Nie tylko do mięs. Urządzenie, które pomoże w przygotowywaniu obiadów
Osoby, które chcą wiedzieć, co ląduje na ich talerzu, wolą samodzielnie mielić mięso na kotlety lub spaghetti. Stare, ręczne maszynki już dawno ustąpiły nowoczesnym modelom elektrycznym, których możliwości nie ograniczają się jedynie do przygotowywania mielonego mięsa. Już nie musisz wkładać mnóstwa pracy w przygotowywanie obiadu.
09.11.2021 13:10
Szeroka gama zastosowań to największa zaleta elektrycznych maszynek do mielenia. Dzięki wymiennym wkładom tnącym nadają się również do przygotowywania surówek czy sałatek, a dodatkowe nakładki pozwolą przygotować domowe kiełbasy, a nawet ciasto na sernik bądź makowiec. Wszystko odbędzie się automatycznie, bez zbędnego brudzenia rąk.
Wymienne sitka, szatkownice oraz wyciskarki do owoców miękkich czynią z maszynki do mielenia prawdziwie wszechstronne urządzenie, które będzie niezastąpione podczas licznych prac kuchennych. Dobra maszynka do mielenia mięsa pozwoli ci nie tylko przygotować smaczne kotlety czy burgery, ale sprawdzi się również do przygotowania wielu innych potraw. Szatkownica z wymiennymi bębnami pozwoli przygotować warzywa w różnej formie – tnąc warzywa w plastry, małe i duże wiórki bądź ucierać na gładką masę. Zwłaszcza ostatni bęben to idealna opcja na buraczki do obiadu lub placki ziemniaczane. Część z nich umożliwia również wyciskanie soków zarówno z cytrusów, jak i owoców miękkich.
Przed zakupem zwróć uwagę przede wszystkim na moc urządzenia. Im będzie wyższa, tym większa pewność, że sprzęt poradzi sobie z mieleniem twardszych produktów. W parze z wysoką mocą idzie również większa wydajność mielenia. Nawet niedroga maszynka do mielenia jest w stanie przygotować dwa kilogramy mięsa mielonego w zaledwie minutę.
Sekret idealnie zmielonego mięsa
Mieląc mięso na kotlety, musisz zwrócić uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim na masę mięsną powinny składać się zarówno chude, jak i tłuste kawałki. Pamiętaj jednak, że tłuszcz powinien stanowić maksymalnie jedną czwartą objętości mięsa. Warto łączyć różne rodzaje mięs tak, by osiągnąć najbardziej interesujący smak. Po zmieleniu warto dodać do masy odrobinę suchego chleba lub bułki namoczonej w mleku. To sprawi, że po upieczeniu mięso pozostanie wyjątkowo soczyste. Ważne jest również spoiwo, które utrzyma zmielone mięso w jednym kawałku. Może to być na przykład jajko, ale równie dobrze sprawdzi się kasza manna lub mąka ziemniaczana. Dzięki nim kotlety będą bardziej zwarte, a ich smak nie zmieni się.
Świeżo zmielone mięso to gwarancja najwyższej jakości wszystkich potraw. Dlatego warto zadbać o to, by mieć w domu sprzęt, który będzie odpowiadał wszystkim twoim wymaganiom. Koszt maszynki do mielenia mięsa jest stosunkowo niewielki, dobrej jakości model kupimy już za 200-300 złotych.