Nietypowe zastosowania sprzętu AGD: mikrofalówka
Jeśli wykorzystujesz mikrofalówkę tylko po to, by podgrzać dania, nie doceniasz jej! Praktycznych zastosowań tego sprzętu AGD jest znacznie więcej. Poniżej przedstawiamy 10 nietypowych sposobów na wykorzystanie wspomnianego urządzenia.
14.07.2018 | aktual.: 27.07.2018 10:27
Odświeżysz pieczywo
Wczorajsze bułeczki będą pachnieć jak tuż po wyjęciu z pieca, a podsuszony chleb nabierze chrupkości, jeśli zostaną odświeżone w mikrofalówce. Wystarczy owinąć pieczywo wilgotną ściereczką bawełnianą i podgrzewać je przez ok. 40 sekund w ustawionym na dużą moc sprzęcie AGD.
Odkazisz kuchenne akcesoria
Gąbka do zmywania naczyń czy deska do krojenia mają kontakt z różnymi substancjami. Soki z owoców i warzyw czy mięsa są doskonałą pożywką dla bakterii. Dlatego niektóre akcesoria kuchenne dość szybko są kolonizowane przez drobnoustroje. Aby się ich pozbyć, wystarczy jednak chwila! Mikroorganizmy, w tym pleśnie i grzyby, zginą po trzech minutach w ustawionej na wysoką moc i włączonej mikrofalówce. W przypadku deski do krojenia czy drewnianych łyżek i łopatek sprawdzi się uprzednie skropienie ich sokiem z cytryny, która pozwoli usunąć także nieprzyjemne zapachy.
Rozpuścisz miód
Zeschnięty po scukrzeniu miód wkłada się do mikrofalówki w otwartym słoiku. Minuta obrotów w sprzęcie AGD ustawionym na średnią moc pozwoli szybko go upłynnić. Uważaj jednak, by miód zbyt mocno się nie podgrzał. Na ogół bowiem w 60 stopniach traci swoje cudowne właściwości.
Łatwiej obierzesz orzechy
Orzechy włoskie i laskowe w skórkach należy włożyć do gorącej wody, a następnie przez minimum 3 minuty podgrzewać w mikrofalówce. Migdałom wystarczy zaledwie 30 sekund, by skórka zaczęła z nich schodzić sama.
Szybko wysuszysz zioła
Świeża bazylia, mięta, rozmaryn czy szałwia ułożone na ręczniku papierowym na ogół trzeba suszyć w mikrofalówce przez kilkanaście minut, co pewien czas sprawdzając, czy łatwo da się je pokruszyć. To o wiele szybszy sposób na suszenie ziół niż wieszanie ich w pęczkach nad kuchenką gazową. Można go wykorzystać, gdy rośliny w doniczkach zaczynają już więdnąć. Sprzęt AGD pozwoli je wykorzystać bez konieczności wyrzucania.
Przyspieszysz wyrastanie ciasta
W temperaturze pokojowej ciasto drożdżowe potrzebuje znacznie więcej czasu na wyrośnięcie niż w mikrofalówce. Wykorzystując ten sprzęt AGD, w kilkanaście minut otrzymasz pulchne ciasto. Moc urządzenia należy ustawić na niskim poziomie, a pod miską z ciastem położyć napełniony wodą głębszy talerz. Co pewien czas trzeba robić kilkuminutowe przerwy w podgrzewaniu, nie otwierając jednak drzwi mikrofalówki i pozwalając masie spokojnie wyrastać.
Obierzesz warzywa
Kilkusekundowe podgrzewanie pojedynczych ząbków czosnku w mikrofalówce znacznie skróci czas jego obierania - ciepło sprawi, że łupiny będą łatwiej odchodzić. To także sprawdzony pomysł na obieranie pomidorów – w tym przypadku mikrofalówce należy dać jednak na wykonanie zadania około minuty.
Uprażysz nasiona
Pestki słonecznika, dyni, a nawet wiórki kokosowe i płatki migdałów opieczesz w mikrofalówce błyskawicznie, by ozdobić nimi ciastka, sałatki lub inne dania. Ułożone płasko na talerzu podgrzewa się od dwóch do czterech minut, co jakiś czas obracając. Po wyłączeniu mikrofalówki pestki warto pozostawić jeszcze chwilę w urządzeniu, by proces spokojnie ustał.
Zrobisz ciepły okład
Gazę nasączoną olejkami eterycznymi (np. goździkowym, imbirowym czy lawendowym) wystarczy podgrzać w mikrofalówce i przyłożyć do obolałego ramienia czy pleców, by szybko dała ulgę. Dodatkową moc terapeutyczną wniesie piękny zapach, intensywnie uwalniający się z ciepłych olejków.
Zadbasz o urodę
Taki sprzęt AGD jak mikrofalówka może znaleźć tez zastosowanie w domowym spa. Odżywcze oleje do pielęgnacji dłoni czy włosów czy niektóre maseczki na twarz działają lepiej po podgrzaniu. Kilkanaście sekund w mikrofalówce wystarczy, by uwolniły swoje właściwości. Oliwa z oliwek, parafina czy wosk doskonale to potwierdzają.