KuchniaNoże do zadań specjalnych. Przedstawiamy prawdziwych ekspertów od szatkowania, rozdrabniania i krojenia!

Noże do zadań specjalnych. Przedstawiamy prawdziwych ekspertów od szatkowania, rozdrabniania i krojenia!

Zestaw dobrze dobranych noży kuchennych to połowa kulinarnego sukcesu. Z ich pomocą bez trudu pokroisz sery, pizzę, świeże pieczywo lub składniki sałatki, posiekasz warzywa, poszatkujesz świeże zioła i rozdrobnisz twarde orzechy. Oto niezawodni eksperci, z którymi tytuł MasterChefa masz w kieszeni.

noże kuchenne deska do krojenia kuchnia
noże kuchenne deska do krojenia kuchnia
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Umiejętność krojenia warzyw w prędkością karabinu maszynowego to marzenie każdego kucharza – amatora. Na filmach o gotowaniu w programach kulinarnych to zadanie wydaje się zdumiewająco proste. Niestety, rzeczywistość często weryfikuje nasze marzenia o władaniu kuchennym ostrzem z precyzją godną samuraja. A zatem czego nam brakuje, żeby szatkować cebulę jak bohaterowie filmu "Julie&Julia"? Odpowiedź brzmi: sprawdzonych narzędzi i praktyki, która, jak wiadomo, czyni mistrza. Pierwszym krokiem na drodze do kuchennej perfekcji jest zweryfikowanie sprzętu, którym na co dzień posługujesz się podczas krojenia i szatkowania. Wbrew temu, co sądzi wiele osób, imponująca kolekcja noży, z których każdy przeznaczony jest do innego warzywa, wcale nie przybliżają cię do doskonałości. Wielcy szefowie kuchni wierzą, że mniej znaczy więcej i tą złotą zasadą kierują się także w kwestii kuchennego asortymentu. Przedstawiamy listę praktycznych i niezwykle pomocnych noży, które pomogą ci wzbić się na wyższy poziom kulinarnych umiejętności.

Nóż stołowy z ząbkami. Z tym zawodnikiem pokroisz warzywa w idealnie cienkie plasterki

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez dobrego noża do krojenia warzyw. Nawet najostrzejszy wariant gładkiego ostrza, które zwykle służy do mięs i wędlin, w przypadku pomidora może zaliczyć druzgocącą porażkę. Bez noża do warzyw nie ma mowy o przygotowaniu sałatek, przekąsek warzywnych i kolorowych dekoracji talerza, które zwykle robimy z pomidorów, papryki, cebuli lub rzodkiewki pokrojonych w idealnie cienkie plasterki. Nóż do warzyw nie musi być monstrualnej wielkości. Wystarczy niewielkie, ząbkowane ostrze, żeby wyczarować plasterki i cząstki idealnej grubości.

Nóż funkcjonalny do mięs

Każdy, kto choć raz usiłował pokroić mięso nożem z ząbkami lub ostrzem przeznaczonym do warzyw, wie, jak ciężka i syzyfowa jest to praca. Jeżeli cenisz sobie smak potraw mięsnych i często serwujesz je na obiad, polecamy duży, ostry nóż o gładki ostrzu, który bez trudu poradzi sobie z wołowiną na steki, poporcjuje drób i pokroi mięso na gulasz. Mając go pod ręką, bez trudu pokroisz pieczeń czy wędlinę w cienkie plasterki. To absolutne must have w każdej kuchni.

Duży nóż "piła". Bez trudu pokroi chleb, ciasto i wiele innych wypieków

Zapomnij o grubych pajdach pokruszonego chleba na śniadanie. Z pieczywem, świeżymi bułkami i każdym innym rodzajem wypieków poradzi sobie duży nóż o ostrych ząbkach, które bez trudu kroją grubą chrupiącą skórkę niczym prawdziwa piła. Efekt? Cienkie, apetyczne kromki pieczywa, które aż zachęcają, żeby położyć na nie plasterek sera lub soczystej wędliny. Nie na darmo mówi się, że efekt wizualny na talerzu jest najważniejszy, bo każdą potrawę najpierw "jemy" oczami.

Noże z misją. Dzięki tym ekspertom bez trudu pokroisz pizzę, sery i zioła

Te noże zaliczamy do kategorii "dodatkowe", jednak jeżeli lubisz urządzać imprezy i spotkania w gronie przyjaciół, z pewnością docenisz ich wyjątkowe umiejętności. W tej grupie na pewno warto wymienić okrągłą piłę do pizzy, tasak do świeżych ziół, orzechów i czosnku oraz specjalny nóż do serów o ciekawym kształcie, dzięki któremu pokrojenie camamberta czy roqueforta nie będzie żadnym problemem. Noże specjalistyczne mają wielu przeciwników – szczególnie wśród osób, które wyznają zasadę, że jeden sprawny sprzęt jest w stanie zastąpić kilkanaście zbędnych nowinek kuchennych. Pamiętajmy jednak, że nawet niezawodny, wszechstronny nóż o ostrym ostrzu nie zawsze poradzi sobie z każdym składnikiem potrawy. Warto mieć w pogotowiu takich ekspertów, którzy sprawią, że dania i przysmaki na stole będą zawsze estetycznie pokrojone i podane w najlepszym stylu.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegonożekuchnia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)