Niesamowita ostrość. Noże jak brzytwy. Tną mięso i warzywa jak masło
Zakup noża to jedno, utrzymanie go w idealnej ostrości to drugie. Dlatego jeśli chcesz, by zestaw posłużył ci przez długie lata, musisz zaopatrzyć się nie tylko w doskonałej jakości produkt, ale również narzędzia, które umożliwią jego konserwację.
15.10.2021 16:25
Dobrej jakości noże wymagają doskonałych osełek oraz odpowiedniej konserwacji. Dzięki temu możesz mieć pewność, że nawet po wielu latach użytkowania nóż będzie ostry tak, jak w pierwszym dniu od zakupu.
Na co zwrócić uwagę kupując noże kuchenne
O jakości noża świadczy kilka czynników. Przede wszystkim liczy się kształt i materiał, z którego wykonano ostrze. Najbardziej praktyczne noże kuchenne wykonane są z wytrzymałej stali. Najlepiej wybrać stal węglową lub nierdzewną, pierwsza łatwo się ostrzy, druga jest wyjątkowo wytrzymała. Innym ważnym czynnikiem jest rodzaj rękojeści i materiał, z jakiego jest zrobiona. Odpowiedni materiał nie wpływa na pocenie się rąk, ma powierzchnię przeciwpoślizgową i wyżłobienia na palce, dzięki czemu nie ślizga się w dłoni. Profesjonalni szefowie kuchni preferują noże z trzonkiem drewnianym nad te wykonane z tworzyw sztucznych, pewniej leżą w dłoni i mają większą wytrzymałość.
Odpowiednia ostrość
Ostrzałki szczelinowe to klasyczne modele, które można spotkać w większości domów. Wyposażony w niewielki silniczek lub napędzany siłą twoich mięśni pozwala na szybkie i bezproblemowe naostrzenie. Wystarczy jedynie włożyć ostrze noża w szczelinę i rytmicznie przesuwać do przodu i do tyłu. Zaletą takiego rozwiązania jest prostota użytkowania, jednak problem pojawia się wtedy, gdy masz do naostrzenia różne rodzaje noży. Nie da się ręcznie regulować wysokości szlifu i kąta ostrzenia, dlatego bardziej specjalistyczne noże, jak choćby te do filetowania, wymagają innego ostrzenia.
Ostrzenie noża na kamieniu
Lepszym rozwiązaniem będzie zakup kamienia ostrzącego o optymalnej gradacji. Ostrzenie przy pomocy tego narzędzia nie jest łatwe, ale daje największe pole do manewru. Możesz dowolnie manipulować kątem ostrzenia, co wpływa na wysokość szlifu. Używanie kilku kamieni o różnej gradacji sprawi, że nóż będzie bardzo ostry.
Najodpowiedniejsze będą kamienie o gradacji powyżej 1000 – w przeciwieństwie do tych z dużą ziarnistością nie "zjadają" ostrza tak szybko, co pozwala używać ich średnio raz w miesiącu. Noże o dużej ziarnistości 200-800 traktowane są jako ratunek dla bardzo stępionych noży. Jeśli więc nigdy nie zdarzyło ci się profesjonalnie ostrzyć noża, być może takie rozwiązanie będzie konieczne. Potraktowanie ostrza tego rodzaju kamieniem pomoże również pozbyć się mikroskopijnych pęknięć i zadziorów, które wpływają na płynność cięcia.
Rozwiązaniem dla profesjonalistów są kamienie o mikroskopijnych ziarnach (gradacja powyżej 4000), które zmienią nawet najzwyklejsze ostrze w doskonały nóż kucharski. Szlif jest gładki niczym lustro, można się wręcz w nim przejrzeć. Gładkość oznacza zdecydowanie lepsze właściwości tnące, zwłaszcza podczas głębokiego cięcia.