czy automatyczna

Najtańsze ostrzałki szczelinowe to modele manualne, w których do ostrzenia wykorzystujesz siłę własnych mięśni. Wystarczy włożyć nóż w szczelinę, a następnie poruszać nim do przodu i do tyłu dbając o odpowiedni nacisk. Naostrzenie jednego noża to kwestia kilku minut. Alternatywą są ostrzałki elektryczne. Obracające się kamienie szlifują ostrze do idealnej ostrości bez żadnego wysiłku. Wystarczy kilka sekund raz w miesiącu, by zachować odpowiednią ostrość kuchennych noży. Nim podejmiesz decyzję o zakupie, zastanów się, jakiej ostrzałki potrzebujesz. Krawędzie ścierne z metalu bywają zawodne i bardziej inwazyjne dla noży, a samo ostrzenie trwa o wiele dłużej. Dlatego lepszym rozwiązaniem są ostrzałki z wkładem ceramicznym. Materiał nie ściera się podczas ostrzenia i może posłużyć ci przez wiele lat.

Praktyczna ostrzałka prętowa

Alternatywą dla ostrzałek kółkowych są ostrzałki prętowe. Wykonane są ze stali nierdzewnej, ceramiki bądź zwykłej stali. Ich używanie jest jednak o wiele trudniejsze niż w przypadku klasycznej ostrzałki. Podczas pracy musisz bowiem pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta ostrzenia. Zawsze możesz posiłkować się specjalnymi stojakami i stelażami, które ułatwią ci utrzymywanie idealnego kąta za każdym razem. Ostrzałka prętowa dobrze sprawdzi się do każdego rodzaju noży, począwszy od tasaków, a na delikatnych nożach do filetowania skończywszy.

Błędy przy ostrzeniu noży

Podczas ostrzenia łatwo zniszczyć nóż, dlatego trzeba zachować pewne środki ostrożności i ustrzec się od popełniania najczęstszych błędów. Przede wszystkim trzeba zachować odpowiedni nacisk. Tyczy się to w szczególności klasycznych ostrzałek szczelinowych. Jeśli dociśniesz zbyt mocno, kamień zbyt mocno Musisz również pamiętać o tym, by należycie konserwować ostrzałkę. Mikroskopijne drobinki pochodzące z noża mogą zapychać kanaliki przeznaczone do usuwania zanieczyszczeń. Do wyczyszczenia ostrzałki szczelinowej czy prętowej wystarczy bieżąca woda i płyn do mycia naczyń.

Komentarze (22)